Η Unesco καταδίκασε την καταστροφή ιστορικών μουσουλμανικών μνημείων στο Τιμπουκτού - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Unesco καταδίκασε την καταστροφή ιστορικών μουσουλμανικών μνημείων στο Τιμπουκτού

Η Unesco καταδίκασε σήμερα «έντονα» την καταστροφή ιστορικών μουσουλμανικών μνημείων από ισλαμιστές στο Τιμπουκτού του Μαλί και ζήτησε να τερματιστούν αυτές οι «απεχθείς πράξεις».

Σε ανακοίνωσή της στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της, που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, η επιτροπή παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco «καταδίκασε έντονα την καταστροφή μαυσωλείων στο Τιμπουκτού» και «ζήτησε να τερματιστούν αυτές οι απεχθείς πράξεις».

Η επιτροπή ζήτησε επίσης από τη γενική διευθύντρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό Ιρίνα Μπόκοβα να «δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για να βοηθήσει το Μαλί να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά» και να στείλει «το συντομότερο δυνατό» μια αποστολή επί τόπου για να εκτιμήσει την έκταση των ζημιών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Η επιτροπή, που συμπεριέλαβε στις 18 Ιουνίου το Τιμπουκτού στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κινδυνεύουν, κάλεσε όλα τα μέλη της Unesco, καθώς και τον Ισλαμική Οργάνωση για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Επιστήμη (ISESCO) και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) να συνεισφέρουν στο ταμείο για το Μαλί.

Οι ισλαμιστές που ελέγχουν το βόρειο Μαλί εδώ και τρεις μήνες κατέστρεψαν χθες Δευτέρα τη θύρα εισόδου ενός τζαμιού αφού προηγουμένως είχαν καταστρέψει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επτά από τα δεκάξι μαυσωλεία μουσουλμάνων αγίων της πόλης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ