Καθορισμό της ΑΟΖ της Ελλάδος, με τη συμπερίληψη του Καστελόριζου, προτείνει Κύπρια ευρωβουλευτής - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Καθορισμό της ΑΟΖ της Ελλάδος, με τη συμπερίληψη του Καστελόριζου, προτείνει Κύπρια ευρωβουλευτής

Τη θέση ότι η Ελλάδα θα έπρεπε από καιρό να έχει καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν του Καστελόριζου, διατύπωσε η Κύπρια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους, επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση αυτή, η συμμαχία με το Ισραήλ θα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η στρατιωτική αποτρεπτική ισχύς Κύπρου και Ελλάδας έναντι της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, η οποία μιλούσε σε σεμινάριο στη Λευκωσία που διοργάνωσαν τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κύπρου και της Ελλάδας, με το κυπριακό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παράσχουν στο Ισραήλ το «στρατηγικό βάθος» που χρειάζεται. Η Κύπρια ευρωβουλευτής υποστήριξε, επίσης, ότι η συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα μπορεί να καταστεί καταλύτης λύσεων τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Παλαιστινιακό.

Στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Φαραντούρης, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργοβόρος οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη οδηγεί σε συρρίκνωση των ενεργειακών αποθεμάτων και συνεπάγεται την εξάρτηση των κρατών-μελών από τρίτες χώρες.

Μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ανέφερε ο κ. Φαραντούρης, τα θέματα ενέργειας αποτελούν θέματα συντρέχουσας αρμοδιότητας της Ε.Ε. με τα κράτη-μέλη. Σχετικά με τους τέσσερις πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων.

Ο Έλληνας καθηγητής υποστήριξε ότι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και η τοποθέτηση αγωγών είναι τεχνικά εφικτή και δικαιολογείται από το μέγεθος των κοιτασμάτων της Λεβαντίνης και των πιθανών αποθεμάτων, νοτίως της Κρήτης.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ