«Προσαρμογές του Μνημονίου που θα δίνουν ελπίδα» προτείνουν οι Πράσινοι της Ε.Ε. - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

«Προσαρμογές του Μνημονίου που θα δίνουν ελπίδα» προτείνουν οι Πράσινοι της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα και η ΕΕ πρέπει μαζί να λύσουν τα προβλήματα και όχι ο καθένας μονομερώς», είναι το διπλό μήνυμα που εκπέμπουν αφενός οι Πράσινοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ε.Ε. και αφετέρου οι Οικολόγοι Πράσινοι προς την Ελλάδα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Με δύο σχεδόν ταυτόχρονες συνεντεύξεις τύπου και διαδικτυακή σύνδεση ανάμεσα στο Στρασβούργο και την Αθήνα, οι ευρωπαίοι και οι εγχώριοι Πράσινοι προτείνουν έναν τρίτο δρόμο για την επιβίωση της χώρας μας «με προσαρμογές του Μνημονίου που θα δίνουν ελπίδα».

Από την έδρα του ευρωκοινοβουλίου ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ τόνισε την ανάγκη παράτασης δύο ετών, μέχρι το 2016, της προοπτικής του Μνημονίου, με κόστος που θα ανέρχεται σε 10-15 δισ. ετησίως, το ποσό των 30 δισ. συνολικά που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης. Χρειάζεται ένα new deal που θα περιλαμβάνει γι' αυτή τη διετία ένα πακέτο επενδύσεων στην Ελλάδα στην ενέργεια, το πάγωμα των αμυντικών δαπανών, με την προϋπόθεση ότι η Ε.Ε. θα αναλάβει την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας, προσφέροντας ταυτόχρονα στήριξη στο θέμα της αντιμετώπισης και διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης, τη δημιουργία ενός νέου φορέα επενδύσεων για την στήριξη από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς των ελληνικών Περιφερειών, προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους της για την απασχόληση και την αειφορία, ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κοινωνικού σόκ της Ελλάδας και της απόδοσης αναλυτικών στοιχείων από τις ελβετικές τράπεζες για τις καταθέσεις των Ελλήνων και τις γκρίζες περιουσίες.

«Είναι για το μέλλον της Δημοκρατίας», τόνισε ο Ντ. Κον Μπεντίτ, σημειώνοντας ότι «πρέπει όλοι σήμερα να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα μονομερώς».

«Οι Πράσινοι καταθέτουν σήμερα μία συνεκτική πρόταση αλλαγών, ισορροπημένη και δίκαιη, που αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης για να αλλάξει, χρειάζεται ισχυρές συμμαχίες και όχι επικίνδυνους ακροβατισμούς».

Στην συνέντευξη τύπου της Αθήνας, η Ιωάννα Κοντούλη παρουσίασε το πλαίσιο της νέας εκλογικής εκστρατείας εξηγώντας και τους λόγους της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές σύμφωνα με την υπερψήφιση της απόφασης από το 78% των μελών του Κόμματος. «Γιατί θεωρούμε ότι σήμερα η φωνή και ο λόγος των Οικολόγων Πράσινων είναι απαραίτητος προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το θέατρο του παραλόγου, που ξεκίνησε με την εντολή να περιφέρεται και να παίζεται ένα έργο ερήμην των πολιτών».

«Πιστεύει κανείς ότι το διακύβευμα σήμερα είναι ο διπολισμός αριστερά ή δεξιά;» ρώτησε η κα Κοντούλη και πρόσθεσε ότι «είναι απίστευτες αυτές οι "χρυσές" μεταγραφές» στις οποίες σαφώς οι ΟΠ δεν συμμετέχουν, καθώς «έχουν λόγο και ρόλο να παίξουν, με όραμα και κατασταλλαγμένες προτάσεις με όρους πραγματικής οικονομίας», που «θα χτυπήσουν τη ρίζα του κακού με μία ολιστική προσέγγιση». «Εμείς προτείνουμε ένα εναλλακτικό αντιμνημόνιο που θα αποδομήσει το δυσβάσταχτο, για να χτίσουμε ένα καινούριο αύριο», είπε.

«Η μονομερής ρήξη του Μνημονίου», είπε, εξ άλλου, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος «μπορεί να δημιουργεί συναισθήματα αλλά σημαίνει πολλαπλάσιο Μνημόνιο».

Ο ίδιος χαρακτήρισε άκυρο το δίλημμα «μνημόνιο- αντιμνημόνιο», επισημαίνοντας ότι στην πρόσφατη πρότασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος λειτουργεί ως συνδικαλιστής και όχι ως πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση, ένα εναλλακτικό σχέδιο και τρίμηνη πίστωση χρόνου προς την νέα κυβέρνηση για να το καταρτίσει. Πρωτεύον, όπως είπε ο κ.Παρασκευόπουλος, είναι το πάγωμα των μέτρων για την μείωση των μισθών, αλλά και ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι, ένα πακέτο τόνωσης και βιώσιμου αναπροσανατολισμού της πραγματικής οικονομίας, ανάκληση του όρου για απόλυτη προτεραιότητα των δανειστών, αλλαγές στο PSI και την ανακεφαλαιοποίηση, αναζήτηση των γκρίζων περιουσιών στο εξωτερικό, ευρωπαϊκές εγγυήσεις συνόρων, με ταυτόχρονο πάγωμα των εξοπλισμών, συμβατότητα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τέλος, επανεκτίμηση της βιωσιμότητας για το δημόσιο χρέος.

Με τις παραπάνω προτάσεις οι ΟΠ, όπως ανακοίνωσαν, θα οργανώσουν ένα στρογγυλό τραπέζι καλώντας τα άλλα κόμματα που είναι υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης προκειμένου να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η Ιω. Κοντούλη είπε ότι «αγγίζει τα όρια ανέκδοτου και αστείου να ισχυριστεί κανείς ότι η αυτόνομη κάθοδος των Οικολόγων Πράσινων στερεί δυνατότητες διακυβέρνησης από την αριστερά».

Και πρόσθεσε: «Εχουμε ακούσει πολλά, ενόχλησε, γιατί δεν δεχτήκαμε να αφομοιωθούμε και να θολώσουμε τον λόγο μας».

Σχετικά με το δημοψήφισμα η ίδια απάντησε ότι «πρωτεύον είναι να βγούμε από αυτή την πόλωση και να έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα», αλλά «το δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι και με πρωτοβουλία των πολιτών».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ