Οκτώ γυναίκες που μετείχαν στην Αραβική Άνοιξη απευθύνουν «έκκληση για αξιοπρέπεια και ισότητα» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Οκτώ γυναίκες που μετείχαν στην Αραβική Άνοιξη απευθύνουν «έκκληση για αξιοπρέπεια και ισότητα»

Οκτώ γυναίκες, που μετείχαν στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, απηύθυναν σήμερα «έκκληση για αξιοπρέπεια και ισότητα» προκειμένου «οι γυναίκες να έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν εξίσου με τους άνδρες απ' αυτή την ανάσα ελευθερίας (...) που κερδήθηκε σε αυτήν την περιοχή του κόσμου».

«Καλούμε τα κράτη, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία των πολιτών σε αυτές τις χώρες να κάνει ο,τι μπορεί ώστε η αξιοπρέπεια των γυναικών και η ισότητά τους με τους άνδρες να μην θυσιαστούν για άλλη μια φορά στο όνομα υποτιθέμενων προτεραιοτήτων. Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να οικοδομηθεί εις βάρος της μισής κοινωνίας», σημειώνουν οι οκτώ γυναίκες σε αυτήν την έκκληση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Η βία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη στους δημόσιους και τους ιδιωτικούς χώρους και πολύ λίγα μέτρα έχουν ληφθεί για να δοθεί τέλος σε αυτήν τη μάστιγα. Οι οικογενειακοί κώδικες αποτελούν στις περισσότερες αραβικές χώρες κείμενα που καθιερώνουν τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις», προσθέτουν.

Οι οκτώ γυναίκες που υπογράφουν την έκκληση είναι: οι Τυνήσιες Σουχάιρ Μπελχάσεν, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), και Μπόσρα Μπελχάτζ Χμίντα, δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Τυνησιακής Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών, οι Αιγύπτιες Σαχνίναζ Άμπντελ Σαλάμ, μπλόγκερ και ακτιβίστρια, Νάουαλ Ελ Σααντάουϊ, συγγραφέας και ψυχίατρος, Ταχάνι Ρασίντ, κινηματογραφίστρια και επίσης η Σύρια μυθιστοριογράφος Σαμάρ Γιαζμπέκ, η Λίβυα δικηγόρος Άζα Κάμελ Μαγούρ και η Αλγερινή δοκιμιογράφος Ουασίλα Ταμζαλί.

Οι ίδιες αξιώνουν επίσης: «τη διαφύλαξη των κεκτημένων, απόλυτη και αποτελεσματική ισότητα και εγγραφή των δικαιωμάτων των γυναικών στο Σύνταγμα», όπως και μέτρα «προκειμένου να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών». Επίσης ζητούν «την υιοθέτηση νόμων που προστατεύουν τις γυναίκες από τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και τις διακρίσεις», «μέτρα που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων» και «την καταδίκη των φωνών που εγείρονται εδώ κι εκεί για την επιβολή διακρίσεων κατά των γυναικών στο όνομα μιας οπισθοδρομικής ανάγνωσης των θρησκευτικών κανόνων».

Η έκκληση αυτή, η οποία αναγνώστηκε στο γαλλικό ραδιοσταθμό France inter, δημοσιεύεται επίσης σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ