«Τροφή για Συζήτηση»: Μια νέα σειρά vidcast/podcast φέρνει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την παιδική παχυσαρκία - iefimerida.gr

«Τροφή για Συζήτηση»: Μια νέα σειρά vidcast/podcast φέρνει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την παιδική παχυσαρκία

«Τροφή για Συζήτηση»,νέα σειρά vidcast/podcast
«Τροφή για Συζήτηση»: Η νέα σειρά vidcast/podcast από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχουν κάποια ζητήματα στη δημόσια σφαίρα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές», που δυσκολεύουν, που κρύβουν αγωνία, taboo, πολυπλοκότητα, μοναχικότητα…

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα από αυτά τα ζητήματα και η μεγαλύτερη δυσκολία γύρω από αυτή βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν αφορά αποκλειστικά τη διατροφή ή το σωματικό βάρος ενός παιδιού, αλλά συνολικά τον τρόπο ζωής, τη σχέση με το φαγητό, τη φυσική δραστηριότητα, την ψυχολογία, το οικογενειακό περιβάλλον, την εικόνα σώματος, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά μέσα σε μια καθημερινότητα που διαρκώς αλλάζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μήπως, λοιπόν, η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας δεν πρέπει να ξεκινά από την ενοχή; Σαφώς χρειάζεται ενημέρωση και ουσιαστική υποστήριξη και έναν διαφορετικό δημόσιο διάλογο, περισσότερο ανθρώπινο και πιο κοντά στις ανάγκες των οικογενειών. Ακριβώς πάνω σε αυτή τη λογική της εξωστρέφειας έχει χτιστεί η νέα σειρά vidcast/podcast «Τροφή για Συζήτηση», που παρουσιάζουν το Υπουργείο Υγείας και η UNICEF στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας.

Πρόκειται για μια νέα σειρά έξι αυτοτελών επεισοδίων που επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση γύρω από την παιδική παχυσαρκία έξω από το στενό πλαίσιο μιας «τυπικής» ιατρικής ενημέρωσης και να την τοποθετήσει εκεί όπου πραγματικά ανήκει, δηλαδή στην καθημερινότητα των παιδιών και των γονιών τους. Η σειρά είναι διαθέσιμη μέσα από το YouTube κανάλι της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, αλλά και μέσω Spotify, αξιοποιώντας δύο από τις πιο άμεσες και προσβάσιμες πλατφόρμες επικοινωνίας της εποχής μας, ώστε η ενημέρωση να φτάνει εύκολα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Με παρουσιαστές την Τζένη Μελιτά και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, τα επεισόδια ισορροπούν ανάμεσα στην επιστημονική γνώση και τον ανθρώπινο διάλογο. Χωρίς διδακτικό ύφος και χωρίς υπερβολές, η σειρά δημιουργεί έναν χώρο όπου οι πληροφορίες γίνονται πιο κατανοητές, πιο άμεσες και τελικά πιο χρήσιμες στην πράξη. Γιατί πίσω από τους αριθμούς και τις στατιστικές υπάρχουν αληθινές καθημερινές ιστορίες. Υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο γρήγορους ρυθμούς, αυξημένο χρόνο μπροστά σε οθόνες και περιορισμένη φυσική δραστηριότητα. Υπάρχουν γονείς που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία, την πίεση της καθημερινότητας και την ανάγκη να διαμορφώσουν πιο υγιείς συνήθειες για όλη την οικογένεια. Και υπάρχει ταυτόχρονα μια κοινωνία που πολλές φορές συνεχίζει να αντιμετωπίζει το θέμα επιφανειακά, αγνοώντας την ψυχολογική και κοινωνική του διάσταση, ασκώντας μάλιστα και μεγάλη πίεση στα μέλη της.

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα

Αυτό ακριβώς επιχειρεί να αλλάξει το «Τροφή για Συζήτηση», μιλώντας για  την πρόληψη χωρίς φόβο, για τη διατροφή χωρίς αυστηρότητα και για την άσκηση ως μέρος μιας πιο ισορροπημένης καθημερινότητας. Επίσης, αγγίζει με ευαισθησία τα θέματα της αυτοεκτίμησης, της σχέσης των παιδιών με το σώμα τους και τη σημασία της ψυχικής ενδυνάμωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε επεισόδιο εστιάζει σε διαφορετική θεματική, προσεγγίζοντας το θέμα πολυδιάστατα και με τρόπο που μπορεί να αγγίξει διαφορετικές ανάγκες. Από τις διατροφικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα μέχρι τη σημασία της υποστήριξης και της θετικής στάσης απέναντι στα παιδιά, η σειρά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ενημέρωσης που δεν βασίζεται στην κριτική, αλλά στην κατανόηση.

Στη συζήτηση συμμετέχουν εκπρόσωποι της πολιτείας, ειδικοί επιστήμονες και πρόσωπα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, που δίνουν ο καθένας τη δική του οπτική. Ανάμεσά τους η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Εμμανουέλλα Μαγριπλή, η Παιδοενδοκρινολόγος Δώρα Σπυροπούλου, ο Παραολυμπιονίκης και Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της UNICEF Αντώνης Τσαπατάκης, ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, η Διατροφολόγος Άννα Κοκκινοπούλου και ο chef Γιώργος Τσούλης. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές, το περιεχόμενο αποκτά όχι μόνο, καθώς αγγίζει πραγματικά ερωτήματα που υπάρχουν μέσα σε κάθε σπίτι.

Πώς διαμορφώνονται σωστές συνήθειες; Πώς μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει την κίνηση; Πώς μιλάμε για το σώμα χωρίς πίεση και ενοχές; Πώς μπορεί μια οικογένεια να κάνει μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητά της; Η νέα σειρά ανιχνεύει κάθε πτυχή του θέματος και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF, που υλοποιείται σε όλη τη χώρα και στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας μέσα από ουσιαστικές παρεμβάσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και υποστήριξης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών και στις οικογένειές τους, παρέχοντας δωρεάν διατροφική παρακολούθηση από διαιτολόγους - διατροφολόγους, συμβουλευτικές υπηρεσίες από παιδιάτρους, εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία και πρωτοβουλίες ενημέρωσης για γονείς και παιδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φροντίζοντας για το μέλλον του κόσμου μας

Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και οφείλουμε να μεριμνήσουμε. Η νέα αυτή πρωτοβουλία αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση της παιδικής παχυσαρκίας, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητά του, αλλά και την ανάγκη για σωστή πληροφόρηση και ενεργή συμμετοχή της κοινότητας.

Μάθετε περισσότερα για τη νέα σειρά vidcast/podcast «Τροφή για Συζήτηση» εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ