Συρία: Αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Δαμασκό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαδηλώσεις με αίτημα την πτώση του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Συρίας παρά την έντονη παρουσία του στρατού, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Δαμασκό για να διαλύσουν μια συγκέντρωσή τους με αποτέλεσμα να τραυματίσουν πέντε εξ αυτών.

Αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές είχαν ζητήσει κυρίως από τους κατοίκους της Δαμασκού να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις για να «εξεγερθούν» εναντίον του «δολοφονικού» καθεστώτος, μία ημέρα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στη συριακή πρωτεύουσα.

«Το καθεστώς δεν θα διστάσει να σκοτώσει όλο τον λαό για να πετύχει τον στόχο του, Τι περιμένετε;», έγραψαν οι ακτιβιστές στη σελίδα τους στο Facebook. «Δεν θα διστάσει να καταστρέψει τη Δαμασκό».

Πολλοί διαδηλωτές πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις και σε άλλες συριακές πόλεις μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής.

«Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές συνοικίες της Ντέιρ Εζόρ και στην επαρχία παρά την έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Στην Ιντλίμπ πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία της επαρχίας.

Η παρουσία των κυβερνητικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα έντονη στη Λαττάκεια, τη Τζάμπλεχ και την Μπάνιας, κυρίως γύρω από τα τεμένη, απ' όπου οι πιστοί συνήθως ξεκινούν τις διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Εξάλλου σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, οι δυνάμεις ασφαλείας με την υποστήριξη των σαχίμπα (της φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής) έχουν παραταχθεί σε πολλές περιοχές κυρίως στην Κανάκερ και την Μουανταμιγέ κοντά στη Δαμασκό για να εμποδίσουν τους πιστούς να διαδηλώσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ