Στο στόχαστρο της Ε.Ε. η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη μετανάστευση, κατά τη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JAI) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου «Europolitique», κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, η αρμόδια Επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, θα παρουσιάσει στους υπουργούς την τελευταία έκθεση των υπηρεσιών της σχετικά με τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου στην Ελλάδα. Αυτή η έκθεση δείχνει την ύπαρξη επίμονων διοικητικών προβλημάτων, καθώς και ανησυχητικών συνθηκών κράτησης στην περιοχή του Έβρου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το ελληνικό ζήτημα έρχεται για έκτη φορά στην ατζέντα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου μπορεί κάποιος να αντιληφθεί μία εξάντληση της υπομονής απέναντι στην Ελλάδα. Το «Europolitique» τονίζει ότι η Αθήνα καλείται ειδικότερα να αναμορφώσει τις διαδικασίες παροχής ασύλου, να δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο υποδοχής, ταυτοποίησης και εξακρίβωσης των στοιχείων των μεταναστών, καθώς και να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής για όσους αιτούνται άσυλο και για τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως είναι τα παιδιά.

Για το ίδιο θέμα το κοινοτικό δελτίο, «Agence Europe» αναφέρει σε άρθρο του ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα μεγάλο τμήμα των συζητήσεων στο Συμβούλιο, καθώς, εκτός από «κακός μαθητής» της ευρωζώνης είναι και «κακός μαθητής» στο ζήτημα της παροχής ασύλου και της διαχείρισης της μετανάστευσης. Σημειώνεται, ότι ως γειτονική χώρα της Τουρκίας, η Ελλάδα αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Το άρθρο αναφέρει, επίσης, ότι οι εταίροι της χώρας είναι ανήσυχοι εξαιτίας της βραδύτητας με την οποία προχωρεί στη νομιμοποίηση των αιτούντων άσυλο, αλλά και εξαιτίας των ελλείψεων που παρατηρούνται στο επίπεδο της υποδοχής των μεταναστών. Επίσης αναφέρεται ότι υπάρχει ανησυχία και όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων παρά τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, που έχουν χορηγηθεί και που χορηγούνται ακόμα στην Ελλάδα γι' αυτόν το σκοπό.

Η «Agence Europe» αναφέρει, επίσης, ότι η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει κάποια πρόοδο σε τομείς όπως οι υποδομές των κέντρων υποδοχής των αιτούντων άσυλο και η επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, εκούσια ή όχι. Η ίδια έκθεση, ωστόσο, υπογραμμίζει και μία σειρά από σκοτεινά σημεία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου, για την οποία ζητά από τις ελληνικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή επειγόντως ένα πρόγραμμα δράσης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και ζωής των μεταναστών. Όλες αυτές οι συστάσεις αναμένεται να συζητηθούν από τους υπουργούς σήμερα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα θα συζητηθεί επίσης μία ιδέα της δανικής προεδρίας, η οποία αφορά την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, ώστε να καλύπτει και θέματα μετανάστευσης.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ