Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne σε ηλικία 88 ετών - iefimerida.gr

Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne σε ηλικία 88 ετών

Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne σε ηλικία 88 ετών
Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne/Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne, πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Ήταν ένας οραματιστής, με πολλούς τρόπους. Ο Paco Rabanne έφυγε από τη ζωή σήμερα, όπως αναφέρει το BBC σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω του την εικόνα ενός ανθρώπου που άφησε το μοναδικό του στίγμα στην ιστορία της μόδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όνομά του ήταν κυρίως συνώνυμο των αρωμάτων, ωστόσο η τολμηρή επιλογή των υλικών, ο τρόπος που τα χρησιμοποιούσε, το πρωτοποριακό του όραμα και η δημιουργική του ελευθερία επηρέασαν μια ολόκληρη γενιά σχεδιαστών μόδας.

Ποιος ήταν ο Paco Rabanne

Ο Francisco Rabaneda y Cuervo γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στην Pasaia, στην επαρχία Guipuscoa, τμήμα της ισπανικής Χώρας των Βάσκων.

Ασχολήθηκε με τη μόδα από μικρή ηλικία χάρη στη μητέρα του, η οποία εργαζόταν για τον Cristobal Balenciaga. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, συνταγματάρχη του βασιλιά Αλφόνσου ΧΙΙΙ, ο οποίος εκτελέστηκε από το καθεστώς του Φράνκο, έφυγε από την Ισπανία με τα τέσσερα παιδιά της. Διέσχισαν τα Πυρηναία με τα πόδια και έφτασαν στη Γαλλία, βρίσκοντας καταφύγιο στη Βρετάνη. Ο Rabanne μεγάλωσε επηρεασμένος τόσο από τον πραγματισμό της μητέρας του, η οποία ήταν αφοσιωμένη σοσιαλίστρια, όσο και από τον σαμανισμό της γιαγιάς του, η οποία ήταν πιστή καθολική.

Σε ηλικία 17 ετών, ο Rabanne μετακόμισε στο Παρίσι, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική για 10 χρόνια στην Ecole Nationale des Beaux-Arts, δίπλα στον Auguste Perret, ειδικό στο οπλισμένο σκυρόδεμα. «Μια σημαντική και δύσκολη μορφή τέχνης που απαιτεί απόλυτη ακρίβεια», είχε πει στο γαλλικό περιοδικό L'Express το 2008. Ο Rabanne εφάρμοσε την ίδια ακρίβεια και στα σχέδια που δημιούργησε, παράλληλα με τις σπουδές του, για μεγάλους οίκους μόδας, όπως οι Dior, Givenchy και Balenciaga.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φαντάστηκα μια ντανταϊστική συλλογή»

"Γρήγορα αντιλήφθηκα ότι οι Παριζιάνοι σχεδιαστές μόδας αρκούνταν σε αυτό που εγώ θεωρούσα γούστο για το παρελθόν (…) Ως εκ τούτου, τρομοκρατήθηκα με αυτή τη νοσταλγική τάση. (…) Ο κόσμος βρισκόταν σε μια κατάσταση αλλαγής και η μόδα βυθιζόταν σε μια άγονη στασιμότητα (…) Τότε ήταν που άρχισα να αισθάνομαι ότι θα ήθελα να παρουσιάσω τη δική μου συλλογή υψηλής ραπτικής- τότε έσπειρα τον σπόρο. Φαντάστηκα μια ντανταϊστική συλλογή, σε μια χειρονομία πρόκλησης και εξέγερσης, με την ελπίδα να αποτινάξω την αδράνεια και ελπίζω να προωθήσω τις σύγχρονες ιδέες", έγραψε ο ίδιος στο Trajectoire. D'une vie à l'autre, (Ταξίδι: Από μια ζωή σε μια άλλη) το μπεστ σέλερ του που εκδόθηκε το 1991.

Στο τέλος, σχεδίασε ρούχα, όχι κτίρια, αλλά χωρίς να χάσει την αρχιτεκτονική προσέγγιση που δεν τον εγκατέλειψε ποτέ.

Το 1964 παρουσίασε την πρώτη του συλλογή ρούχων, "Δώδεκα πειραματικά φορέματα", πάνω σε ξυπόλυτα μοντέλα. Ακολούθησε το "Twelve Unwearable Dresses" το 1966, το οποίο συνέλαβε ως μανιφέστο. Βλέποντας τη συλλογή από οξικό και μέταλλο να παρελαύνει σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου George V, με soundtrack από τον Pierre Boulez, η Gabrielle Chanel αποκάλεσε τον Rabanne «μεταλλουργό».

O Paco Rabanne στο εργαστήριό του/Φωτογραφία: ΑP Images
O Paco Rabanne στο εργαστήριό του/Φωτογραφία: ΑP Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είχε σημασία- οι παραγγελίες έρεαν, μεταξύ άλλων και από τη συλλέκτρια έργων τέχνης Peggy Guggenheim. Όσο για την τραγουδίστρια Françoise Hardy, δεν δίστασε να ανέβει στη σκηνή με ένα φόρεμα που ζύγιζε πάνω από 16 κιλά. Στο πνεύμα της εποχής, ο Rabanne ηγήθηκε μιας στιλιστικής επανάστασης που απηχούσε τον αγώνα των γυναικών για χειραφέτηση. «Τα σχέδιά μου είναι όπλα. Όταν τα δένεις, νομίζεις ότι έχεις ακούσει περίστροφο», δήλωσε στο περιοδικό Maire Claire το 1967. Δημιούργησε κοστούμια για αρκετές ταινίες, μεταξύ των οποίων και για την ταινία Barbarella (Roger Vadim, 1968), όπου η Jane Fonda μεταμορφώθηκε σε φουτουριστική τυχοδιώκτρια.

Μέταλλο, στη συνέχεια πλαστικό, αλουμίνιο, οπτικές ίνες και σκυρόδεμα: Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Rabanne συνέχισε να πειραματίζεται με νέα υλικά. Το 1978, χρησιμοποίησε ακόμη και χαρτί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1989 έλαβε το βραβείο Golden Thimble στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ μόδας ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 προσανατολίστηκε στη χρήση πιο μαλακών υλικών για τις δημιουργίες του. Πέραν από τα φορέματα και τα κοσμήματα, ο Ραμπάν έχει προχωρήσει και στη δημιουργία σειρών αρωμάτων για άνδρες και γυναίκες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ