Προϊόντα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποθηκεύονται στην κατάψυξη, παρόλο που πολλοί συνεχίζουν να το κάνουν - iefimerida.gr

Προϊόντα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποθηκεύονται στην κατάψυξη, παρόλο που πολλοί συνεχίζουν να το κάνουν

Κατάψυξη τρόφιμα
Τρόφιμα στην κατάψυξη / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κατάψυξη αποτελεί ένα από τα σημαντικά «εργαλεία» της κουζίνας, καθώς αποθηκεύονται προϊόντα, όπως κρέας και λαχανικά, αλλά και μαγειρεμένες ποσότητες φαγητού.

Ωστόσο, δεν αντέχουν όλα τα τρόφιμα τις χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης, με συνέπεια όταν αποψύχουμε ένα φαγητό η γεύση του να είναι αλλοιωμένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια τρόφιμα είναι καλύτερο να αποφεύγουμε να βάζουμε στην κατάψυξη

Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό

Λαχανικά, όπως το αγγούρι, η ντομάτα και το μαρούλι, καλό είναι να μην αποθηκεύονται στην κατάψυξη. Μετά την απόψυξη χάνουν τη σύστασή τους, γίνονται μαλακά, υδαρή και συχνά σχεδόν άγευστα. Για κατάψυξη είναι προτιμότερο να επιλέγουμε λαχανικά που διατηρούν τη δομή τους ακόμη και μετά από θερμική επεξεργασία.

Γαλακτοκομικά και αυγά

Το γάλα, η κρέμα γάλακτος και τα μαλακά τυριά συχνά «σπάνε» στην κατάψυξη: Το λίπος χωρίζεται από το νερό, εμφανίζονται σβώλοι και η υφή γίνεται εντελώς ακατάλληλη για καφέ ή σάλτσες. Αν και μπορεί να παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση, η γεύση δεν είναι αυτή που γνωρίζουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά με το τσόφλι: το νερό στο εσωτερικό τους διαστέλλεται, το κέλυφος μπορεί να σπάσει και το ασπράδι και ο κρόκος χάνουν τη δομή τους.

Πατάτες

Οι ωμές πατάτες φαίνονται ιδανικός υποψήφιος για τον καταψύκτη, στην πράξη όμως δεν ισχύει. Η χαμηλή θερμοκρασία προκαλεί αλλαγές στο άμυλο: ένα μέρος του μετατρέπεται σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα οι πατάτες να σκουραίνουν και να αποκτούν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση, όχι ιδιαίτερα επιθυμητή. Επομένως, είναι καλύτερο να μην καταψύχονται ωμές πατάτες, αντέχουν πολύ καλύτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες όταν είναι ήδη μαγειρεμένες.

Πότε αλλάζει η ποιότητα του κρέατος

Τα περισσότερα είδη κρέατος αντέχουν στην κατάψυξη, αλλά αξίζει να θυμόμαστε ορισμένες εξαιρέσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα εντόσθια, όπως το συκώτι. Η ευαίσθητη δομή τους είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στη διαδικασία σχηματισμού κρυστάλλων πάγου. Μετά από μακρά παραμονή στον καταψύκτη μπορεί να γίνουν ξηρά αλλά και να έχουν διαφορετική οσμή. Από πρακτική άποψη, είναι προτιμότερο να αγοράζονται σε μικρότερες ποσότητες και να καταναλώνονται τακτικά, διατηρούμενα στο ψυγείο για λίγες μόνον ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κατάψυξη τρόφιμα προιόντα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ