Μια ειδικός στην υγεία του εντέρου αποκάλυψε τι πρέπει να έχετε στη βαλίτσα σας για να προλάβετε τη δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η δυσκοιλιότητα, δηλαδή η δυσκολία στην κένωση των κοπράνων, εμφανίζεται στους περισσότερους από τους μισούς ταξιδιώτες.
«Αυτό συμβαίνει όταν ταξιδεύετε λόγω διαταραγμένων ορμονών, μεγάλων περιόδων καθιστικής στάσης, αφυδάτωσης και μειωμένης πρόσληψης φυτικών ινών στη διατροφή», αποκάλυψε στη Daily Mail η Lucy Kerrison, κορυφαία γαστρεντερολογική διαιτολόγος.
Η Kerrison, ωστόσο, αναφέρει ότι υπάρχει μια απλή λύση, τα συμπληρώματα φυτικών ινών.
Αυτά μπορούν να είναι σε μορφή δισκίων ή σκόνης, την οποία «είναι εύκολο να ανακατέψετε με νερό ή γιαούρτι και καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στη βαλίτσα».
Συγκεκριμένα, προτείνει το psyllium husk (ψύλλιο), το οποίο μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, λειτουργώντας μέσα σε 12 έως 72 ώρες.
Το φυσικό αυτό συμπλήρωμα, γνωστό και ως ισπαγούλα, κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα φυτικών ινών για τη δυσκοιλιότητα.
Ωστόσο, όπως τόνισε η διαιτολόγος, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό πριν ξεκινήσετε τη λήψη συμπληρωμάτων.

Οι τροφές που βοηθούν στην αποφυγή δυσκοιλιότητας στις διακοπές
Φυσικοί τρόποι για την αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών περιλαμβάνουν ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη ή κουάκερ (porridge).
Επιπλέον, συνιστούν την αντικατάσταση του ψωμιού με ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά με ολικής, το λευκό ψωμί με ψωμί πλούσιο σε φυτικές ίνες και τη χρήση καστανού ρυζιού.
Άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας περιλαμβάνουν τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια, τα φρούτα όπως οι μπανάνες, καθώς και τα λαχανικά όπως το μπρόκολο.
Η Kerrison συνέστησε να ξεκινάτε με «μικρές μερίδες τροφών που σας είναι καινούργιες» την πρώτη μέρα άφιξης στον προορισμό σας.
Αν και «το έντερό σας αγαπά την ποικιλία», η έλλειψη σταθερού διατροφικού προγράμματος μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου και τον φυσικό κιρκαδικό ρυθμό του οργανισμού.
Γι’ αυτό, προτείνει να διατηρείτε τις συνηθισμένες διατροφικές σας συνήθειες και ώρες γευμάτων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μια κοινότητα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα, που είναι υπεύθυνοι για την πέψη των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Παράλληλα, ο κιρκαδικός ρυθμός του σώματος είναι ένα εσωτερικό 24ωρο «ρολόι» που ρυθμίζει τον ύπνο, όπως και την πέψη και την όρεξη.
Πρόσθεσε ότι η κίνηση είναι σημαντική για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, προειδοποιώντας ότι πολλοί ταξιδιώτες κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
«Ακόμα και το περπάτημα στους διαδρόμους του αεροπλάνου, μερικές ήπιες διατάσεις ενώ κάθεστε ή η εξάσκηση αργής διαφραγματικής αναπνοής μπορούν να υποστηρίξουν την πέψη» ανέφερε.
Όμως, εάν είναι δύσκολο να ασκηθεί κανείς, συνιστά στους πελάτες της μασάζ στην κοιλιά, τα οποία μπορούν «να βοηθήσουν στην τόνωση των μυών του εντέρου και στη ρύθμιση της κινητικότητας».
Επίσης τόνισε την ανάγκη επαρκούς κατανάλωσης νερού ή ακόμα και τη λήψη ηλεκτρολυτικής σκόνης, η οποία «μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά τα υγρά».
«Τέλος, εάν το στομάχι σας το αντέχει, η ενσωμάτωση μιας μικρής ποσότητας τοπικών τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το miso, το φυσικό γιαούρτι ή το κεφίρ, μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση του μικροβιώματος του εντέρου» πρόσθεσε.
«Αυτό θα συμβάλλει στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εντέρου, ειδικά μετά από το φαγητό στο αεροπλάνο ή fast food. Απλώς βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από καθαρή, αξιόπιστη πηγή και ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα».