Μαλί: Αυτονομιστές και ισλαμιστές ενώνονται και δημιουργούν ενα "ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος" στο βορρά - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μαλί: Αυτονομιστές και ισλαμιστές ενώνονται και δημιουργούν ενα "ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος" στο βορρά

Το Εθνικό Κίνημα Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MNLA) των ανταρτών Τουαρέγκ και η ισλαμιστική οργάνωση Άνσαρ Ντιν ("Υπερασπιστές της Πίστεως") συμφώνησαν να συγχωνευθούν και να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος στο βόρειο τμήμα του Μαλί, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών χθες.

Η συμφωνία ανάμεσα στο MNLA, που αξίωνε την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους του βόρειου Μαλί, και της Άνσαρ Ντιν, μιας σαλαφιστικής οργάνωσης που φέρεται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα και επιδιώκει την εγκαθίδρυση του ισλαμικού νόμου (σαρία) σε όλο το Μαλί, ενδέχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Μαρτίου που βύθισε τη χώρα σε ένα πολιτικό χάος.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το απόγευμα προβλέπει την συγχώνευση των δύο κινημάτων--του MNLA και του Άνσαρ Ντιν--για να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος», είπε ο εκπρόσωπος του MNLA Μοχάμεντ Αγκ Αταχέρ από την Γκάο, στο βόρειο τμήμα του Μαλί, όπου συνήφθη η συμφωνία.

Η συμφωνία προβλέπει «την συγχώνευση των δυνάμεών μας και τον διορισμό μιας αρχής που θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία στο κράτος του Αζαουάντ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στις περιφέρειες Κιντάλ, Γκάο και Τιμπουκτού.

Ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα στις πόλεις Γκάο και Τιμπουκτού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, είπαν κάτοικοί τους.

Οι αυτονομιστές του MNLA, με την υποστήριξη του Άνσαρ Ντιν και άλλων ένοπλων ομάδων, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του κεντρικού κράτους μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου στο Μπαμακό, όταν ανατράπηκε η κυβέρνηση του Αμαντού Τουάνι Τουρέ, σάρωσαν την Αζαουάντ τον Απρίλιο και κατέλαβαν μια έκταση μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας.

Οι προσπάθειες περιφερειακών διακρατικών οργανώσεων και της διεθνούς κοινότητας να επανέλθει μια πολιτική κυβέρνηση και να αντιμετωπιστεί η προέλαση των αυτονομιστών αντιμετωπίζουν συνεχή προβλήματα καθώς η στρατιωτική χούντα συνεχίζει να επιδιώκει έναν πολιτικό ρόλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ