Η αγροτική οικονομία «συναντά» την παράδοση σ' ένα ξεχωριστο εκθετήριο στο Κατηχώρι Βόλου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Η αγροτική οικονομία «συναντά» την παράδοση σ' ένα ξεχωριστο εκθετήριο στο Κατηχώρι Βόλου

Η αγροτική ιστορία αλλά και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής ελαιολάδου, κρασιού και τσίπουρου «ζωντανεύουν» στο χώρο της οικείας Χατζηγιάννη στο Κατηχώρι του Βόλου. Στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, με τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή του ελαιολάδου στην προβιομηχανική Ελλάδα να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, ενώ πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του το Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας και Παράδοσης, προσελκύοντας ντόπιους και τουρίστες.

Στο Εκθετήριο, που λειτουργεί προς το παρόν κάθε Κυριακή, υπάρχουν αντικείμενα και φωτογραφίες σχετικά με την τοπική αγροτική ιστορία και οικονομία. Αλέτρια, νταμιτζάνες, φιάλες και μετρητές γράδων συνθέτουν -μεταξύ άλλων- την εικόνα μιας παράδοσης στην παραγωγή κρασιού και τσίπουρου.

Τα κειμήλια και τεκμήρια των αγροτικών δραστηριοτήτων, που αποκαλύπτουν τις όψεις μιας άλλης εποχής, συγκεντρώθηκαν χάρη στις δωρεές των ντόπιων οικογενειών.

«Το ελαιοτριβείο ήταν από παλιά επισκέψιμος χώρος και κάθε φθινόπωρο και άνοιξη πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε και το Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας όπου παρουσιάζει την παραγωγή ντόπιων προϊόντων, όπως το τσίπουρο και το κρασί. Ετσι, οι επισκέπτες θα έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την αγροτική ιστορία του τόπου» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη του Εκθετηρίου Πόλυ Καρενά.

Ο χώρος και το ελαιοτριβείο αποκτήθηκε το 1905 από τον Κωνσταντίνο Χατζηγιάννη. Το 1944 υπέστη μεγάλες φθορές γιατί ένα μέρος του χωριού Κατηχώρι κάηκε από τους Γερμανούς. Το ελαιοτριβείο αναστηλώθηκε και λειτούργησε έως το 1970, αποτελώντας σημείο συνάντησης για τους κατοίκους του χωριού.

Στη συνέχεια, αγοράστηκε από τον πρώην δήμο Πορταριάς και πλέον ανήκει στη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ δήμου Βόλου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ