Εκατομμύρια δολάρια έκαναν «φτερά» σε απάτη στο Μιζούρι, ενώ μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται και ο σύζυγός της Τέιλορ Σουίφτ και σταρ του NFL Τράβις Κέλσι.
- Ο σταρ του NFL Τράβις Κέλσι συγκαταλέγεται στα θύματα της απάτης, έχοντας επενδύσει κεφάλαια στο Swiftarc Venture Labs Fund, μια πρωτοβουλία της εταιρείας Swiftarc Capital LLC, της οποίας συνιδρυτής ήταν ο καταδικασθείς Σιντάρθ Τζαουαχάρ.
- Η εγκληματική δραστηριότητα ξεκίνησε το 2015, με τον Τζαουαχάρ να διοχετεύει τα κεφάλαια των πελατών του σε μία υψηλού κινδύνου επένδυση, την Philip Morris Pakistan, αποκρύπτοντας αργότερα την κατάρρευση της αξίας της.
- Από το 2016 έως το 2023, ο δράστης απέσπασε πάνω από 35 εκατ. δολάρια, λειτουργώντας μια απάτη τύπου «Πόντσι» όπου χρηματοδοτούσε τον πολυτελή του βίο και αποζημίωνε παλαιότερους επενδυτές με χρήματα από νέους.
- Όταν οι Αρχές άρχισαν να τον ερευνούν, επιχείρησε να χειραγωγήσει μάρτυρα, ζήτησε την εξ αποστάσεως διαγραφή δεδομένων από το κινητό του και είπε ψέματα στις Αρχές σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των πράξεών του.
Ποινή κάθειρξης 11 ετών επιβλήθηκε στον 38χρονο Σιντάρθ Τζαουαχάρ, Ινδικής καταγωγής, από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μιζούρι, βάζοντας τίτλους τέλους σε μια σκοτεινή υπόθεση οικονομικής απάτης που συγκλόνισε τον επενδυτικό κόσμο των ΗΠΑ.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε ομολογήσει την ενοχή του για τρεις κατηγορίες ηλεκτρονικής απάτης, καλείται παράλληλα να καταβάλει το αστρονομικό ποσό των 31 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στα θύματά του.
Πως έπεσε θύμα απάτης ο Τράβις Κέλσι
Ανάμεσα στους επενδυτές που εγκλωβίστηκαν στα δίχτυα του πολυετούς οικονομικού εγκλήματος περιλαμβάνεται και ο διάσημος αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Τράβις Κέλσι. Ο πρωταγωνιστής των «Kansas City Chiefs» είχε τοποθετήσει κεφάλαια στο Swiftarc Venture Labs Fund, μια επενδυτική πρωτοβουλία της εταιρείας Swiftarc Capital LLC, την οποία είχε συνιδρύσει ο Τζαουαχάρ.
Αν και το όνομα του 36χρονου σταρ αναφέρθηκε ακροθιγώς κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η εμπλοκή του αναδεικνύει την ευρεία έκταση και το κύρος των προσώπων που προσέλκυσε ο καταδικασθείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια του Μιζούρι, η εγκληματική δραστηριότητα ξεκίνησε το 2015. Ο Τζαουαχάρ διοχέτευε συστηματικά τα κεφάλαια των πελατών του σε μία και μοναδική υψηλού κινδύνου επένδυση, τη Philip Morris Pakistan. Όταν η αξία της συγκεκριμένης τοποθέτησης κατέρρευσε, ο ίδιος επέλεξε να αποκρύψει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ψευδώς στους πελάτες του ότι η επένδυση απέδιδε σημαντικά κέρδη.
Μια κλασική απάτη τύπου «Πόντσι»
Από το 2016 έως το 2023, ο 38χρονος κατάφερε να αποσπάσει περισσότερα από 35 εκατομμύρια δολάρια, διοχετεύοντας στην αγορά μόλις τα 10 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα χρήματα τροφοδοτούσαν μια κλασική απάτη τύπου «Πόντσι», όπου οι νέοι επενδυτές αποζημίωναν τους παλαιότερους, ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτούσαν έναν εξαιρετικά προκλητικό και πολυτελή τρόπο ζωής.
Η δικογραφία αποκαλύπτει ότι ο Τζαουαχάρ σπαταλούσε τα χρήματα των θυμάτων του σε μετακινήσεις με ιδιωτικά τζετ, διαμονές σε πανάκριβα ξενοδοχεία, πολυτελή διαμερίσματα στο Όστιν και τη Νέα Υόρκη, συνδρομές σε exclusive πριβέ κλαμπ, ακριβά γεύματα και αλόγιστες αγορές επώνυμων ρούχων.
Όταν ο κλοιός των Αρχών άρχισε να σφίγγει, ο δράστης κατέβαλε απέλπιδες προσπάθειες συγκάλυψης. Επιχείρησε να χειραγωγήσει μάρτυρα ώστε να δώσει ευνοϊκή κατάθεση στο FBI, ζήτησε από την αδελφή του να διαγράψει εξ αποστάσεως τα δεδομένα του κινητού του τηλεφώνου για να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία, ενώ παράλληλα είπε ψέματα στις Αρχές σχετικά με το μεταναστευτικό του καθεστώς.