Ποια είναι η τρανς μεγιστάνας από την Ταϊλάνδη που αγόρασε τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος

Anne Jakrajutatip / Φωτογραφία: annejkn.official / Instagram

Η Anne Jakrajutatip, επικεφαλής της JKN Global, έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο αγοράζοντας την εταιρεία πίσω από τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος (Miss Universe) για 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η 43χρονη Anne Jakrajutatip, έχει μια ιστορία διαφορετική από πολλούς μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Μεγαλώνοντας στην Μπανγκόκ, παιδί ιδιοκτητών καταστημάτων, ένιωθε ότι ήταν παγιδευμένη σε λάθος σώμα. Στο σχολείο, αντιμετώπιζε συνεχή εκφοβισμό και στιγματισμό. Προσπαθούσε να διαχειριστεί προσεκτικά την ταυτότητά της, δείχνοντας αυτό που πίστευε ότι ήταν ο αληθινός της εαυτός μπροστά στους φίλους της και να προσποιείται τον καλό γιο μπροστά στους γονείς της. Έζησε σεξουαλική παρενόχληση ενώ ήταν ακόμα παιδί.

Η ανάγνωση ενός άρθρου τοπικής εφημερίδας για την Όπρα Γουίνφρεϊ, μια επιζήσασα παιδικής κακοποίησης, ήταν αυτή που οδήγησε την Jakrajutatip να θελήσει να κάνει καριέρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να γίνει παρουσιάστρια τηλεοπτικών τσατ σόου. Ένα μικρόφωνο φαινόταν σαν ένα ισχυρό όπλο.

Η επίτευξη φήμης ή επιχειρηματικής επιρροής ήταν η μόνη διέξοδος για να βρει την αποδοχή ως τρανσέξουαλ άτομο, είπε. «Επειδή σε βλέπουν ως το παράξενο άτομο. Δεν αγκαλιάζουν τις διαφορές», θυμήθηκε. «Για να κερδίσεις τον σεβασμό, πρέπει να έχεις επιτυχία».

Ποια είναι η Anne Jakrajutatip

Η Jakrajutatip έχει γίνει έκτοτε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης της Ταϊλάνδης, ριάλιτι σταρ και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των τρανς. Πιο πρόσφατα, έγινε πρωτοσέλιδο επειδή αγόρασε τον οργανισμό Miss Universe για 20 εκατομμύρια δολάρια. Στα 71 χρόνια της ιστορίας του έχει περάσει από μια σειρά ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ - ο οποίος κατηγορήθηκε για weight-shaming και σεξουαλική παρενόχληση των διαγωνιζομένων.

Η Jakrajutatip είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει την εταιρεία, η οποία πρόσφατα διεύρυνε τους κανόνες συμμετοχής της, επιτρέποντας τη συμμετοχή παντρεμένων και διαζευγμένων γυναικών. Οι τρανς γυναίκες είχαν ήδη τη δυνατότητα να λάβουν μέρος.

Για πολλούς, η Μις Υφήλιος είναι ένας εγγενώς σεξιστικός θεσμός - και τέτοιες βελτιώσεις στους κανόνες εισόδου της φαίνονται παράξενα απαρχαιωμένες. Όμως τα καλλιστεία συνεχίζουν να μεταδίδονται σε 165 χώρες και διατηρούν μια πιστή διεθνή οπαδική βάση. Οι γυναίκες και η LGBTQ+ κοινότητα αποτελούν το 70-80% του κοινού, δήλωσε η Jakrajutatip, με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους να εδρεύουν στη Λατινική Αμερική και τη νοτιοανατολική Ασία.

Η Jakrajutatip αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς σχετικά με τη μεταχείριση των διαγωνιζομένων από τον Τραμπ στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι αυτοί έγιναν πριν από πολύ καιρό. Είπε όμως ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν υπό την ηγεσία της πρέπει να αντιμετωπίζονται με ακεραιότητα. «Είμαι γυναίκα, οπότε πρέπει να προστατεύω τις γυναίκες και όλες τις διαγωνιζόμενες», δήλωσε. «Όλοι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα η ομάδα πίσω από τη σκηνή, οι άνθρωποι ... δεν έχει σημασία ποιος είσαι - άνδρες, γυναίκες, LGBTQ - λεκτικά, σωματικά, αυτού του είδους η παρενόχληση ή ο ισχυρισμός [για παρενόχληση] δεν πρέπει να συμβεί ποτέ και καθόλου στην εποχή μου».

Εάν οι ισχυρισμοί έρθουν στην επιφάνεια, πρέπει να διερευνηθούν με ειλικρίνεια και διαφάνεια, πρόσθεσε.

Τι λέει η Anne Jakrajutatip για τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος

Η Jakrajutatip απορρίπτει την ιδέα ότι ο διαγωνισμός αντικειμενοποιεί τις γυναίκες, λέγοντας ότι αντίθετα «εξυψώνει τους ανθρώπους, ενδυναμώνει τις γυναίκες», υψώνοντας τη φωνή τους και ότι οι διαγωνιζόμενες έχουν «μυαλό και ομορφιά». Οι διαγωνισμοί που αφορούσαν διαγωνιζόμενες που φορούσαν μαγιό είχαν ως στόχο να δείξουν «πώς φροντίζεις τον εαυτό σου», πρόσθεσε, και είναι μόνο μια πτυχή μαζί με άλλα κοστούμια. Κατά τη διάρκεια της εποχής της, ελπίζει να δει στιςυς διαγωνιζόμενες την ηγετική ικανότητα και την ικανότητα να ξεπερνούν τις αντιξοότητες.

«Η πλατφόρμα [είναι] να τις ενθαρρύνει, να τις εμπνεύσει, όλες τις γυναίκες, να είναι σε θέση να ξεπεράσουν τον αγώνα της ζωής και να γίνουν η παγκόσμια, εμβληματική γυναίκα», δήλωσε. «Μπορείς να έχεις τη δική σου επιτυχία όταν πιστεύεις στον εαυτό σου. Μπορείς να χτίσεις τα πάντα μόνη σου, όπως έχω κάνει στο παρελθόν ... Ξεκίνησα την επιχείρηση από το μηδέν. Ποτέ δεν είχα ένα χρυσό κουτάλι στο στόμα μου».

Η καριέρα της Jakrajutatip απογειώθηκε όταν, δουλεύοντας στο κατάστημα ενοικίασης βίντεο των γονιών της, εντόπισε το ντοκιμαντέρ του BBC Walking With Dinosaurs και πλησίασε το BBC προσφέροντας να διανείμει τη σειρά στην Ταϊλάνδη. Πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα, είπε, και επεκτάθηκε στη διανομή περιεχομένου που παράγεται στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Παράλληλα με την επιχείρησή της, JKN Global Group, ξεκίνησε το ίδρυμα Life Inspired for Thailand (LIFT), το οποίο προσφέρει υποτροφίες σε LGBTQ+ άτομα και γυναίκες.

Η Jakrajutatip έχει μιλήσει με ειλικρίνεια για τις δικές της εμπειρίες ως τρανς γυναίκα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης που έζησε ως παιδί, καθώς και για την εμπειρία της μετάβασης και του να γίνει μητέρα δύο παιδιών.

Η νομοθεσία στην Ταϊλάνδη για τα τρανς άτομα

Η στάση απέναντι στα τρανς άτομα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής της, είπε, αν και οι νόμοι στην Ταϊλάνδη εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με ορισμένες άλλες χώρες.

Δεν υπάρχει ισότιμος γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια και δεν υπάρχει νομική οδός για τα τρανς άτομα να αλλάξουν την ταυτότητα φύλου τους. Η ταυτότητα της Jakrajutatip εξακολουθεί να την περιγράφει ως άνδρα, παρόλο που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σεξουαλικού επαναπροσδιορισμού, γεγονός που καθιστά τα ταξίδια στο εξωτερικό περίπλοκα και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατα. Είναι διάσημη, πρόσθεσε, οπότε είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει το Google για να εξηγήσει το ιστορικό της στους αξιωματούχους, αλλά υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν μπορεί να επισκεφθεί, γεγονός που περιορίζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. «Μπορείτε να φανταστείτε κάποιες άλλες τρανς γυναίκες ή τρανς άνδρες, θα αντιμετωπίσουν σίγουρα δυσκολίες. Δεν θέλεις οι άνθρωποι να σε κακομεταχειρίζονται, να μη σε σέβονται».

Η Jakrajutatip τάσσεται υπέρ της αλλαγής των νόμων στην Ταϊλάνδη, αλλά δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απίθανες βραχυπρόθεσμα, ιδίως με την Ταϊλάνδη να πρόκειται να πραγματοποιήσει εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

Επισημαίνει τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης και τη βιομηχανία του θεάματος, όπου τα τρανς άτομα έχουν ισχυρή παρουσία, ως τομείς που συμβάλλουν στην προώθηση της μεγαλύτερης αποδοχής, και ελπίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ρόλο της για να προωθήσει την αλλαγή και να εμπνεύσει άλλους.

«Νομίζω ότι η Ταϊλάνδη είναι μια φιλική χώρα για τους ΛΟΑΤΚΙ. Είμαστε διασκεδαστές. Μας αγαπούν πολύ ... Είμαι τόσο τυχερή που γεννήθηκα σε αυτή τη χώρα», δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ