Γαλλία: Έρευνες απέδειξαν οτι ένας στους έξι καρκίνους προκαλείται από μόλυνση - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΥΓΕΙΑ 

Γαλλία: Έρευνες απέδειξαν οτι ένας στους έξι καρκίνους προκαλείται από μόλυνση

Ένα στα έξι περιστατικά καρκίνου σ' ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή ένα ποσοστό 16% του συνόλου, προκαλούνται από μολύνσεις από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, όπως ιό, βακτήριο ή παράσιτο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να θεραπευθούν έγκαιρα, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι, αντίθετα από ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, πως ο καρκίνος δεν κολλάει από τους άλλους, στην ουσία σε σημαντικό βαθμό είναι κολλητικός. Όπως επισημαίνει, ο καρκίνος θα αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά στο μέλλον, αν πάψει να θεωρείται αποκλειστικά ως μη μολυσματική νόσος.

Οι ερευνητές της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο, που εδρεύει στη Γαλλία, με επικεφαλής την Κατρίν ντε Μαρτέλ και τον Μάρτιν Πλάμερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Lancet Oncology» σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις περιπτώσεις 27 ειδών καρκίνου σε 184 χώρες.

Κατέληξαν στη διαπίστωση ότι τέσσερις είναι οι κυριότερες αιτίες μόλυνσης: ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV), to ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori), καθώς και οι ιοί της ηπατίτιδας B και C.

Από τις συνολικά 12,7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, οι τέσσερις ανωτέρω μολύνσεις ευθύνονται για 1,9 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, το γαστρεντερικό σύστημα και το ήπαρ. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρέπει να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες διεθνώς, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μόλυνσης που οδηγούν σε καρκίνο και να γίνει αντιληπτό ότι αυτά τα είδη καρκίνου ουσιαστικά αποτελούν μία μεταδιδόμενη ασθένεια.

Οι επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο τονίζουν ότι τα περιστατικά μολυσματικών καρκίνων θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά στο μέλλον, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμοί, ασφαλέστερες μέθοδοι ενέσεων, αντιμικροβιακές θεραπείες κ.α. Εμβόλια υπάρχουν ήδη για τους ιούς HPV και ηπατίτιδας B (HBV), ενώ η μόλυνση από το βακτήριο helicobacter pylori, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκος στομάχου με τελική κατάληξη τον καρκίνο, είναι δυνατό να καταπολεμηθεί έγκαιρα με αντιβιοτικά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ