Σερβία: Στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρου της χώρας την Κυριακή - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρου της χώρας την Κυριακή

Η εκστρατεία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σερβία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα και τέθηκε σε ισχύ η προεκλογική σιγή έως τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας, την Κυριακή στις 8 το βράδυ.

Οι πολίτες της Σερβίας προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν για πρόεδρο της χώρας, τον Μπόρις Τάντιτς, υποψήφιο του συνασπισμού με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) ή τον Τόμισλαβ Νίκολιτς, υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS).

Οι κ.κ. Τάντιτς και Νίκολιτς συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 6 Μαϊου, όταν διεξήχθησαν εκτός από προεδρικές, βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ο Μπόρις Τάντιτς συγκέντρωσε ποσοστό 25,31% και ο Τόμισλαβ Νίκολιτς 25,05%.

Μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, εμφάνισε τον Μπόρις Τάντιτς να λαμβάνει στο δεύτερο γύρο ποσοστό 58% και ο Νίκολιτς να συγκεντρώνει ποσοστό 42%.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) στις συζητήσεις με τους πολίτες ανήγγειλε νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, άνοδο του βιοτικού επιπέδου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία έως το τέλος του 2012 θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε πενταετή περίοδο.

Ως σημαντικά επιτεύγματα του Μπόρις Τάντιτς κατά τη θητεία του στην προεδρία της Σερβίας του αποδίδονται η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, η σύλληψη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, η βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, και η κατάργηση της βίζας για τους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Τόμισλαβ Νίκολιτς ιδρύθηκε το 2008 από πρώην μέλη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Ο Νίκολιτς ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του SRS, αλλά ήρθε σε ρήξη με τον Σέσελι, αποχώρησε από το κόμμα και ίδρυσε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 6.770.013 πολίτες, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε 8.390 εκλογικά κέντρα στη Σερβία και στο εξωτερικό. Πρώτοι θα ψηφίσουν οι Σέρβοι που ζουν στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Βρετανία.

Η ψηφοφορία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί, όπως και στον πρώτο γύρο, και στο Κόσοβο, σε 90 εκλογικά τμήματα, με βάση τη συνεργασία της Σερβικής Εκλογικής Επιτροπής με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η καταμέτρηση των ψήφων από το Κόσοβο θα γίνει στους δήμους Ράσκα και Βράνιε της Σερβίας.

Και οι δύο υποψήφιοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας για τις γενικές εκλογές πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις με στόχο την ενθάρρυνση των ψηφοφόρων να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Ο διευθυντής της εταιρίας «Ipsos Stratedzik Markenting», Σρτζαν Μπογκοσάβλιεβιτς δήλωσε ότι η συμμετοχή των πολιτών στο β' γύρο των εκλογών είναι πολύ σημαντική, αλλά παρατήρησε ότι το ενδιαφέρον τους όσον αφορά την εκλογική μάχη είναι σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου.

«Τώρα έχουμε τις συνέπειες της κρίσης και οι κυβερνώντες δεν κατάφεραν να εξηγήσουν πόσο σοβαρή είναι η κρίση και πήραν πάνω τους όλο το βάρος της αποτυχίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν επιβλήθηκαν ως παράγοντες της λύσης, αλλά ως επικριτές των κυβερνώντων.

«Είναι σημαντικό οι πολίτες να πουν ποιος είναι ο κατάλληλος για αυτούς και να αποδειχθεί τι είδους Σερβία και ποιο σύμβολο προτιμούν, δηλαδή προτιμούν τη Σερβία που συμβολίζει ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ή εκείνη που συμβολίζει ο Μπόρις Τάντιτς» υπογράμμισε.

Νέος πρόεδρος της Σερβίας με πενταετή θητεία θα είναι ο υποψήφιος, ο οποίος στο δεύτερο γύρο των εκλογών, την προσεχή Κυριακή θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.

Με τη λήξη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία στη Σερβία, η οποία έως τις 9 Ιουνίου θα πρέπει να έχει νέα Βουλή και έως τις 5 Σεπτεμβρίου νέα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ