Όσοι θέλουν να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη δεν χρειάζονται περίπλοκες θεωρίες.
Συχνά, αρκούν μικρά πράγματα - όπως η χρήση του πλυντηρίου πιάτων. Ένας απλός κανόνας μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση των καθημερινών συγκρούσεων και στην ενίσχυση των σχέσεων.
Η θεωρία αυτή λέει το εξής απλό, όπως εξηγεί ο γερμανικός ιστότοπος για το ευ ζην utopia.de. Μεταφέρετε την εικόνα και τα συναισθήματα που σας προκαλεί ένα πλυντήριο πιάτων που το έχει γεμίσει ο σύντροφός σας με τρόπο ακατάστατο και που σας προκαλεί να παρέμβετε και να το αναδιατάξετε, σε μια άλλη συνθήκη, πχ τη δουλειά.
Το πρόβλημα δεν είναι τα πιάτα, αλλά μάλλον το ότι οι συνάνθρωποί μας έκαναν κάτι διαφορετικό από αυτό που θεωρούμε σωστό . Αν δεν αποδεχτούμε τις διαφορετικές προοπτικές στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή, θα δυσκολευτούμε να δείξουμε εκτίμηση και αναγνώριση στους άλλους. Αυτό εμποδίζει τόσο την ανάπτυξη ουσιαστικών κοινωνικών σχέσεων όσο και ένα υγιές και αποτελεσματικό εργασιακό περιβάλλον.
Πώς λειτουργεί ο κανόνας του πλυντηρίου πιάτων
Ο Κανόνας του Πλυντηρίου Πιάτων του συγγραφέα Justin Bariso μας ενθαρρύνει να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αντί να διορθώνουμε και να επικρίνουμε αμέσως, να δούμε πρώτα την πρόθεση του ατόμου: Κάποιος έχει αναλάβει την ευθύνη—ίσως όχι με τον τρόπο που θα κάνατε εσείς, αλλά με τον ίδιο στόχο.
Συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει να εκτιμάς τέτοιες συνεισφορές – ακόμα κι αν αποκλίνουν από τα δικά σου πρότυπα και ιδέες. Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει μόνο μία «σωστή» λύση . Αυτό που εσύ αντιλαμβάνεσαι ως λάθος είναι απλώς μια διαφορετική προσέγγιση για τους άλλους. Άλλωστε, τα πιάτα συνήθως βγαίνουν καθαρά ακόμα κι αν κάποιος γεμίσει το πλυντήριο πιάτων εντελώς διαφορετικά.
Συνεπώς, ο κανόνας μας καλεί να επιτρέψουμε μια ποικιλομορφία απόψεων – μια δεξιότητα που είναι απαραίτητη τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό πλαίσιο.
Είναι συχνό φαινόμενο να προσπαθεί κάποιος να ελέγξει τους άλλους. Και κάποιες φορές είναι συχνό φαινόμενο να υπαγορεύει στους άλλους πώς θα γίνει.
Για παράδειγμα, μπορεί να παρακολουθείτε τον σύντροφό σας να γεμίζει το πλυντήριο πιάτων, να παρακολουθείτε κάθε κίνηση με καχυποψία, να τον διορθώνετρ αν τα πιάτα δεν είναι τοποθετημένα ακριβώς όπως τα θέλετε ή ακόμα και να καταλήγετε να τα φτιάχνετε μόνοι σας.
Στην ιδιωτική ζωή, αυτό μπορεί να οδηγήσει τους συντρόφους, τα παιδιά ή τους φίλους να αναλαμβάνουν λιγότερη ευθύνη από φόβο μήπως το κάνουν «λάθος». Επιπλέον, οι διαπροσωπικές σχέσεις υποφέρουνόταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους παρατηρούν και τους ελέγχουν συνεχώς.
Όταν οι διευθυντές εφαρμόζουν τη μικροδιαχείριση στον χώρο εργασίας, οι ομάδες ή οι μεμονωμένοι εργαζόμενοι μπορούν να χάσουν την αυτονομία τους. Το κίνητρο μειώνεται επίσης, αφήνοντας λιγότερο χώρο για δημιουργικότητα.
Ο κανόνας του πλυντηρίου πιάτων έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίζει τη μικροδιαχείριση: Ενθαρρύνει να χτίζετε εμπιστοσύνη με τους άλλους και να αναθέτετε ευθύνες . Ενθαρρύνει επίσης να αναγνωρίζετε την αξία της συνεισφοράς των άλλων — ακόμα κι αν φαίνεται διαφορετική από ό,τι περιμένατε.
Πώς θα εφαρμόσετε τον κανόνα του πλυντηρίου πιάτων στην καθημερινή ζωή
Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε τον κανόνα του πλυντηρίου πιάτων:
- Κάντε συνειδητή παύση πριν κρίνετε: Αν κάποιος αναλάβει μια εργασία —είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά— και το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας, περιμένετε μια στιγμή. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Αναρωτηθείτε: Με ενοχλεί πραγματικά το αποτέλεσμα; Ή μήπως με ενοχλεί απλώς το γεγονός ότι έγινε διαφορετικά από ό,τι περίμενα;
- Μην συγχέετε την βόηθεια με τον έλεγχο: Φυσικά, μπορείτε να κάνετε κριτική– αλλά επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή. Αν απλώς κάνετε κριτική στο άλλο άτομο αμέσως μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας, η θετική συμβολή θα επισκιαστεί και μπορεί εύκολα να προκύψει σύγκρουση. Είναι καλύτερο να κάνετε την κριτική αργότερα, ήρεμα και συγκεκριμένα.
- Αναθέστε πραγματικά την ευθύνη: Αν θέλετε οι άλλοι να αναλαμβάνουν ευθύνες, πρέπει να τους δώσετε τον χώρο να το κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ελέγχετε, να μην «επαναλαμβάνετε συνεχώς τα πράγματα» και να μην κάνετε βελτιώσεις χωρίς να ρωτάτε. Αυτό ισχύει τόσο για το πλυντήριο πιάτων όσο και για την εργασία. Μόνο όσοι βιώνουν αυτονομία έχουμ κίνητρο.
- Επιτρέψτε και επισημάνετε τις διαφοροποίηση: Μερικές φορές βοηθάει να αντιμετωπίζετε τις διαφορές ανοιχτά – όχι ως κατηγορία, αλλά ως ανταλλαγή: «Θα το είχα κάνει έτσι, αλλά βλέπω ότι και ο δικός σου τρόπος λειτουργεί». Αυτό δείχνει σεβασμό και ανοίγει χώρο για διάλογο αντί να συσσωρεύει απογοήτευση .
- Αμφισβητούμε τα άκαμπτα πρότυπα: Ειδικά στην καθημερινή ζωή, αναπτύσσουμε παγιωμένες ιδέες για το πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα «σωστά» – συχνά ασυνείδητα. Ο κανόνας του πλυντηρίου πιάτων σας ενθαρρύνει να επανεξετάζετε τακτικά αυτά τα πρότυπα. Πρόκειται για την αποτελεσματικότητα – ή για τον έλεγχο; Είναι ο δικός μου τρόπος στην πραγματικότητα καλύτερος – ή απλώς πιο οικείος;