Η πιο σπάταλη πριγκίπισσα στην Ιστορία; H ακραία ζωή της Χάγια, που ζητούσε 1,4 δισ. για να δώσει διαζύγιο - iefimerida.gr

Η πιο σπάταλη πριγκίπισσα στην Ιστορία; H ακραία ζωή της Χάγια, που ζητούσε 1,4 δισ. για να δώσει διαζύγιο

H πριγκίπισσα Χάγια του Ντουμπάι
H πριγκίπισσα Χάγια του Ντουμπάι / Φωτογραφία: Getty Images
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Η πριγκίπισσα Χάγια ζήτησε αποζημίωση 1,4 δισ. λιρών από τον πρώην σύζυγό της, σεΐχη του Ντουμπάι, αλλά πήρε μόλις το 1/3. Πώς δικαιολόγησε το ποσό αυτό;

Όταν έχεις ξοδέψει 2 εκατομμύρια λίρες σε φράουλες μόνο για ένα καλοκαίρι, δεν είναι να απορείς για το ποσό που ζήτησε η πριγκίπισσα Χάγια ως αποζημίωση για το διαζύγιό της με τον σεΐχη του Ντουμπάι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως έγινε γνωστό χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε πως ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 554 εκατομμυρίων λιρών στην πρώην σύζυγό του, πριγκίπισσα Χάγια, και τα δύο παιδιά τους. Το ποσό αυτό θεωρήθηκε το μεγαλύτερο που έχει επιβάλει ποτέ βρετανικό δικαστήριο, αλλά ήταν ψίχουλα μπροστά στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε η Χάγια, η οποία είπε στον δικαστή πως μόνον η γκαρνταρόμπα της κοστίζει 63.000.000 λίρες.

Πριγκίπισσα Χάγια και σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ
Πριγκίπισσα Χάγια και σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ

Γιατί ζήτησε 1,4 δισεκατομμύρια λίρες - Άλογα, κοσμήματα, πανάκριβα ρούχα

Οι δικηγόροι των δύο πλευρών διαφωνούσαν για εβδομάδες σχετικά με το χρηματικό ποσό της αλλά και τη διευθέτηση των αλόγων κούρσας, των διαμαντιών αλλά και των δώρων που είχαν κάνει ο ένας στον άλλον. Η πριγκίπισσα Χάγια είχε ζητήσει από το δικαστήριο 1,4 δισεκατομμύρια λίρες για να εξασφαλίσει τα παιδιά της, Λατίφα και Σάμσα, καθώς και τα έξοδα ασφαλείας τους, αλλά και την αποζημίωση για τα άλογα αγώνων, τα αυτοκίνητα και τα άλλα τιμαλφή που της ανήκαν. Μάλιστα, όπως είπε στον δικαστή, η συλλογή κοσμημάτων της, αξίας 20.000.000 λιρών, είναι τόσο μεγάλη που θα είχε γεμίσει την αίθουσα του δικαστηρίου.

Η πρώην ολυμπιονίκης ιππασίας υποστήριξε ότι μέχρι και 400 άλογα από τους στάβλους του πρώην συζύγου της, της ανήκουν, συμπεριλαμβανομένου του νικητή του Epsom Derby το 2008, το οποίο είπε ότι ήταν δώρο από αυτόν σε εκείνη μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε, επίσης, πως ο σεΐχης του Ντουμπάι την είχε «κακομάθει με υπέροχα δώρα» κατά τη διάρκεια του 15ετούς γάμου τους. Αλλά η χλιδάτη ζωή της μετατράπηκε σε τρόμο όταν ο σεΐχης Μοχάμεντ ανακάλυψε τη σχέση της με τον σωματοφύλακά της και η πριγκίπισσα είπε ότι άφησε πίσω της τα περισσότερα υπάρχοντά της όταν κατέφυγε στη Βρετανία.

Η πριγκίπισσα Χάγια, ο πρώην σύζυγό της σεϊχης του Ντουμπάι και δίπλα της ο σωματοφύλακάς της, με τον οποίο είχε σχέση
Η πριγκίπισσα Χάγια, ο πρώην σύζυγός της, σεΐχης του Ντουμπάι, και δίπλα της ο σωματοφύλακάς της, με τον οποίο είχε σχέση

Αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής της, η πριγκίπισσα Χάγια είπε στο δικαστήριο ότι είχε πουλήσει άλογα, κοσμήματα, αυτοκίνητα και χρυσό για να πληρώσει λογαριασμούς και είχε σκεφτεί ακόμη και να πουλήσει πίνακες, αλλά δεν ήθελε τα παιδιά της να δουν τα κενά στους τοίχους και να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί. Δεν ζήτησε από το δικαστήριο μερίδιο από την αμύθητη περιουσία του συζύγου της, αλλά μόνο διατροφή για τα παιδιά τους και αποζημίωση άνω των 19.000.000 λιρών για τα άλογα. Ζήτησε επίσης 52.000.000 λίρες για ρούχα και κοσμήματα ως αποζημίωση για τα αντικείμενα που είχε αφήσει πίσω της στο Ντουμπάι.

Η πολυτελής ζωή στο Ντουμπάι -Διακοπές με ιδιωτικό αεροπλάνο

Από την πλευρά του, ο σεΐχης του Ντουμπάι, μέσω των δικηγόρων του, χαρακτήρισε τις αξιώσεις της «παράλογες» και είπε πως κάποια κοσμήματα και ρούχα τής επιστράφηκαν. Επέμεναν, δε, πως όλα τα άλογα κούρσας ανήκαν στην επιχείρηση αγώνων Godolphin του σεΐχη, κάτι που αποδέχθηκε το δικαστήριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από το διαζύγιο, το 2019, η πριγκίπισσα Χάγια λάμβανε ένα ετήσιο ποσό ύψους 83.000.000 λιρών για τις οικογενειακές δαπάνες στο Ντουμπάι καθώς και επίδομα 9 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με το δικαστήριο. Τα παιδιά λάμβαναν επιδόματα άνω των 18.000.000 λιρών ετησίως και περίπου 80 άτομα εργάζονταν για τη Χάγια και τα δύο παιδιά της. Είχαν επίσης πρόσβαση σε ένα Boeing 747 και ένα σούπερ γιοτ, αξίας 300 εκατομμυρίων λιρών.

Τώρα όμως, μετά τη δικαστική απόφαση, η πριγκίπισσα Χάγια αν και πήρε τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει εκδώσει ποτέ δικαστήριο στη Βρετανία, θα αποκομίσει 554 εκατομμύρια λίρες, εκ των οποίων τα 251 εκατομμύρια είναι για τα παιδιά της.

Τι θα καλύπτουν τα έξοδα αυτά; Το μεγαλύτερο μέρος θα είναι για τα έξοδα ασφαλείας, υπό τον φόβο πιθανής απαγωγής των δύο παιδιών της. Οι δικηγόροι της πριγκίπισσας είχαν υποστηρίξει ότι χρειάζονταν αυστηρά μέτρα ασφαλείας για να παραμείνουν ασφαλείς η ίδια και τα παιδιά της από τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος είχε κατηγορηθεί πως κρατούσε βίαια στο Ντουμπάι δύο άλλες κόρες του, τις πριγκίπισσες Λατίφα και Σάμσα, όταν επιχείρησαν να διαφύγουν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το εξαιρετικά δύσκολο έργο του δικαστή

Στην απόφαση που ανακοίνωσε χθες, ο δικαστής Μουρ ανέφερε πως τα χρηματικά ποσά που εμπλέκονται στη διευθέτηση έθεσαν την υπόθεση εκτός των συνηθισμένων, ενώ περιέγραψε κάποια από τα ποσά που ζητήθηκαν ως «υπερβολικά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δικαστής είπε ότι η οικογένεια είχε «εξαιρετικό πλούτο» και «εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο» όσο ζούσε στο Ντουμπάι και αυτό τον βοήθησε στην απόφαση της αποζημίωσης.

Οι δικηγόροι της πριγκίπισσας είχαν αρχικά ζητήσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου η Χάγια να μην εξαρτάται από τον πρώην σύζυγό της για χρήματα. Αυτό το ποσό απορρίφθηκε από τον δικαστή Μουρ, αν και είπε ότι θα χρειαζόταν «στεγανή» ασφάλεια για το υπόλοιπο της ζωής της.

Τρελά ποσά για ασφάλεια και συντήρηση σπιτιών -Η αποζημίωση για τα παιδιά τους

Στην απόφαση 73 σελίδων, ο δικαστής παρουσίασε ένα λεπτομερές πρόγραμμα της ανάλυσης του τρόπου με τον οποίο κατέληξε στο ποσό των 554 εκατομμυρίων λιρών που θα πάρει η πριγκίπισσα. Μεταξύ αυτών των εξόδων περιλαμβάνονται διακοπές, έξοδα προσωπικού, έξοδα συντήρησης σπιτιών, αναψυχής και ασφάλειας. Η αποζημίωση θα καλύπτει τα έξοδα ασφαλείας μέχρι το έτος 2068, όταν τόσο ο 73χρονος σεΐχης όσο και η πρώην σύζυγός του θα είναι νεκροί.

Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού ασφαλείας θα καλύπτει την πριγκίπισσα και τα παιδιά της στα δύο σπίτια τους -μια έπαυλη 100 εκατομμυρίων λιρών δίπλα στο παλάτι του Κένσινγκτον και μια εξοχική κατοικία 12 υπνοδωματίων κοντά στο Έγκαμ του Σάρεϊ. Τα έξοδα που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο έδειξαν επίσης ότι οι μισθοί για τους σωματοφύλακες θα ανέρχονται στις 865.000 λίρες ετησίως, ενώ ο προϋπολογισμός ασφαλείας επιτρέπει την αγορά έξι κορυφαίων αυτοκινήτων μέγιστης ασφάλειας κάθε δύο χρόνια για τη μεταφορά της οικογένειας. Το κόστος της μεταφοράς των αυτοκινήτων στο εξωτερικό για οικογενειακές διακοπές θα είναι 900.000 λίρες ετησίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πριγκίπισσα Χάγια με την κόρη της Τζαλίλα
Η πριγκίπισσα Χάγια με την κόρη της Τζαλίλα

Ο δικαστής Μουρ είπε ότι αποφάσισε το ποσό των 11.000.000 λιρών ετησίως για διατροφή των παιδιών, με βάση τα χρήματα που έπαιρναν κάθε χρόνο από τον πατέρα τους. Ενώ ζούσαν στο Ντουμπάι, ο σεΐχης πλήρωνε 18.000.000 λίρες ετησίως στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Άλλες λεπτομέρειες της απόφασης του δικαστή δείχνουν πως πάνω από 2 εκατομμύρια θα δαπανώνται ετησίως για αυτοκίνητα και 3 εκατομμύρια για μισθούς για τους σωματοφύλακες, οι οποίοι είναι σε υπηρεσία όλο το 24ωρο. Επίσης, θα διατεθεί το ποσό τού ενός εκατομμυρίου λιρών για επτά πτήσεις με ιδιωτικό τζετ, με 667.000 λίρες για διαμονή σε ξενοδοχείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ