Γιατί τα τηγάνια μένουν κολλώδη μετά το πλύσιμο και πώς να τα καθαρίσετε σωστά για να λάμπουν.
Πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι, παρόλο που πλένουν σχολαστικά τα τηγάνια και τις κατσαρόλες τους, η επιφάνειά τους παραμένει κολλώδης ή λιπαρή στο άγγιγμα. Το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται απλώς σε κακή καθαριότητα, αλλά σε χημικές διεργασίες που συμβαίνουν κατά το μαγείρεμα και δεν αντιμετωπίζονται πάντα ολοκληρωμένα, με το συνηθισμένο πλύσιμο.
Σύμφωνα με ειδικούς στον καθαρισμό και τη μαγειρική, όταν τα έλαια και τα λίπη θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, αποσυντίθενται και υφίστανται πολυμερισμό. Δημιουργείται έτσι ένα λεπτό, κολλώδες φιλμ που «κολλάει» στην επιφάνεια των σκευών.
Ο ατμός μεταφέρει μικροσκοπικά σωματίδια λίπους, τα οποία κατακάθονται στα πιο δροσερά σημεία, όπως τα καπάκια και τα χερούλια. Επιπλέον, υπολείμματα αμύλου από τρόφιμα, πιτσιλίσματα λαδιού και απορρυπαντικά που δεν ξεπλένονται επαρκώς ενισχύουν το πρόβλημα.
Το φαινόμενο αυτό δεν κάνει διακρίσεις στα υλικά. Ακόμη και ανοξείδωτα, γυάλινα ή υψηλής ποιότητας σκεύη μπορούν με τον καιρό να αποκτήσουν αυτή την ανεπιθύμητη μεμβράνη, αν δεν καθαρίζονται σωστά.
Η γνώμη των ειδικών για το πλύσιμο του τηγανιού
Για να απομακρύνετε το κολλώδες στρώμα, οι ειδικοί προτείνουν απλές αλλά αποτελεσματικές λύσεις. Για δυσπρόσιτα σημεία, όπως πριτσίνια και ενώσεις, μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα, αλάτι και ζεστό νερό. Απλώστε το στην επιφάνεια, αφήστε το να δράσει λίγα λεπτά και τρίψτε απαλά με μια μαλακή βούρτσα, επισημαίνει ο ιταλικός ιστότοπος tipidiversi.
Στα ανοξείδωτα σκεύη με έντονα υπολείμματα, βοηθά ένα διάλυμα ξιδιού και νερού σε ίσες αναλογίες. Βράστε το μέσα στο σκεύος, αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια πασπαλίστε μαγειρική σόδα και τρίψτε με μη λειαντικό σφουγγάρι.
Για να αποφύγετε το πρόβλημα στο μέλλον, μην αφήνετε λιπαρά σκεύη να μουλιάζουν για ώρες, καθώς το λίπος απλώνεται αντί να απομακρύνεται. Επιλέξτε απορρυπαντικά που διαλύουν αποτελεσματικά τα λίπη και ξεβγάζετε πάντα καλά.