Πώς το lockdown άλλαξε τη σεξουαλική ταυτότητα γυναικών -Μια 25χρονη διηγείται στο BBC πώς έγινε λεσβία - iefimerida.gr

Πώς το lockdown άλλαξε τη σεξουαλική ταυτότητα γυναικών -Μια 25χρονη διηγείται στο BBC πώς έγινε λεσβία

Γυναίκες αγκαλιά
Γυναίκες αγκαλιά / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε πολλά επίπεδα. Σε ορισμένους, το lockdown άλλαξε και τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 25χρονη Λόρεν, της οποίας την ιστορία παρουσίασε το BBC.

Η Λόρεν από το 2014 ένιωθε αμφιφυλόφιλη, όμως στη διάρκεια της πανδημίας μπήκε στη διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης και συνειδητοποίησε πως καμία σχέση της με άνδρα δεν την άφησε ικανοποιημένη και πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως λεσβία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχοντας τόσο χρόνο και καταναλώνοντας πολλά μέσα ενημέρωσης, σκέφτηκα περισσότερο τις προηγούμενες σχέσεις μου, ειδικά με τους άνδρες. Πώς δεν συνειδητοποίησα ότι όλες οι σχέσεις που είχα με άντρες δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές;», αναρωτήθηκε η Λόρεν.

Αυτή η απομόνωση του lockdown αποδείχθηκε σωτήρια για την ίδια, όπως και για πολλούς άλλους, καθώς βρήκαν την ευκαιρία να αναλύσουν πιο βαθιά στοιχεία της ζωής και της ταυτότητάς τους, σε όλες τις πτυχές... Είτε είχε να κάνει με το πού ζουν, είτε με την εργασία τους, την προσωπική ή οικογενειακή τους σχέση. Μεταξύ αυτών των αλλαγών, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η στάση των ανθρώπων απέναντι στη σεξουαλικότητά τους έχει επίσης εξελιχθεί εν μέσω της πανδημίας.

Ο ρόλος των πλατφορμών γνωριμιών και η αλλαγή μετά την πανδημία

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχουν παίξει οι πλατφόρμες γνωριμιών. Η εφαρμογή γνωριμιών Bumble ερεύνησε περισσότερους από 4.000 χρήστες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά τον Αύγουστο του 2020 και η έρευνα έδειξε ότι το 21% είπε ότι σχεδίαζε να «εκφράσει τη σεξουαλικότητά του διαφορετικά… σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια άλλη έρευνα του Bumble έδειξε ότι το 14% άλλαξε τις σεξουαλικές του επιθυμίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιλέγοντας, για παράδειγμα, σχέσεις του ίδιου φύλου, όταν προηγουμένως ήταν μόνο με άτομα άλλου φύλου.

Επιπλέον, έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 μεταξύ ερωτηθέντων LGBTQ+ από το εργαστήριο Social Relations, Attitudes and Diversity Lab στο Πανεπιστήμιο Trent του Οντάριο, που αναθεωρήθηκε από το BBC Worklife, έδειξε ότι το 11% «αισθάνθηκε ότι η ικανότητά του να γνωρίζει την ταυτότητά του είχε αλλάξει ως αποτέλεσμα του Covid-19».

Από αυτούς, αρκετοί ανέφεραν ότι αυτό συνέβη επειδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν χρόνο για τον εαυτό τους ώστε να καταλάβουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Η βοήθεια του θεραπευτή

Πριν από την πανδημία, η Λόρεν, λόγω των μεγάλων αλλαγών στη ζωή της, είχε αφήσει τα πάντα πίσω στην καθημερινότητά της. «Δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου και η αλλαγή ταυτότητας ήταν τεράστια για την καθημερινότητά μου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποτε ήταν υπερβολικά συντριπτικές αυτές οι «μεγάλες αλλαγές ζωής», αλλά τώρα, ιδίως οι γυναίκες αμφισβητούν ανοιχτά τους «κανόνες» της κοινωνίας που έρχονται σε αντίθεση με τα «θέλω» τους, αλλά και με το ότι και οι ίδιες προσπαθούν να αποφύγουν τα πραγματικά τους συναισθήματα.

«Όλοι είναι πάντα τόσο απασχολημένοι στη ζωή, που είναι πολύ εύκολο να προσπαθήσεις να ξεφύγεις», λέει η κλινική ψυχολόγος Τζένιφερ Γκάτμαν.

«Όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο απλό για πολλούς ανθρώπους να ακολουθούν μια νοοτροπία ''ετεροκανονικότητας'' και να μην αμφισβητούν την ετεροφυλοφιλία με την οποία μεγάλωσαν» λέει η Κάρεν Μπλερ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Σχέσεων, Στάσεων και Διαφορετικότητας του Πανεπιστημίου Τρεντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης και της κουλτούρας μας εξακολουθεί να μας στέλνει το μήνυμα ότι οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε στρέιτ», λέει η Μπλερ. Δεδομένου ότι η σεξουαλικότητα υπάρχει σε ένα φάσμα όπου «πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο», προσθέτει, δεν υπάρχει μεγάλο κίνητρο για τους ανθρώπους «να αμφισβητήσουν τη σεξουαλικότητά τους».

Αλλά, όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να «πατήσουν το κουμπί παύσης κατά τη διάρκεια του lockdown», προσθέτει η Γκάτμαν, «είδα περισσότερους πελάτες από ποτέ να εξερευνούν τους σεξουαλικούς τους προσανατολισμούς. Όλοι τους άρχισαν να παρατηρούν ότι αισθάνονται αδέσμευτοι, χαμένοι, ανήσυχοι, καταθλιπτικοί. Το γεγονός ότι ένιωθαν άβολα με τον εαυτό τους τους ενοχλούσε».

Ξεκίνησε straight στο λοκντάουν και βγήκε gay

Μία άλλη περίπτωση είναι η 24χρονη Αλέξα από το Λονδίνο. Ήταν straight σε όλη της τη ζωή. Οντως, στο τέταρτο έτος του πανεπιστημίου της στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, πριν χτυπήσει ο Covid-19, διαπίστωσε ότι ήταν πιο εύκολο να αλλάξει το είδος των συντρόφων που αναζητούσε.

Στις αρχές του 2021 άλλαξε τις ρυθμίσεις της στο Tinder από μόνο άνδρες σε «όλοι». Άρχισε σταδιακά να μην είναι σίγουρη για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία εκπαιδευτικός της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, η Βάιολετ Τέρνινγκ, ανέφερε πως είδε πολλές νεαρές κοπέλες που ήθελαν να συζητήσουν τη μετάβαση από στρέιτ ή αμφιφυλόφιλες, σε γκέι.

«Υπήρχαν περιπτώσεις που μου είπαν ότι μπήκαν straight στην πανδημία και τώρα είναι γκέι. Καταπίεζαν όλα αυτά τα χρόνια τις επιθυμίες τους και η πανδημία τούς έδωσε χρόνο και χώρο να εξερευνήσουν τον εαυτό τους», είπε η Βάιολετ Τέρνινγκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πανδημία lockdown Gay straight
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ