Άνοδος των διεθνών χρηματιστηρίων λόγω προσδοκιών έγκρισης της βοήθειας για την Ελλάδα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Άνοδος των διεθνών χρηματιστηρίων λόγω προσδοκιών έγκρισης της βοήθειας για την Ελλάδα

Οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται κοντά στα υψηλά επίπεδα εξαμήνου, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες ότι θα υπάρξει συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και υπήρξαν θετικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI αυξήθηκε κατά 0,5%, πλησιάζοντας στο υψηλό εξαμήνου που έφθασε την περασμένη εβδομάδα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 καταγράφει κέρδη 0,6%, ενώ η ισοτιμία του ευρώ ανατιμάται κατά 0,18% στα 1,3157 δολάρια, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1,2973 δολαρίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε χθες το βράδυ ότι η Ελλάδα περιμένει να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της Δευτέρας η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και να ξεκινήσει η διαδικασία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Αντίστοιχα μηνύματα αισιοδοξίας υπήρξαν και από δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων Ρόιτερς και Μπλούμπεργκ.

Το Ρόιτερς σημείωσε ότι απορρίφθηκε πρόταση να παρακρατηθεί μέρος από το συνολικό ποσό των 130 δισ. ευρώ του δανείου για μετά τις εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλιο στην Ελλάδα.

«Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα, αν δεν έρθει κάποιος με τη σκέψη να την υπονομεύσει», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Το Μπλούμπεργκ μετέδωσε ότι η Γερμανία θέλει να αποφύγει την έγκριση του δανείου σε δύο στάδια, επικαλούμενο βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας που ενημερώθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times, με τίτλο: «Το Βερολίνο είναι διχασμένο για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα», σημειώνει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη σκληρή στάση του υπουργού Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πιέζει να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

«Ο Σόιμπλε δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί πια να τα καταφέρει», δήλωσε ένας αξιωματούχος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ, προσθέτοντας ότι ο υπουργός ανησυχεί για τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων που θα έπρεπε να δοθούν στην Ελλάδα. Αξιωματούχοι, τονίζει το δημοσίευμα, είναι βέβαιοι ότι η Μέρκελ θα επιβάλει την εξουσία της και ότι το Βερολίνο τελικά θα υποστηρίξει το νέο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και αν μπορεί να πάρει έως την Κυριακή για να βρουν μία κοινή γραμμή η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες ανησυχούν, προσθέτει το δημοσίευμα, ότι η στάση του Βόλφγκανκ Σόιμπλε μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, που είναι ήδη αρνητικά διακείμενοι, να μην υπερψηφίσουν το πακέτο για την Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να έρθει για έγκριση στη γερμανική Βουλή στις 27 Φεβρουαρίου.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ