Για εκταφή και εξέταση της σορού του Αραφάτ, είναι έτοιμοι οι επιστήμονες - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Για εκταφή και εξέταση της σορού του Αραφάτ, είναι έτοιμοι οι επιστήμονες

Ελβετικό ερευνητικό ίδρυμα συμφώνησε στο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για εκταφή της σορού του ιστορικού ηγέτη της Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτός δηλητηριάστηκε, ωστόσο ο χρόνος εκπνέει--σύμφωνα μ' αυτό--για μία αξιόπιστη επιστημονική εξέταση του λειψάνου.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης έφυγε από τα ζωή σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2004, έναν μήνα αφότου διακομίστηκε, σοβαρά άρρωστος, από τη Ραμάλα. Τα οκτώ χρόνια θεωρούνται ως όριο για τη διαπίστωση κάποιου ίχνους θανατηφόρου ραδιενεργούς ουσίας, τονίζει σήμερα το Ινστιτούτο Ραδιοφυσικής της Λοζάννης.

Το Ινστιτούτο απάντησε γραπτώς στην Παλαιστινιακή Αρχή πως αποδέχεται το αίτημα για τη διεξαγωγή έρευνας, τόνισε ο εκπρόσωπός του Ντάρσι Κρίστεν. Όμως θα απαιτηθεί και η συγκατάθεση της χήρας του Αραφάτ, Σούχα, ενώ την περασμένη Τρίτη γαλλικό δικαστήριο διέταξε το άνοιγμα έρευνας για πιθανή δολοφονία του με ραδιενεργό πολώνιο.

«Επιβεβαιώνουμε πως είμαστε διαθέσιμοι. Επιβεβαιώνουμε πως είμαστε πρόθυμοι να κινηθούμε γρήγορα. Όμως, επί του παρόντος, αναμένουμε τη θέση της γαλλικής δικαιοσύνης και της κας Αραφάτ», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Κρίστεν.

«Εάν αναμείνουμε πολύ, επιστημονικά θα είναι ανώφελο. Πιστεύουμε πως υπάρχουν 50% πιθανότητες εντοπισμού, σε κλίμακα 50 με 60% σε αυτό το στάδιο. Εάν καθυστερήσουμε, αυτή η πιθανότητα θα μειωθεί κι άλλο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο χρόνος είναι σημαντικός, δεδομένου της περιόδου ημισείας ζωής του πολωνίου. Κάθε 138 ημέρες το πολώνιο διαιρείται, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα παραμένει όλο και μικρότερη ποσότητά του στα οστά και τους ιστούς, εξήγησε ο Κρίστεν.

«Εάν τα πράγματα καθυστερήσουν έως τον Οκτώβριο, ή Νοέμβριο, θα πρέπει σαφώς να αμφισβητούμε για την έρευνά μας. Πιστεύουμε πως πέραν αυτής της χρονικής στιγμής θα είναι ανώφελο», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που το Ινστιτούτο λάβει άδεια απ' όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μία ομάδα του θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συζητήσει για τα επιστημονικά προαπαιτούμενα και να θέσει τη δική της απαίτηση για ανεξαρτησία και διαφάνεια, τόνισε ο ίδιος.

Το επόμενο βήμα θα είναι για όλες τις πλευρές να αποφασίσουν εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί η εκταφή του Αραφάτ, εξετάζοντας όλους τους παράγοντες: επιστημονικούς, τεχνικούς και δεοντολογικούς. «Θα κάνουμε τα πάντα με πλήρη σεβασμό στις ισλαμικές πεποιθήσεις», πρόσθεσε.

Η πλευρά της Σούχα Αραφάτ αρνήθηκε να κάνει σήμερα κάποιο σχόλιο.

Μετά τον θάνατο του 75χρονου Αραφάτ δεν είχε πραγματοποιηθεί νεκροτομή, κατόπιν αιτήματος της χήρας του και συνεπώς στο πιστοποιητικό θανάτου του δεν αναφέρεται κάποιο αίτιο. Ο θάνατός του και τα αίτιά του επανήλθαν στην επικαιρότητα μετά την ανακοίνωση, τον Ιούλιο, του ίδιου ελβετικού ινστιτούτου πως εντοπίσθηκαν ίχνη πολωνίου σε ρουχισμό του, που τους παρέσχε η Σούχα, η οποία έχει ζητήσει την εκταφή της σορού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ