Η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, στην αγγλική γλώσσα, παρουσιάστηκε στην Αυστραλία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρουσιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα στο Σίδνεϊ από τον γνωστό Αυστραλό κριτικό του κινηματογράφου Ντέιβιντ Στράτον και στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, το βιβλίο του καθηγητή Βρασίδα Καραλή, με τίτλο ''A History of Greek Cinema".

Μέσα στις σελίδες του καταγράφεται η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου με πολλές αναφορές στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Ελλάδας των διαφόρων εποχών που καλύπτονται. Είναι δε, κατά τον συγγραφέα, «το πρώτο που γράφεται στα αγγλικά για το ελληνικό σινεμά».

«Πρόκειται για αφηγηματική ιστορία της εξέλιξης του ελληνικού κινηματογράφου» δήλωσε ο κ. Καραλής στη ραδιοφωνία της SBS, συμπληρώνοντας ότι «περιλαμβάνει την ιστορική ανέλιξη του κινηματογράφου στην Ελλάδα, από το 1897, όταν έγινε για πρώτη φορά προβολή ταινίας στην Αθήνα, μέχρι το 2010 που ολοκληρώθηκε η συγγραφή».

Ο πανεπιστημιακός διδάσκαλος εκτιμά ότι «ο ελληνικός κινηματογράφος είναι από τους σημαντικότερους διεθνώς και χρειάζεται να μελετηθεί συστηματικά».

«Εμείς οι Έλληνες της διασποράς», λέει, «μπορούμε να αναδείξουμε τον ελληνικό κινηματογράφο υπηρετώντας με αγάπη αλλά και φιλαλήθεια την ιστορία αυτού του μέσου στην πατρίδα μας».

Για τους λόγους που ο ίδιος ένοιωσε την ανάγκη να ασχοληθεί με το αντικείμενο και να το παρουσιάσει στο διεθνές αναγνωστικό κοινό, μέσω της αγγλικής γλώσσας, ανέφερε: «Υπάρχει μεγάλο κενό στις νεοελληνικές σπουδές σε σχέση με αυτό που αποκαλούμε οπτική κουλτούρα στην Ελλάδα. Ελάχιστοι έχουν πάρει στα σοβαρά τον ελληνικό κινηματογράφο ως τέχνη, στην πατρίδα μας. Αυτό που κατανόησα ήταν πως υπήρχε μια μεγάλη αναγκαιότητα διεθνώς να ενημερώσουμε τους μη Έλληνες».

Ο ομογενής πανεπιστημιακός ετοιμάζει και δεύτερο τόμο για τον ελληνικό κινηματογράφο, ο οποίος «θα είναι αφιερωμένος σε συγκεκριμένους σκηνοθέτες, στο τι προσπάθησε ο καθένας από αυτούς να κάνει, και πως το κατόρθωσε ή δεν το κατόρθωσε», όπως είπε.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ