Λιβύη: Ανησυχία για τις ικανότητες της Τρίπολης να εγγυηθεί την ασφάλεια των εκλογών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Λιβύη: Ανησυχία για τις ικανότητες της Τρίπολης να εγγυηθεί την ασφάλεια των εκλογών

Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο Σάββατο στη Λιβύη είναι οι πρώτες που οργανώνονται δημοκρατικά σ' αυτή τη χώρα έπειτα από περισσότερο από 40 χρόνια δικτατορίας και εκφράζονται φόβοι για τις δυνατότητες της μεταβατικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια της ψηφοφορίας.

Η κατάσταση μπορεί να είναι τεταμένη κυρίως στα ανατολικά, όπου οι οπαδοί του φεντεραλισμού, οι οποίοι ζητούν περισσότερους βουλευτές μεταξύ των 200 που θα εκλεγούν στη μελλοντική συντακτική συνέλευση της χώρας, έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών και απειλήσει να σαμποτάρουν την εκλογική διαδικασία.

Η οργάνωση International Crisis Group (ICG) προειδοποίησε πως «ένοπλοι διαδηλωτές απειλούν να διαταράξουν την ψηφοφορία στο ανατολικό τμήμα της χώρας».

Πετρελαϊκοί τερματικοί σταθμοί στην ανατολική Λιβύη υποχρεώθηκαν χθες το βράδυ από οπαδούς του φεντεραλισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου και τοπικές πηγές. Ένας υπεύθυνος στης σημαντικότερης πετρελαϊκής εταιρείας της ανατολικής Λιβύης, της Arabian Gulf Oil Company (Agoco), επιβεβαίωσε το κλείσιμο δύο λιμανιών.

Την 1η Ιουλίου, ένοπλοι κατέστρεψαν τα γραφεία της Εκλογικής Επιτροπής στη Βεγγάζη, οχυρό της λιβυκής εξέγερσης στα ανατολικά, βάζοντας φωτιά σε έγγραφα και καταστρέφοντας υλικό πληροφορικής.

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, πυρκαγιά που οφειλόταν σε εμπρησμό κατέστρεψε μια αποθήκη που περιείχε εκλογικό υλικό στην Αζνταμπίγια (ανατολικά), ανακοίνωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνοντας ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί πράγματι το Σάββατο, με συμπληρωματικό υλικό που είχε αποθηκευθεί σε άλλο μέρος.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται επίσης εδώ και μερικές ημέρες την αποχώρηση μιας ομάδας οπαδών του φεντεραλισμού που αναστατώνει την κυκλοφορία σε μια στρατηγικής σημασίας οδό η οποία συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Λιβύη.

Οι διαδηλωτές αυτοί ζητούν μια "δίκαιη κατανομή" των εδρών της συντακτικής συνέλευσης ανάμεσα στη Δύση, το Νότο και την Ανατολή. Οι αρχές έδωσαν, βάσει δημογραφικών δεδομένων, 100 έδρες στη Δύση, 60 στην Ανατολή και 40 στο Νότο.

Ορισμένες ισλαμιστικές οργανώσεις της περιοχής αυτής, οι οποίες θεωρούνται μειονότητα από τις αρχές, αντιτίθενται στην ψηφοφορία θεωρώντας ότι σύνταγμα της χώρα θα πρέπει να είναι το Κοράνι.

Δυτικές αντιπροσωπείες και γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, ιδιαίτερα στην ανατολική Λιβύη, έγιναν στόχοι επιθέσεων, για μερικές από τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη μια άγνωστη ισλαμιστική οργάνωση. Από τις επιθέσεις αυτές δεν υπήρξαν πάντως νεκροί.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πρόσφατα πως έλαβε αναφορές των υπηρεσιών ασφαλείας που κάνουν λόγο για σχέδια οπαδών του ανατραπέντος καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι να διαταράξουν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Εκτός από τις αντιθέσεις αυτές, οι φονικές συγκρούσεις που ξεσπουν τακτικά ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις και πολιτοφυλακές, οι οποίες συχνά αποτελούνται από πρώην αντάρτες μαχητές, ιδιαίτερα στις νότιες και τις δυτικές περιοχές της χώρας, αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι ουδείς δεν ελέγχει πραγματικά αυτές τις ένοπλες οργανώσεις, που συχνά βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιάσουν μια ηδη εύθραυστη διαδικασία μετάβασης.

«Υπάρχουν προβλήματα εδώ κι εκεί, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα έχουν επίπτωση στις εκλογές» διαβεβαίωσε ωστόσο την Τετάρτη ο Σάλεμ Γκενέν, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. "Είμαστε πολύ αισιόδοξοι», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπός της προσωρινής κυβέρνησης Νάσερ αλ-Μανάα κάλεσε "όλους τους Λίβυους, άνδρες και γυναίκες, να συμμετάσχουν, να προστατεύσουν και να είναι υπερήφανοι γι' αυτές τις εκλογές που αποτελούν ένα σταθμό προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη".

Οι αρχές δήλωσαν ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ασφαλείας κινητοποιώντας 40.000 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, που ενισχύονται από 13.000 άνδρες του νεαρού λιβυκού στρατού. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Γιούσεφ αλ-Μανγκούς διαβεβαίωσε πως οι στρατιώτες θα έχουν την ευθύνη της μεταφοράς των ψηφοδελτίων και θα περιπολούν για να επιτηρούν τα παράλια και τον εναέριο χώρο της Λιβύης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ