Οι άνθρωποι που προτιμούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων αντί κλήσεων έχουν κάποια γνωρίσματα που τους χαρακτηρίζουν.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε οκτώ κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι που προτιμούν τα γραπτά μηνύματα έναντι των τηλεφωνικών κλήσεων.
Απολαμβάνουν το χρόνο τους
Αυτοί που στέλνουν μηνύματα συχνά εκτιμούν το χρόνο τους. Σε αντίθεση με τις κλήσεις, οι οποίες απαιτούν άμεση προσοχή και διακόπτουν τη ροή της ημέρας, τα γραπτά μηνύματα σας επιτρέπουν να απαντάτε με τον δικό σας ρυθμό, ενώ παράλληλα εκτελείτε άλλες δραστηριότητες.
Αυτή η ευελιξία είναι ανεκτίμητη για όσους επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν το πρόγραμμά τους. Μπορούν να συνδυάζουν διάφορες συνομιλίες χωρίς να χρειάζεται να είναι εντελώς διαθέσιμοι σε μια συγκεκριμένη ώρα.
Η συμπεριφορά αυτή αντανακλά επίσης μια ορισμένη αποτελεσματικότητα: η επικοινωνία μέσω κειμένου σημαίνει να μπαίνετε κατευθείαν στο θέμα, να διατυπώνετε συνοπτικά μηνύματα και, ως εκ τούτου, να εξοικονομείτε χρόνο τόσο για εσάς όσο και για τους άλλους.
Αν λοιπόν ο φίλος σας προτιμά να στέλνει SMS μην το πάρετε στραβά: Απλώς, προσπαθεί να διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το χρόνο του.
Είναι στοχαστικοί επικοινωνιολόγοι
Όταν κάποιος γράφει ένα μήνυμα έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί τι θέλει να γράψει, πριν το στείλει. Σε αντίθεση με τις κλήσεις, όπου οι λέξεις βγαίνουν αυθόρμητα, ένα μήνυμα μπορεί να αναθεωρηθεί, να επαναδιατυπωθεί και να βελτιωθεί πριν κοινοποιηθεί.
Αυτή η συνήθεια συχνά ξεπερνά τα μηνύματα κειμένου. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να υιοθετούν ένα πιο μετρημένο και συγκροτημένο στιλ επικοινωνίας στην καθημερινή τους ζωή.
Το να σκέφτονται πριν απαντήσουν είναι γι' αυτούς ένα φυσικό αντανακλαστικό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα λάβετε ένα προσεκτικά γραμμένο μήνυμα, να ξέρετε ότι είναι αποτέλεσμα πραγματικής σκέψης - ένα χαρακτηριστικό που κάνει τους κειμενογράφους τόσο μοναδικούς.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι μέσω των φωνητικών μέσων, αλλά συχνά αποφεύγουν τις κλήσεις λόγω του φόβου της αμηχανίας, προτιμώντας τα γραπτά μηνύματα για πιο προσεκτική επικοινωνία.
Προτιμούν τη γραπτή επικοινωνία
Η γραπτή επικοινωνία δεν είναι καθόλου καινούργια. Από τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά μέχρι τα ρωμαϊκά γράμματα, ο γραπτός λόγος αποτελούσε πάντα πυλώνα των ανθρώπινων ανταλλαγών.
Σήμερα, όσοι προτιμούν τα SMS απλώς διαιωνίζουν αυτή την παράδοση σε μια σύγχρονη μορφή. Βρίσκουν τον γραπτό λόγο έναν πιο σαφή, πιο φυσικό τρόπο έκφρασης.
Τα γραπτά μηνύματα είναι πιο ακριβή, μειώνουν τις παρεξηγήσεις και αφήνουν ένα ίχνος που μπορεί να αναζητηθεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ιδίως στον σημερινό ταχέως εξελισσόμενο κόσμο.
Επιλέγοντας τα SMS, οι άνθρωποι αυτοί επεκτείνουν μια κληρονομιά χιλιάδων ετών, προσαρμοσμένη στα σημερινά ψηφιακά εργαλεία.
Μια μελέτη του Pew Research Center έδειξε ότι τα γραπτά μηνύματα έχουν γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, με την πλειοψηφία των κατόχων κινητών τηλεφώνων να χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή επικοινωνίας.
Είναι καλοί ακροατές
Οι άνθρωποι που προτιμούν να στέλνουν μηνύματα αντί να τηλεφωνούν είναι συχνά εξαιρετικοί ακροατές.
Και γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η αποστολή ενός μηνύματος σημαίνει ότι διαβάζετε προσεκτικά πριν απαντήσετε. Σε αντίθεση με μια τηλεφωνική συνομιλία, όπου μπορείτε να διακόψετε τους ανθρώπους ή να αντιδράσετε πολύ γρήγορα, οι γραπτές ανταλλαγές απαιτούν υπομονή και προσοχή.
Αυτοί οι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο για να αφομοιώσουν αυτό που τους λένε. Σκέφτονται τον καλύτερο τρόπο απάντησης, λαμβάνοντας υπόψη το μήνυμα στο σύνολό του.
Αυτό το είδος της προσεκτικής ακρόασης μεταφράζεται και στην πραγματική ζωή: είναι συχνά ήρεμοι, ψύχραιμοι και προσεκτικοί σε συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Computer-Mediated Communication επισημαίνει ότι τα μηνύματα κειμένου θεωρούνται πιο αποτελεσματικά για γρήγορη, πρακτική επικοινωνία.
Επομένως, μην υποτιμάτε τις ικανότητες ακρόασης ενός λάτρη των μηνυμάτων: Ο τρόπος που επικοινωνούν δείχνει γνήσια προσοχή σε αυτά που έχουν να πουν οι άλλοι.
Εκτιμούν τις σχέσεις
Πίσω από κάθε γραπτό μήνυμα υπάρχει συχνά κάποιος που νοιάζεται για εσάς. Οι χρήστες γραπτών μηνυμάτων επιλέγουν αυτή τη μέθοδο επειδή τους επιτρέπει να διατηρούν τακτική επαφή, χωρίς απαραίτητα να περιμένουν μια μακρά συνομιλία.
Ένα απλό «Πώς είσαι;» ή «Σε σκέφτομαι» που αποστέλλεται μέσω γραπτού μηνύματος μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά εκφράζει πραγματική φροντίδα.
Ακόμη και αν δεν νιώθουν άνετα με τα τηλεφωνήματα, αυτές οι μικρές, επαναλαμβανόμενες χειρονομίες δείχνουν την επιθυμία τους να διατηρήσουν δεσμούς.
Γι' αυτούς, οι σχέσεις πρέπει να καλλιεργούνται σε καθημερινή βάση, και τα γραπτά μηνύματα γίνονται ένα ανεκτίμητο εργαλείο γι' αυτό. Αν ένας φίλος σας στέλνει τακτικά μηνύματα, είναι πιθανότατα επειδή εκτιμά τη σχέση σας.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι μέσω φωνητικών μέσων, αλλά συχνά αποφεύγουν τις κλήσεις λόγω του φόβου της αμηχανίας, προτιμώντας τα γραπτά μηνύματα για τη διατήρηση των σχέσεων.
Μπορεί να είναι εσωστρεφείς
Για πολλούς εσωστρεφείς, οι τηλεφωνικές κλήσεις μπορεί να αποτελέσουν πηγή άγχους. Η αμεσότητα της απάντησης, η ανάγκη να συνεχίσουν τη συζήτηση ή να διαχειριστούν τις σιωπές μπορεί να τους δυσκολέψει.
Τα γραπτά μηνύματα, από την άλλη πλευρά, προσφέρουν μια πιο γαλήνια μορφή επικοινωνίας. Σας επιτρέπουν να αφιερώσετε χρόνο για να απαντήσετε, να εκφράσετε τις σκέψεις σας χωρίς πίεση και να διαχειριστείτε τις ανταλλαγές με τον δικό σας ρυθμό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο psycnet.apa διαπίστωσε ότι οι εσωστρεφείς που χρησιμοποιούν τα γραπτά μηνύματα κυρίως για να εκφραστούν τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Και ως εσωστρεφής, βρίσκω τα γραπτά μηνύματα πολύ πιο άνετα. Μου επιτρέπουν να παραμείνω συνδεδεμένος με τους άλλους, ενώ παράλληλα σέβονται την ανάγκη μου για ηρεμία και προσωπικό χώρο.
Έτσι, αν γνωρίζετε κάποιον που προτιμά πολύ τα γραπτά μηνύματα, μπορεί να είναι ένας εσωστρεφής που έχει βρει την ισορροπία μεταξύ κοινωνικότητας και ηρεμίας σε αυτόν τον τρόπο ανταλλαγής.
Εκτιμούν την ιδιωτικότητα
Τα γραπτά μηνύματα προσφέρουν μια πιο διακριτική και προσωπική μορφή επικοινωνίας από τις τηλεφωνικές κλήσεις. Μπορούν να σταλούν με απόλυτη ηρεμία, χωρίς να προσελκύουν την προσοχή μιας φωνητικής συνομιλίας, η οποία συχνά θεωρείται πιο παρεμβατική.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Internet Research υπογραμμίζει ότι τα μηνύματα κειμένου γίνονται αντιληπτά ως μια διακριτική και προσωπική μορφή επικοινωνίας, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση φιλική προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Για όσους εκτιμούν την ιδιωτική τους ζωή, τα μηνύματα κειμένου είναι ένας τρόπος επικοινωνίας χωρίς να εκθέτουν τη συνομιλία τους στους γύρω τους. Μπορούν να γράφουν και να απαντούν στον δικό τους χώρο, με τον δικό τους ρυθμό, χωρίς να τους ακούει κανείς ή να τους διακόπτει.
Αυτός ο σεβασμός για την ιδιωτική τους ζωή συχνά συνοδεύεται από παρόμοιο σεβασμό για τους άλλους. Καταλαβαίνουν ότι δεν αισθάνονται όλοι άνετα με ένα τηλεφώνημα, οπότε επιλέγουν έναν πιο σεβαστό και μετρημένο τρόπο επικοινωνίας.
Έτσι, αν γνωρίζετε κάποιον που προτιμά να στέλνει μηνύματα, μπορεί να είναι ένα διακριτικό άτομο που εκτιμά τον προσωπικό χώρο και την εμπιστευτικότητα.
Προσαρμόζονται καλά στην ψηφιακή εποχή
Η επιλογή να στέλνετε μηνύματα αντί να τηλεφωνείτε δεν είναι απλώς μια ατομική προτίμηση: αντικατοπτρίζει επίσης μια ευρύτερη κοινωνική αλλαγή.
Με την άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας, οι επικοινωνιακές μας συνήθειες έχουν εξελιχθεί. Το γραπτό μήνυμα, το οποίο είναι γρήγορο, προσιτό και ευέλικτο, έχει γίνει κυρίαρχος τρόπος ανταλλαγής, προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις της εποχής μας.
Οι χρήστες των γραπτών μηνυμάτων είναι συχνά πιο συντονισμένοι με αυτή τη μεταμόρφωση. Υιοθετούν τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας όχι επειδή απορρίπτουν τις παλιές μεθόδους, αλλά επειδή θέλουν να συμβαδίζουν με την εποχή.
Επιλέγοντας τα γραπτά μηνύματα, ενσαρκώνουν μια μορφή προσαρμογής: στην τεχνολογία, στις νέες κοινωνικές δυναμικές και σε έναν τρόπο ζωής όπου η αμεσότητα και ο έλεγχος του χρόνου έχουν γίνει ουσιώδεις.
Ο τρόπος που επικοινωνούμε βοηθά να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους
Οι επικοινωνιακές προτιμήσεις αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα από τις απλές συνήθειες. Μας λένε κάτι για την προσωπικότητα, τις αξίες και την προσαρμογή στον κόσμο γύρω μας.
Το να αποδεχτούμε ότι κάποιος προτιμά να στέλνει μηνύματα σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ότι η διαφορετικότητα δεν σταματά στα γούστα ή τις απόψεις, αλλά επεκτείνεται και στους τρόπους με τους οποίους δημιουργούμε δεσμούς.
Δεν είναι απλώς θέμα άνεσης ή τεχνολογίας: Είναι μια προσωπική έκφραση, συχνά με νόημα.
Πίσω από ένα γραπτό μήνυμα κρύβεται μερικές φορές η φροντίδα, ο σεβασμός, η ανάγκη να μείνει κανείς πίσω ή ακόμη και μια μορφή ευαισθησίας απέναντι στον σύγχρονο κόσμο.
Κατανοώντας αυτές τις μικρές, καθημερινές επιλογές, μαθαίνουμε να κατανοούμε καλύτερα τους άλλους-και ίσως και τον εαυτό μας.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα στείλετε ή θα λάβετε ένα γραπτό μήνυμα, θυμηθείτε: Αυτή η απλή χειρονομία αποτελεί μέρος μιας προσωπικής, διακριτικής και βαθιά ανθρώπινης γλώσσας που έχει τις ρίζες της στην εποχή μας.