Η υπερπροστασία είναι τακτική που συχνά ακολουθούν γονείς για τα παιδιά τους, αλλά και μια μέθοδος που έχει πολλές φορές επικριθεί.
Επικριτικά έχει σταθεί και ο γνωστός Αμερικανός ψυχίατρος και συγγραφέας μπεστ σέλερ Dr Daniel Amen, ο οποίος μιλά για ένα συνηθισμένο λάθος με εκτεταμένες συνέπειες στο μέλλον των παιδιών, καθώς έτσι δεν καταφέρνουν να αναπτύξουν την ψυχική τους δύναμη.
«Αν κάνετε πάρα πολλά για τα παιδιά σας ενισχύετε την αυτοεκτίμησή σας, κλέβοντας όμως την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας», λέει ο Amen στο podcast Built Different.
Ο δρ Amen ουσιαστικά επέκρινε τους γονείς που διώχνουν από τη ζωή των παιδιών τους τις καθημερινές προκλήσεις, όταν παρεμβαίνουν οι ίδιοι και δίνουν λύση στο παραμικρό πρόβλημα, αντί να δίνουν στα παιδιά τους χώρο για να αποκτήσουν εμπειρίες και να κάνουν λάθη, από τα οποία θα πάρουν όμως μαθήματα ζωής.
«Οι άνθρωποι αναπτύσσουν ψυχική δύναμη λύνοντας προβλήματα», λέει ο Amen.
Σοβαρά γονεϊκά λάθη: Γιατί η ψυχική δύναμη είναι τόσο σημαντική
Οι συνέπειες αυτής της υπερβολικής φροντίδας είναι σαφείς, όπως λέει ο ίδιος, καθώς τα παιδιά που δεν έρχονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες της δικής τους συμπεριφοράς μεγαλώνουν σε ένα προστατευμένο κουκούλι και αποτυγχάνουν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, ανεξαρτησία, το αίσθημα ευθύνης και συναισθηματική νοημοσύνη.
Αργότερα, τα παιδιά αυτά συχνά φοβούνται να κάνουν λάθη, είναι ανασφαλή όταν παίρνουν αποφάσεις και υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η θέση του Amen γίνεται πιο ξεκάθαρη όταν ο ίδιος δίνει ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα: «Αν η κόρη μου ξεχάσει τα βιβλία της στο σπίτι, κανείς δεν της τα πηγαίνει στο σχολείο. Αν δεν έχει πάρει το μπουφάν της μια κρύα μέρα, παρόλο που της το είπε η μαμά της, κανείς δεν της πηγαίνει μπουφάν». Αυτή η δήθεν αυστηρή στάση είναι έκφραση της γονικής προνοητικότητας, όχι της έλλειψης φροντίδας, λέει.
Η υγεία του εγκεφάλου «κλειδί» για την ανθεκτικότητα: ο ρόλος του στην ανάπτυξη
Η υγεία του εγκεφάλου παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο εδώ, όπως εξηγεί ο ψυχίατρος. Η ψυχική δύναμη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά το αποτέλεσμα λειτουργικών διεργασιών του εγκεφάλου.
Παράγοντες όπως ο επαρκής ύπνος, η υγιεινή διατροφή και η συνειδητή προσέγγιση του χρόνου που αφιερώνεται στις οθόνες είναι καθοριστικής σημασίας.
«Ένας υγιής εγκέφαλος είναι η βάση για μια υγιή ζωή», λέει ο Amen. Η υπερβολική εστίαση σε μια οθόνη μπορεί να βλάψει σοβαρά την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού.
Για τον ίδιο, το «κλειδί» βρίσκεται στην αλλαγή προοπτικής. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ψυχική δύναμη δεν σχετίζεται μόνο με την ανατροφή ενός παιδιού, αλλά αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας που σχετίζεται με την υγεία του. Η ικανοποίηση των βασικών αναγκών του εγκεφάλου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.
Τι προκύπτει από τα λεγόμενά του; Αν θέλετε να μεγαλώσετε τα παιδιά ώστε να γίνουν ανεξάρτητοι άνθρωποι, πρέπει να τα εμπιστευτείτε να κάνουν λάθη και να αναπτύξετε τη δύναμη να μαθαίνουν από αυτά.