Σομαλία: Δεν θα εκλεγεί σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, όπως προβλεπόταν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σομαλία: Δεν θα εκλεγεί σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, όπως προβλεπόταν

Το σομαλικό κοινοβούλιο δεν ήταν σε θέση σήμερα να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της χώρας ολοκληρώνοντας εγκαίρως την υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας μεταβατική πολιτική περίοδο, αν και η προεδρική εκλογή ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί σήμερα.

Ερωτηθείς εκπρόσωπος του από το 2009 προέδρου Σέιχ Σαρίφ Σέιχ Άχμεντ εξέφρασε την ελπίδα η διαδικασία να ολοκληρωθεί «το ταχύτερο δυνατόν». Ασφαλώς θα προηγηθεί η εκλογή του προέδρου του νομοθετικού σώματος, διευκρινίστηκε.

Ο (εκπρόσωπος) Σουλτάν αλ Φαρασίντ διευκρίνισε ότι για σήμερα προβλέπεται η ορκωμοσία των βουλευτών η οποία πιθανότατα θα γίνει σε χώρο του διεθνούς αεροδρομίου του Μογκαντίσου, «για λόγους ασφάλειας». Στη εναρκτήρια συνεδρίαση των νομοθετών θα προεδρεύσει ο γηραιότερος βουλευτής, ο Μούσα Χασάν Αμπντάλα, ενημέρωσε η δύναμη των κυανοκράνων στο Μογκαντίσου.

Το σομαλικό κοινοβούλιο συγκροτούν μια Κάτω Βουλή με 275 βουλευτές και μια Άνω Βουλή με 54 νομοθέτες.

Πολιτικοί παρατηρητές στη σομαλική πρωτεύουσα σχολιάζουν ότι όποιος κι αν εκλεγεί νέος πρόεδρος της Σομαλίας, θα ασκεί την εξουσία γεωγραφικά σε μερικές μόνον περιοχές του Βορρά και στην ίδια την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, δεδομένου ότι στην Κεντρική και Νότια Σομαλία δραστηριοποιούνται οι αντάρτες Σεμπάμπ. Η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο σε όλη τη Σομαλία περίπου τα τελευταία 20 έτη, δηλαδή αφότου ανατράπηκε ο Σιάντ Μπαρέ. Οι ίδιοι παρατηρητές σημειώνουν ότι ενισχύεται η τάση, η Σομαλία να καταστεί ομοσπονδιακό κράτος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ