Ουκρανία: Το κοινοβούλιο απέσυρε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί δυσφήμησης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο απέσυρε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί δυσφήμησης

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέσυρε σήμερα ένα σχέδιο νόμου κατά της δυσφήμησης έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες δημοσιογράφων, σύμφωνα με τους οποίους το νομοσχέδιο αυτό είχε στόχο να καταπνίξει την ελευθερία της έκφρασης σ' αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Συνολικά 349 βουλευτές σε σύνολο 450 ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της υιοθέτησης του νομοσχεδίου αυτού σε πρώτη ανάγνωση. Προέβλεπε πρόστιμα ως 8.500 ευρώ και ποινές ως φυλάκιση πέντε ετών για τα πρόσωπα που κρίνονταν ένοχα δυσφήμησης.

Το κυβερνών κόμμα, το οποίο ήταν ωστόσο αυτό που είχε καταθέσει το νομοσχέδιο, στο τέλος το εγκατέλειψε εξαιτίας των διαμαρτυριών και ψήφισε υπέρ της απόσυρσής του σχεδόν ομόφωνα.

Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου αυτού σε πρώτη ανάγνωση στα μέσα Σεπτεμβρίου, έξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Οκτωβρίου, είχε προκαλέσει μια χωρίς προηγούμενο κινητοποίηση των μέσων ενημέρωσης που θεωρούσαν ότι αυτό το κείμενο θα χρησιμοποιούνταν για να καταπνιγούν οι επικρίσεις του καθεστώτος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Χθες πολλές εκατοντάδες δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων διευθυντές έγκυρων μέσων ενημέρωσης όπως η εφημερίδα "Κομερσάντ" και ο ερευνητικός ιστότοπος Ουκράινσκα Πράβντα, είχαν διαδηλώσει κατά του νομοσχεδίου μπροστά από το κοινοβούλιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ