New York Times: Θα σκοτώσει ο κορωνοϊός την αστρολογία; Προέβλεψε κανείς την πανδημία ή όχι; - iefimerida.gr

New York Times: Θα σκοτώσει ο κορωνοϊός την αστρολογία; Προέβλεψε κανείς την πανδημία ή όχι;

Αστρολογικός χάρτης
Αστρολογικός χάρτης/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις αρχές του 2020, αρκετοί ήταν αυτοί που, κρυφά ή φανερά, διάβασαν την πρόβλεψη του ζωδίου τους. Και σύμφωνα με αυτή, πολλοί θα έκαναν ταξίδια και άλλοι θα γίνονταν πλούσιοι. Είχαν όμως προβλέψει οι αστρολόγοι την πανδημία του κορωνοϊού;

Οι New York Times σε άρθρο τους με τίτλο «Θα σκοτώσει ο κορωνοϊός την αστρολογία;», επιχειρούν να εξηγήσουν τι συνέβη, αλλά και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στους αστρολόγους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η αστρολόγος Σούζαν Μίλερ εμφανίστηκε τον Ιανουάριο στο CBS New York, και προέβλεψε ότι το 2020 θα ήταν μια «υπέροχη χρονιά με ευημερία» ο κόσμος την άκουσε. Μάλιστα, την παρακολούθησαν να λέει πως ο Αιγόκερως θα ήταν ο ευνοούμενος της χρονιάς και πως ο Καρκίνος ήταν το πιο πιθανό ζώδιο να παντρευτεί. Ο Ζυγός θα σκόραρε φέτος στα ακίνητα και ο Ταύρος θα περίμενε μια χρονιά γεμάτη διεθνή ταξίδια.

Αλλά μετά, ο κόσμος τρελάθηκε γιατί – πιθανότατα δεν χρειάζεται να το επισημάνουμε – τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς σύμφωνα με τα σχέδια των ζωδίων. «Θυμάμαι, πριν από έναν μήνα σκέφτηκα: Απέλυσε κανείς άραγε τον αστρολόγο του;» λέει η Ντίγια Μπαμπάρ, η οποία εγγράφηκε στην δωρεάν εφαρμογή της αστρολόγου Μίλερ πέρυσι. Ως Τοξότης, περίμενε πως θα ήταν μια χρονιά γεμάτη κέρδη, σύμφωνα με όσα είχε προβλέψει η αστρολόγος για το ζώδιό της.

Οι χρήστες των social media επέκριναν τους αστρολόγους που δες «είδαν» την πανδημία

Φυσικά, οι χρήστες του YouTube και του Instagram έσπευσαν να γεμίσουν με παράπονα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Μίλερ. «Σούζαν, είσαι πολύ καλή συγγραφέα αλλά ξέχασες τον κορωνοϊό και τις απώλειες των θέσεων εργασίας» έγραψε κάποιος, με έναν άλλον να προσθέτει: «Γιατί δεν το πρόβλεψες Σούζαν; Ο κορωνοϊός ήταν αρκετά μεγάλος για να μην τον δεις να έρχεται!».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί αστρολόγοι και οι οπαδοί τους πιστεύουν πως τα καθημερινά γεγονότα επηρεάζονται από τις κινήσεις και τις θέσεις των πλανητών, των ουράνιων αντικειμένων και του ήλιου. Η επιστήμη, βέβαια, λέει, όχι. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν πως η επίκληση της αστρολογίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην «προκατάληψη επιβεβαίωσης» - την ανθρώπινη τάση να αναζητούμε, να ανακαλούμε και να δεχόμαστε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουμε.

Σύμφωνα με τους επικριτές, οι αστρολόγοι γράφουν τα ωροσκόπια με έναν τόσο ευρύ, γενικό τρόπο που ο καθένας θα μπορούσε να βρει κάτι που να ισχύει για την περίπτωσή του, ειδικά εάν το ψάχνουν πραγματικά. Αλλά μετά, ήρθε ο Μάρτιος του 2020 και μαζί του το ξημέρωμα μιας παγκόσμιας πανδημίας, το μέγεθος και η καθολικότητα της οποίας φαινόταν να έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την αστρολογία αλλά και με την ίδια την ιδέα πως κάθε ζώδιο θα μπορούσε να έχει την δική του μοίρα (στο κάτω- κάτω της γραφής, όλοι είμαστε αντιμέτωποι με μια κοινή απειλή και δεν χρειάζεται να πει κανείς πως οι περισσότεροι από εμάς – ανεξαρτήτως ζωδίου – περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι).

Πιο δημοφιλή από ποτέ τα ζώδια εν μέσω της πανδημίας

Έτσι, θα περίμενε κανείς να έχουν τις αμφιβολίες τους. Ωστόσο, τα ζώδια φαίνεται να είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Μέσα στην αναταραχή των ερωτήσεων που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή: Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Θα επιστρέψουν ποτέ τα πράγματα στο φυσιολογικό; Μπορούμε να εμπιστευτούμε τους υπεύθυνους; Την ίδια ώρα, αναδύονται ξανά και άλλα ερωτήματα που αφορούν περισσότερο τα άστρα: Είναι ανάδρομος ο Ερμής; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο Κρόνος και ο Πλούτωνας ήταν σε συναστρία (όπως τον Ιανουάριο);

Ιστοσελίδες σχετικές με την αστρολογία, είδαν άνοδο στα στατιστικά τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η Λουτσίε Γκριν, αναλυτής πολιτιστικών τάσεων, οι ιστοσελίδες Dazed και Refinery29 ανέφεραν μια μεγάλη κίνηση στα θέματά τους που σχετίζονται με τα ζώδια. Το Dazed Beauty σημείωσε αύξηση 22% στα θέματα που σχετίζονται με τα ζώδια αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Ένα άρθρο στο Refinery29 με τίτλο: «Η σούπερ ροζ πανσέληνος στον Ζυγό είναι καλά νέα για την σχέση σου» ήταν ένα από τα τοπ θέματα τον περασμένο μήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Comscore, μια εταιρεία ανάλυσης μέσων, δείχνει ότι η επισκεψιμότητα σε μεγάλα sites αστρολογίας όπως τα Astro, CafeAstrology και ο ιστότοπος της Μίλερ, AstrologyZone, αυξήθηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

«Η αστρολογία για εμάς είναι μια κατηγορία με σταθερά υψηλή απόδοση σε όλες τις ιστοσελίδες μας» λέει η Έμμα Ρόζενμπλαμ, επικεφαλής αρχισυντάκτρια για την κατηγορία Τρόπος Ζωής στο Bustle Digital Group, που επιβλέπει το περιεχόμενο και την στρατηγική για τα Bustle, Elite Daily, Romper, NYLON και The Zoe Report. «Αντί των παραδοσιακών θρησκειών και της πνευματικότητας, νομίζω πως μερικοί άνθρωποι – ιδιαίτερα σε αυτή την στιγμή της αβεβαιότητας – βασίζονται περισσότερο στα ζώδια».

Κάποτε τα ζώδια ήταν εντελώς απολιτίκ: υπόσχονταν ταξίδια, αυξήσεις μισθών και φυσικά, ματιές όλο νόημα με την αδερφή – ψυχή στο καθημερινό δρομολόγιο για την δουλειά με τα μέσα μεταφοράς. Πολύ λίγα λέγονταν για την παγκόσμια οικονομία, την συστημική ανισότητα και άλλες δομές, που αναμφισβήτητα επηρεάζουν την μοίρα ενός ανθρώπου. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι προβλέψεις έχουν προχωρήσει σε μια πιο πολιτικά και οικονομικά συνειδητή κατεύθυνση. Ουσιαστικά, η αστρολογία «ξύπνησε».

Η Τσάνι Νίκολας, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα «είδος αστρολόγου κοινωνικής δικαιοσύνης», δημιούργησε ένα κοινό για τις στοχαστικές, κοινωνικά συνειδητές αστρολογικές της ενημερώσεις, οι οποίες συχνά αναφέρονται στην ψυχική υγεία, την ταυτότητα και την προοδευτική πολιτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποιοι προέβλεψαν πως θα ήταν μια δύσκολη χρονιά - αλλά εξαιτίας άλλων παραγόντων και όχι λόγω κορωνοϊού

Η Νίκολας είπε ότι ήξερε πως το 2020 θα ήταν δύσκολο, αλλά δεν ήταν μόνο τα άστρα που της είχαν δώσει αυτή την ένδειξη. «Είναι έτος εκλογών» είπε. «Και οι χρονιές των εκλογών είναι πάντα δύσκολα». Προσθέστε σε αυτό τις αυξανόμενες προειδοποιήσεις για μια επερχόμενη ύφεση, και τους δικούς της αστρολογικούς υπολογισμούς, και η Νίκολας ένιωσε σίγουρη για τις εικασίες της.

«Η αστρολογία πρέπει να υπηρετεί τον κόσμο προς το παρόν» είπε η Νίκολας. «Αυτή η πανδημία είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσαμε να προβλέψουμε, παρόλο που γνωρίζαμε ότι φέτος θα ήταν μια δύσκολη χρονιά. Αλλά το θέμα τώρα είναι, τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και μπρος. Τότε είναι που στρεφόμαστε ο ένας στον άλλον. Δεν κοιτάζουμε συνεχώς τους πλανήτες αναζητώντας λύση».

Η αστρολογία βοηθά στην αντιμετώπιση της αβεβαιότητας;

Η Στεφ Κόιφμαν, πρώην δημοσιογράφος που ίδρυσε την Daily Hunch, μια ιστοσελίδα που προσφέρει εξατομικευμένα καθημερινά ωροσκόπια, συμφωνεί πως η αστρολογία μπορεί να βοηθήσει στην παροχή εργαλείων για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και των καθημερινών απογοητεύσεων και φόβων που προκαλούνται από την πανδημία. «Νομίζω πως η αστρολογία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση επειδή έχει έναν τρόπο ονομασίας και αποδόμησης των αρχέτυπων μοτίβων. Επιτρέπει στους ανθρώπους να λένε όσα αισθάνονται ήδη και αυτό είναι κάτι που τους βοηθά» είπε η Κόιφμαν. «Είναι επίσης, ένας τρόπος για να σας τοποθετεί στην ιστορία και τον χρόνο. Σας βοηθά να ξεπεράσετε την σκέψη: ‘Ω Θεέ μου γιατί συμβαίνει σε μένα αυτό;’Έτσι λειτουργεί ο χρόνος. Είναι ένας κύκλος».

Λίγο μετά την αναστάτωση για τις ανακριβείς προβλέψεις της, οι οπαδοί της Μίλερ ήθελαν να μάθουν πώς πίστευε ότι θα εξελισσόταν η πανδημία. «Ήμουν πραγματικά σε άσχημη κατάσταση εκείνη την ημέρα, και πρέπει να της ζητήσω συγνώμη» είπε η Μέλανι Σίεντ-Ισμαήλ. Άφησε ένα αρνητικό σχόλιο στον λογαριασμό στο Instagram της Μίλερ. «Ήμουν κακιά όταν δεν θα έπρεπε». Και αφού διάβασε την ειδική πρόβλεψη για τον κορωνοϊό της Μίλερ, η οποία κυκλοφόρησε στα μέσα Μαρτίου, η Σίεντ Ισμαήλ είπε ότι η πίστη της στην αστρολόγο ανανεώθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί η Ιταλίά χτυπήθηκε περισσότερο από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με αστρολόγο

Η πρόβλεψη έριχνε την ευθύνη στον Πλούτωνα. Προφανώς, ο μικρός αλλά ισχυρός αυτός πλανήτης «ασχολείται με τεράστια οικονομικά ζητήματα, με τις μάζες ανθρώπων και... τους ιούς». Στην συνέχεια, εξήγησε γιατί ορισμένες χώρες επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλες: «Η Ιταλία κυβερνάται από τους Διδύμους, γιατί ο Ιούνιος είναι ο μήνας που οι πολίτες της χώρας αυτής γιορτάζουν την ενοποίηση της Ιταλίας. Ο Δίδυμος κυβερνά τους πνεύμονες, γι’ αυτό και η Ιταλία χτυπήθηκε τόσο σκληρά – αυτός ο ιός είναι γνωστό, πως επιτίθεται στους πνεύμονες».

Όσο για την μοίρα των ΗΠΑ (Καρκίνος, παρεμπιπτόντως), η κυρία Μίλερ προέβλεψε ότι ο ιός θα «μαίνεται » τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο και στην συνέχεια θα εξασθενίσει τους καλοκαιρινούς μήνες, μόνο για να επανέλθει τον φθινόπωρο και ενδεχομένως να επεκταθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτό βέβαια, ταιριάζει με τα όσα είχαν ήδη προβλέψει πολλοί κορυφαίοι επαγγελματίες υγείας σχετικά με την πρόοδο του ιού. Επομένως, η κυρία Μίλερ, όπως πολλοί αστρολόγοι της νεότερης γενιάς, δεν παίρνει μόνο ενδείξεις από τα ζώδια πλέον. Για την λεγεώνα των πιστών θαυμαστών της, το μέσο μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από το μήνυμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ