Μεξικό: Προς απόρριψη το αίτημα της αριστεράς για την ακύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μεξικό: Προς απόρριψη το αίτημα της αριστεράς για την ακύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου

Η επιτροπή του εκλογικού δικαστηρίου του Μεξικού πρότεινε την Πέμπτη το βράδυ να απορριφθεί η προσφυγή που κατέθεσε η αριστερά κατά του νικητή των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου, Ενρίκε Πένα Νέτο.

Οι επτά δικαστές του Ομοσπονδιακού Εκλογικού Δικαστηρίου πρέπει να αποφασίσουν πλέον οριστικά σχετικά με το αίτημα του αριστερού συνασπισμού να ακυρωθούν οι εκλογές.

Ο αριστερός σχηματισμός κατηγόρησε τον εκλογικό συνδυασμό του Ενρίκε Πένα Νέτο, ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία προχώρησε σε πολλαπλές παραβιάσεις των συνταγματικών αρχών της ισότητας, αγοράζοντας ψήφους, κάνοντας υπερβολικές δαπάνες και έχοντας πληροφορίες προσανατολισμένες από τα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν είναι αρκετό να τα καταγγείλει, αλλά πρέπει να τα αποδείξει» ανέφερε η εκλογική επιτροπή του δικαστηρίου σε απάντηση στις καταγγελίες αυτές.

«Στο Μεξικό έγιναν εκλογές και δεν μπορούν να ακυρωθούν ήταν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», δήλωσε ο δικαστής Ολίμπο Σαλβαδόρ Νάβα.

Αν οι 7 δικαστές απορρίψουν κατά πλειοψηφία το αίτημα της αριστεράς, δεν θα υπάρχει νομικό εμπόδιο για την επίσημη ορκωμοσία του Ενρίκε Πένα Νέτο του επικεφαλής του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) που θα γίνει την 6η Σεπτεμβρίου

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της εγκυρότητας των εκλογών της 1ης Ιουλίου, η ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου και ο νέος πρόεδρος θα παραμείνει στην εξουσία σύμφωνα με το Σύνταγμα έως το 2018.

Ο υποψήφιος του PRI, σε ηλικία 46 ετών, επικράτησε στις εκλογές με ποσοστό 38,2% των ψήφων έναντι 31,6% του υποψηφίου του συνασπισμού της αριστεράς, Αντρέ Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ