Φωτογραφίες: Οι Ουκρανοί στον δρόμο της προσφυγιάς, έχοντας μαζί τους τις γάτες και τους σκύλους τους - iefimerida.gr

Φωτογραφίες: Οι Ουκρανοί στον δρόμο της προσφυγιάς, έχοντας μαζί τους τις γάτες και τους σκύλους τους

Τα κατοικίδια στην Ουκρανία
Ένα κορίτσι στην Ουκρανία χαϊδεύει τη γάτα μέσα στο μπουφάν της στο σιδηροδρομικό σταθμό Lviv / Φωτογραφία: AP Images

Η 24η Φεβρουαρίου 2022 θα γραφτεί στις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας, αφού τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας ανακοινώθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς ηχούσαν οι σειρήνες εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στις ουκρανικές πόλεις, χιλιάδες Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κάποιοι κρατούσαν τα παιδιά στην αγκαλιά τους, ενώ άλλοι κρατούσαν τα αγαπημένα τους κατοικίδια -τις γάτες και τους σκύλους που δεν μπορούσαν να αφήσουν πίσω τους εν μέσω του μπαράζ επιθέσεων από τη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουκρανία: Οι φωτογραφίες αγκαλιά με τα κατοικίδια στα καταφύγια δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει

Μέσα σε όλον τον παραλογισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οι εικόνες των Ουκρανών με τα κατοικίδια στην αγκαλιά τους να προσπαθούν να τα ηρεμήσουν στα καταφύγια, τους σταθμούς του μετρό και τους δρόμους, μόνο συγκίνηση μπορούν να προκαλέσουν και σκέψεις ότι τουλάχιστον κάτι στον κόσμο έχει αλλάξει.

Οσοι έφυγαν από το Κίεβο με αυτοκίνητο φρόντισαν να πάρουν μαζί τον σκύλο ή τη γάτα τους. Όσοι περπατούσαν στους δρόμους με κατεύθυνση σταθμούς του μετρό και δρομολόγια λεωφορείων, κρατούσαν τα κατοικίδιά τους σε κλουβιά μεταφοράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ρουμανική φιλανθρωπική οργάνωση για τη διάσωση ζώων Casa lui Patrocle, η οποία εδρεύει στην πόλη Σουτσεάβα - περίπου 25 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία - υποσχέθηκε να βοηθήσει τις οικογένειες που φεύγουν με τα κατοικίδιά τους, γράφοντας σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι θα παράσχει κτηνιατρική βοήθεια σε όσους εισέλθουν στη χώρα.

Σύμφωνα επίσης με πρόσφατες αναφορές, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία επιτρέπουν στους Ουκρανούς να μεταφέρουν κατοικίδια ζώα πέρα από τα σύνορα χωρίς κτηνιατρικά έγγραφα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά αδέσποτα ζώα στην Ουκρανία που χρειάζονται τροφή, φάρμακα και φροντίδα. Ηρωικοί εθελοντές και εργαζόμενοι σε καταφύγια μένουν πίσω και κάνουν ότι μπορούν για να φροντίσουν αυτά τα άστεγα ζώα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παρακάτω φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και περιγράφουν τα όσα βιώνει τις τελευταίες μέρες ο ουκρανικός λαός έχοντας στα χέρια του τους πιο πιστούς συντρόφους, τα κατοικίδια τους.

Οι Ουκρανοί φεύγουν με τα κατοικίδιά τους
Μια γυναίκα κρατά ένα παιδί και έναν σκύλο σε ένα καταφύγιο μέσα σε ένα κτίριο στη Μαριούπολη.
Οι Ουκρανοί φεύγουν με τα κατοικίδιά τους
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Ουκρανοί φεύγουν με τα κατοικίδιά τους
Οι Ουκρανοί φεύγουν με τα κατοικίδιά τους
Σκύλοι και γάτες λαμβάνουν την φροντίδα των οικογενειών τους, ενώ οι σειρήνες του πολέμου ηχούν.
Οι Ουκρανοί φεύγουν με τα κατοικίδιά τους
Οι Ουκρανοί φεύγουν με τα κατοικίδιά τους
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Ουκρανοί φεύγουν με τα κατοικίδιά τους
Οι Ουκρανοί φεύγουν παίρνοντας μαζί τους τα αγαπημένα τους κατοικίδια. 
Οι Ουκρανοί φεύγουν με τα κατοικίδιά τους
Ενα κορίτσι στα ρουμανο-ουκρανικά σύνορα αγκαλιά με τον σκύλο της.
Οι Ουκρανοί φεύγουν με τα κατοικίδιά τους
Μια γυναίκα περπατά με τον σκύλο της στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας.

Οι συγκινητικές αυτές εικόνες αποδεικνύουν ότι κάτι στον κόσμο, μέσα στη φρίκη του πολέμου, έχει αλλάξει προς το καλύτερο, καθώς τα στιγμιότυπα που κατέγραψαν οι φωτογράφοι μέσα στην πόλη - εμπόλεμη ζώνη, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το «The Great Cat and Dog Massacre», μιας σπαρακτικής ιστορίας όταν 750.000 σκύλοι και γάτες υπέστησαν ευθανασία στη Μεγάλη Βρετανία κατά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1939.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το «The Great Cat and Dog Massacre» που έχει γραφτεί στην ιστορία ως το «ολοκαύτωμα των κατοικιδίων»

Στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα κυβερνητικό φυλλάδιο ήταν η αφορμή να οδηγηθούν σε μαζικό θάνατο χιλιάδες κατοικίδια ζώα στη Βρετανία. Ειδικότερα, έως και 750.000 κατοικίδια βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε μία μόλις εβδομάδα ως αποτέλεσμα μιας εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού που παρακινούσε τους Βρετανούς να κάνουν «προληπτική» ευθανασία στις γάτες και τους σκύλους τους.

Μάλιστα, το θλιβερό αυτό γεγονός έγινε βιβλίο από τη συγγραφέα Hilda Kean και κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις University of Chicago. Οπως αναφέρει η Kean και παρουσιάζει σε άρθρο του το Independent, μετά την κήρυξη πολέμου του Βρετανού πρωθυπουργού Νέβιλ Τσάμπερλεν κατά της Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε ένα «σιωπηλό ολοκαύτωμα κατοικίδιων ζώων».

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν έξω από κτηνιατρεία σε όλη τη χώρα και χιλιάδες σκυλιά και γάτες θανατώθηκαν με ευθανασία σε κλουβιά, χωρίς να γνωρίζουν και να μην κατανοούν τη θλιβερή μοίρα τους. Στη συνέχεια, τα πτώματα των κατοικίδιων κείτονταν σε κάδους έξω από τα κτηνιατρεία ενώ ήταν τόσο θλιβερή η κατάσταση που τελείωσαν τα αποθέματα χλωροφορμίου. Μια φιλανθρωπική οργάνωση παρείχε ένα πάρκο στους χώρους της στο Ilford ως νεκροταφείο για τα κατοικίδια, ενώ υπολογίζεται ότι θάφτηκαν περίπου 500.000 ζώα μόνο την πρώτη εβδομάδα του πολέμου.

Αναφορά σε άρθρο του για το «The Great Cat and Dog Massacre» έχει κάνει και το BBC σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι λόγοι πίσω από αυτή την κίνηση πανικού ήταν επειδή οι ιδιοκτήτες θα πήγαιναν να πολεμήσουν αλλά και επειδή φοβήθηκαν ότι τα ζώα θα διεκδικούσαν μέρος της τροφής τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορικός Χίλντα Κιν αναφέρει στο BBC ότι ήταν απλώς ένας τρόπος να υποδηλώσει η κυβέρνηση ότι ο πόλεμος είχε αρχίσει. «Ενα από τα πράγματα που έπρεπε να κάνουν οι άνθρωποι όταν ήρθαν τα νέα ήταν να φυγαδεύσουν τα παιδιά, να βάλουν τις κουρτίνες συσκότισης, να σκοτώσουν τη γάτα».

«Οι άνθρωποι ανησυχούσαν υπό τη απειλή των βομβαρδισμών και της έλλειψης τροφής και θεώρησαν «πολυτέλεια» να έχουν ένα κατοικίδιο κατά τη διάρκεια του πολέμου», εξηγεί στο ίδιο άρθρο ο Pip Dodd, επιμελητής στο Πολεμικό Μουσείο της Βρετανίας.

«Η ιστορία δεν είναι ευρύτερα γνωστή γιατί είναι μια δύσκολη ιστορία να την αφηγηθεί κανείς», καταλήγει η Kean.

Φωτογραφίες: Associated Press

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κατοικίδια ζώα ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ