Νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις ΑΠΕ εξετάζει η κυβέρνηση - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις ΑΠΕ εξετάζει η κυβέρνηση

Νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ, στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στόχος είναι το νέο πλαίσιο να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό. Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, ο υπουργός τόνισε ότι έχει ήδη γίνει μείωση στις τιμές για τα φωτοβολταϊκά και ότι για τις άλλες τεχνολογίες δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση αλλαγή του πλαισίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στο διάλογο με τους φορείς της αγοράς που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Γιούργκεν Μπέκερ ανέφερε, από την πλευρά του, ότι οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα είναι έως 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα ακριβότερες σε σχέση με τη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε μειώσεις. Τόνισε, πάντως, ότι το πρόγραμμα «Ήλιος" δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να κάνει εξαγωγές ενέργειας και εξέφρασε τη βούληση συμμετοχής στο έργο ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αυτήν την περίοδο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής και γερμανικής πλευράς για τα τεχνικά αλλά και τα οικονομικά ζητήματα που συνδέονται με το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων για την τιμή αγοράς της ενέργειας, τις αναγκαίες διασυνδέσεις και την πιθανή συμμετοχή της Κομισιόν στο κόστος. Κατ' αρχήν ενδιαφέρον για αγορά ενέργειας που θα παράγεται στην Ελλάδα έχουν εκφράσει εκτός από τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Ελβετία.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Έτινγκερ ανέφερε, από την πλευρά του, ότι στο νέο πρόγραμμα Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή ενεργειακών διασυνδέσεων, περιλαμβάνονται και έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, η διασύνδεση με Ιταλία και με Δυτικά Βαλκάνια.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ