ΗΠΑ-Αφγανιστάν: Ο Ομπάμα πρέπει να φέρει την κάθαρση στην πολιτική ζωή του Αφγανιστάν, δηλώνει ηγέτης της αντιπολίτευσης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ-Αφγανιστάν: Ο Ομπάμα πρέπει να φέρει την κάθαρση στην πολιτική ζωή του Αφγανιστάν, δηλώνει ηγέτης της αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της αφγανικής αντιπολίτευσης Αχμάντ Ζία Μασούντ συμβουλεύει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή τη δεύτερη θητεία που εξασφάλισε μετά τις εκλογές να φέρει την κάθαρση στην πολιτική ζωή του Αφγανιστάν πριν από τις επόμενες εκλογές διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει από το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου.

Ο Μασούντ είπε ότι μια σειρά από παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εμφύλιο ύστερα από την αποχώρηση των περισσότερων από τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στο τέλος του 2014, περιλαμβανομένου του κινδύνου να περιέλθει και πάλι η εξουσία στους ταλιμπάν.

Επιπλέον, ο Ομπάμα πρέπει να επικεντρωθεί στη διασφάλιση ότι οι εκλογές του 2014 θα είναι ελεύθερες και δίκαιες μετά τις καταγγελίες για νοθεία κατά τις προηγούμενες εκλογές του 2009 όταν επανεξελέγη ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Μια εκλογική αναμέτρηση που θα αμαυρωνόταν από νοθεία θα ήταν πολύ επιβαρυντική σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η διαφθορά, η κακοδιαχείριση, το ποσοστό της ανεργίας είναι υψηλό και οι υποδομές ερειπωμένες, είπε ο Μασούντ.

"Και εκτός απ΄όλα αυτά τα προβλήματα, αν οι εκλογές χαρακτηριστούν από νοθεία, τότε οι πολίτες θα χάσουν την υπομονή τους και αυτό θα ανοίξει την πόρτα για έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο", πρόσθεσε ο Μασούντ, ηγέτης του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του "Εθνικού Μετώπου του Αφγανιστάν".

"Αν είναι διαφανής η πολιτική διαδικασία (στη χώρα) δεν θα υπάρξει λόγος για εμφύλιο. Αναμένουμε από τον Ομπάμα να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές".

Πολιτικοί αντίπαλοι του Καρζάι, ο οποίος απαγορεύεται από το Σύνταγμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία, εκφράζουν ανησυχίες ότι επιχειρεί να χρήσει διάδοχό του κάποιον σύμμαχο ή συγγενή του ώστε να διατηρήσει τη σχέση του με την εξουσία.

Ο Καρζάι έχει ζητήσει εμμέσως να απομακρυνθούν οι ξένοι από το εποπτικό όργανο των εκλογών, ένα βήμα που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ενίσχυση της επιρροής του. Ο μεγαλύτερος αδελφός του προέδρου, ο επιχειρηματίας Αμπντουλ Καγιούμ Καρζάι, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για την προεδρία.

Εικάζεται ότι ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, πρώην υπουργός Εξωτερικών ο οποίος ήταν αντίπαλος του Καρζάι στις εκλογές του 2009, θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Το κόμμα του Μασούντ συγκεντρώνει ορισμένους πρώην ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας που αντέτρεψαν τους ταλιμπάν.

Ανάμεσά τους και ο διαβόητος ουζμπέκος στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, ο οποίος έγινε γνωστός από τις ωμότητες που διέπραξε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν ύστερα από την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων το 1989 και την πτώση των ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ