Τι χρώμα βλέπετε τον κινούμενο κύβο; Η οπτική ψευδαίσθηση που «μπερδεύει» τον εγκέφαλο

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλός σας μπορεί να αλλάξει το χρώμα των αντικειμένων / Φωτογραφία: Twitter/AkiyoshiKitaoka

Μια πολύχρωμη οπτική ψευδαίσθηση αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλός σας μπορεί να αλλάξει το χρώμα των αντικειμένων.

Ο Ιάπωνας ψυχολόγος και καλλιτέχνης Akiyoshi Kitaoka δημιούργησε την ψευδαίσθηση για να δείξει πώς τα κινούμενα αντικείμενα μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό μας ώστε να μαντέψει το χρώμα τους αντί να το παρατηρήσει με ακρίβεια.

Ο Kitaoka δημοσίευσε στο παρελθόν το βίντεο στο Twitter και τείνει να επανεμφανίζεται στο διαδίκτυο κάθε τόσο. Η αρχική ανάρτηση αναφέρει: «Ένα κινούμενο τετράγωνο φαίνεται να αλλάζει χρώμα, αν και το χρώμα είναι σταθερό».

Όταν παρακολουθείτε το βίντεο, μπορεί να νομίζετε ότι το τετράγωνο αλλάζει από γκριζωπό χρώμα σε ροζ.

Ωστόσο, η κίνηση του τετραγώνου και τα χρώματα στα οποία ταξιδεύει ξεγελούν τον εγκέφαλό σας ώστε να το σκεφτεί αυτό. Στην πραγματικότητα, το τετράγωνο παραμένει στο ίδιο χρώμα.

Ένας δημοσιογράφος του Vox εξήγησε: «Μπορεί να κοιτάξετε αυτή την ψευδαίσθηση και να νιώσετε ότι ο εγκέφαλός σας έχει χαλάσει (εγώ αυτό νόμιζα όταν την είδα για πρώτη φορά). Δεν είναι έτσι. Απλώς αποκαλύπτει ότι η αντίληψή μας για το χρώμα δεν είναι απόλυτη».

Είναι τα χρώματα γύρω από το τετράγωνο που σας κάνουν να το αντιλαμβάνεστε ως διαφορετικό χρώμα / Φωτογραφία: Twitter/AkiyoshiKitaoka
Στην πραγματικότητα, το τετράγωνο παραμένει τεχνικά στο ίδιο χρώμα / Φωτογραφία: Twitter/AkiyoshiKitaoka

Η ψευδαίσθηση λειτουργεί επειδή ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί τα γύρω χρώματα για να κάνει μια υπόθεση σχετικά με το χρώμα του κινούμενου αντικειμένου.

Ο εγκέφαλός μας φιλτράρει πράγματα όπως το χρώμα του φωτός χωρίς να το γνωρίζουμε. Στη συνέχεια κάνει μια υπόθεση για το χρώμα με βάση αυτό που συμπεραίνει. Ωστόσο, τα άτομα μπορούν να φιλτράρουν το χρώμα με διαφορετικό τρόπο.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να βλέπουν οι άνθρωποι διαφορετικά χρώματα και να διχάζουν το διαδίκτυο με ψευδαισθήσεις όπως το περιβόητο φόρεμα, που προκάλεσε φρενίτιδα στους χρήστες του διαδικτύου το 2015, ή και τα αθλητικά παπούτσια που ανέβασε η Billie Eilish και ρωτούσε τους θαυμαστές της τι χρώμα τα βλέπουν εκείνοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ οπτική ψευδαίσθηση χρώμα εγκέφαλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ