Όταν περνάτε μπροστά από έναν κήπο με ανθισμένες τριανταφυλλιές, το πιθανότερο είναι πως θα τον θαυμάζετε. Γιατί όμως οι δικές σας δεν δείχνουν ποτέ τόσο υγιής και όμορφες;
Αυτό οφείλεται σε ένα κοινό λάθος που κάνουμε πολλοί. Μην νομίζετε ότι έχει να κάνει με το πότισμα. Οι ειδικοί του This Is My Garden επισημαίνουν ότι πολλοί από εμάς, ξεχνάμε να κόψουμε τα μαραμένα τριαντάφυλλα ή δεν το κάνουμε την περίοδο που πρέπει.
Πώς θα συνεχίσει να εντυπωσιάζει η τριανταφυλλιά σας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να αφήνουμε τα παλιά άνθη στη θέση τους μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να εμποδίσει το φυτό να ανθίσει περαιτέρω, ακόμα και αν του ρίχνετε συχνά λίπασμα. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική όταν πρόκειται για τη φροντίδα πολλών πολυετών φυτών, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις τριανταφυλλιές. Παράλληλα, όσο τα παλιά αυτά άνθη μένουν επάνω στο θάμνο, τόσο πιο αργά δημιουργούνται νέα.

Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν πως ό,τι και να κάνετε, τα μαραμένα άνθη δεν πρόκειται να σωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι το κλάδεμά τους είναι η μόνη επιλογή όταν πρόκειται να διασφαλίσετε πως τα τριαντάφυλλά σας θα συνεχίσουν να εντυπωσιάζουν κάθε άνοιξη και καλοκαίρι.
Πώς θα κλαδέψετε τα μαραμένα άνθη
Για να αφαιρέσετε τα μαραμένα ή ετοιμοθάνατα άνθη, ξεκινήστε κόβοντας το άνθος ακριβώς κάτω από το σημείο που συνδέεται με το κύριο στέλεχος ή κλαδί. Αυτό θα σταματήσει το φυτό από το να καίει ενέργεια προσπαθώντας να αναβιώσει του λουλούδι.
Οι τριανταφυλλιές μπορούν επίσης να κλαδεύονται ελαφρά καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, γεγονός που θα βοηθήσει να διατηρήσουν το σχήμα τους και να αφαιρεθούν τυχόν περιττά στελέχη και φυλλώματα.
Οι ειδικοί καταλήγουν: «Όπως και με κάθε φυτό, αφιερώστε επίσης χρόνο για να κόψετε και να αφαιρέσετε τυχόν κατεστραμμένα φύλλα ή μίσχους – ή όσα παρουσιάζουν πρώιμα σημάδια ασθένειας».