Μήνυμα αλληλεγγύης από το Βέλγιο: «12 ώρες για την Ελλάδα» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μήνυμα αλληλεγγύης από το Βέλγιο: «12 ώρες για την Ελλάδα»

Δυναμικό μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, υπέρ των ανθρώπινων αξιών που εκπροσωπεί ο ελληνικός πολιτισμός, θα σταλεί από την «καρδιά» τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 16 Μαΐου, μέσω της πρωτοβουλίας «12 ώρες για την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο των ολοήμερων εκδηλώσεων, 400 αναγνώστες, όλων των ηλικιών, διαφόρων εθνικοτήτων, θα συμμετάσχουν από τις 10 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα, στην μαραθώνια ανάγνωση-τραγούδισμα της «Οδύσσειας» του Ομήρου, στο πολιτιστικό κέντρο «Halles de Shaerbeek», των Βρυξελλών.

Πρόκειται για μία παραγωγή των οργανισμών «Οι Αναγνώστες του Ομήρου» και του Διεθνούς Ελληνικού Θεάτρου. Εκπρόσωποι την Οργάνων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνών Οργανισμών και της Βελγικής κυβέρνησης, πρέσβεις, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, αλλά και δεκάδες απλοί πολίτες, μαθητές και φοιτητές, θα διαβάσουν-τραγουδήσουν, διαδοχικά, επί εννέα ολόκληρες ώρες, καθένας με τον τρόπο του και στη γλώσσα προτίμησής του, το διαχρονικό Ομηρικό έπος.

«Η επιλογή της Οδύσσειας υπενθυμίζει την ευφυή και υπερβατική φύση του ανθρώπου μπροστά στις δυσκολίες, ενώ η μαραθώνια, συμμετοχική ανάγνωση διακηρύσσει την απαραίτητη συλλογική προσπάθεια για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας», επισημαίνεται-μεταξύ άλλων-σε ανακοίνωση του Διεθνούς Ελληνικού Θεάτρου.

Η ανάγνωση θα εμπλουτιστεί με προβολή του κειμένου στα αγγλικά και σχετικών εικόνων επί σκηνής, καθώς και μελωδίες ανακατασκευασμένων αρχαιoελληνικών οργάνων από το μουσικό σύνολο Λύραυλος.

Στις οκτώ το βράδυ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου, του Λευρέντη Μαχαιρίτσα, του Βασίλη Καζούλη και της ομογενούς μεσόφωνου Αλεξάνδρας Γκράβα, καθώς και τη συμμετοχή τοπικών σχημάτων μουσικής και χορού.

Στο πολιτιστικό κέντρο «Halles de Shaerbeek» θα φιλοξενηθούν, επίσης, εκθέσεις, ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές σχετικές με τον Ελληνικό πολιτισμό, αλλά και παρουσίαση ελληνικής γαστρονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση, ενώ τα έξοδα παραγωγής θα καλυφθούν από τοπικούς και διεθνείς χορηγούς.

Οι εμπνευστές της διοργάνωσης, μια ανεξάρτητη ομάδα Ευρωπαίων πολιτών, με έδρα τις Βρυξέλλες, επέλεξαν να αφιερώσουν την εκδήλωση στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», προσφέροντας τα έσοδα που τελικά θα προκύψουν για την ενίσχυση του έργου που επιτελεί στην Ελλάδα.

Οι εγγραφές στη μαραθώνια ανάγνωση της Οδύσσειας στις Βρυξέλλες πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής καινοτομίας «Eventora», στην ιστοσελίδα:https://www.eventora.com/en/Events/odyssey. Η συμμετοχή στην ανάγνωση είναι δωρεάν ενώ εισιτήρια για το βραδινό πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμα στην είσοδο του πολιτιστικού κέντρου «Halles de Shaerbeek» την ημέρα της εκδήλωσης.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ