Ζημιά 100 εκ. καταγράφει η Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου, εξαιτίας του κουρέματος - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ζημιά 100 εκ. καταγράφει η Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου, εξαιτίας του κουρέματος

Ζημιές 100,7 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2011 η Ελληνική Τράπεζα, που οφείλονται κυρίως στην απομείωση των ελληνικών ομολόγων ύψους 110 εκ. ευρώ, που έχει η Ελληνική και στην επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού της.

Το 2010 η Ελληνική είχε καταγράψει κέρδη 8,9 εκ. ευρώ και η αναστροφή της κερδοφόρας της πορείας προέκυψε παρά τη σημαντική αύξηση των εσόδων από τόκους και παρά τη μείωση των εξόδων.

Η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε σε περαιτέρω απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 22 εκ. ευρώ επιπρόσθετα του ποσού των 55 εκ. ευρώ που συμπεριλήφθηκε στα εννιαμηνιαία αποτελέσματα, αναγνωρίζοντας απομείωση που αντιπροσωπεύει το 70% της αξίας των ομολόγων.

Η πρόβλεψη της τράπεζας για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκε από 74,7 εκ. ευρώ σε 142,5 εκ. ευρώ.

Το σύνολο των καθαρών εσόδων του ομίλου εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με πέρσι.

Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους ανήλθε στο 11% στα 214,5 εκ. ευρώ από 195,6 εκ. ευρώ.

Το επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 ανήλθε σε 2,65% (Δεκέμβριος 2010: 2,44%). Στην Κύπρο το επιτοκιακό περιθώριο για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 ανήλθε σε 2,74% και στην Ελλάδα σε 1,76%.

Το σύνολο των εξόδων παρουσίασε μείωση 6% στα 168,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 178,7 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και τις αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και κατ' επέκταση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του δικτύου καταστημάτων Ελλάδας, η ζημία πριν τη φορολογία αυξήθηκε στα 100,3 εκ. ευρώ σε σύγκριση με ζημία 45,6 εκ. ευρώ το 2010.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Όμιλος διατηρεί άνετη ρευστότητα, επωφελούμενος της υψηλής σταθερής καταθετικής του βάσης.

Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2011 ο δείκτης μεικτών χορηγήσεων έναντι των καταθέσεων παραμένει στο πολύ ικανοποιητικό επίπεδο του 79,2% (Δεκέμβριος 2010: 79,1%), ενώ ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις ανέρχεται στο 70,2% (Δεκέμβριος 2010: 71,3%).

Στις 30 Δεκεμβρίου 2011, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου, με βάση τη σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων και των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (Βασιλεία ΙΙ), ανήλθε σε 13% (Δεκέμβριος 2010: 15%), ενώ ο Δείκτης Βασικών Κεφαλαίων ανήλθε σε 10% (Δεκέμβριος 2010:12%).

Όσον αφορά τους στόχους και προοπτικές, οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, στη διαφύλαξη και ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, με μόνιμο στόχο την κερδοφορία.

Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι κατά 2012 θα συνεχιστούν οι προκλήσεις για την Κυπριακή οικονομία με πιθανό ενδεχόμενο την ύφεση της οικονομίας με συνεπακόλουθα τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης και της κατανάλωσης και τη διατήρηση της ανεργίας σε ψηλά επίπεδα.

Στην Ελλάδα, αναμένεται ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα διαρκέσει περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας και τη διατήρηση ψηλού δείκτη ανεργίας. Οι προκλήσεις του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα ενδεχομένως να συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του δικτύου καταστημάτων Ελλάδας και κατ' επέκταση τα αποτελέσματα του Ομίλου.

Η ανακοίνωση του ομίλου αναφέρει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, οι ισχυροί δείκτες του Ομίλου επιτρέπουν την ορθολογική ανάπτυξη των εργασιών με επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο, Ελλάδα και Ρωσία.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ