Αυτοί είναι οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί για να προσθέσετε στην διατροφή σας, σύμφωνα με τους ειδικούς - iefimerida.gr

Αυτοί είναι οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί για να προσθέσετε στην διατροφή σας, σύμφωνα με τους ειδικούς

Μπολ με ξηρούς καρπούς
Μπολ με ξηρούς καρπούς /Φωτογραφία: Shutterstock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗ

Οι ξηροί καρποίείχαν πριν πολλά χρόνια τη φήμη ότι «καταστρέφουν» τη δίαιτα καθώς έχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες ενώ είναι και εθιστικοί.

Αλλά οι νέες έρευνες ανατρέπουν αυτή την αντίληψη. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν νεαροί ενήλικες έτρωγαν πρωινό που περιείχε 50 γρ. καρύδια, όχι μόνο ένιωθαν πιο συγκεντρωμένοι αλλά στην πραγματικότητα είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και αντίδρασης αργότερα μέσα στην ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια άλλη ανάλυση μελετών απώλειας βάρους έδειξε ότι η ενσωμάτωση ξηρών καρπών σε υποθερμιδικές δίαιτες δεν εμπόδιζε την πρόοδο. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όσοι τους κατανάλωναν έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν το έκαναν.

Με τα χρόνια, έρευνες τους έχουν συνδέσει με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και κατάθλιψης, καθώς και με γονιμότητα και βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία σε μεγαλύτερη ηλικία.

Μια χούφτα ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να προσφέρει έναν ισχυρό συνδυασμό πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών που όχι μόνο σε χορταίνουν αλλά και προστατεύουν την υγεία μας μακροπρόθεσμα.

Ξηροί καρποί
Ξηροί καρποί / Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα καρύδια ενισχύουν τη δύναμη του εγκεφάλου

Τα καρύδια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και πολυφαινόλες.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Reading διαπίστωσε ότι όταν νεαροί ενήλικες πρόσθεσαν μόλις 50 γρ. καρύδια στο πρωινό τους, είχαν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης και πιο οξυμένη μνήμη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα Ω-3 λιπαρά θεωρείται ότι βοηθούν στην προστασία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό επεισόδιο, και η συγκεκριμένη μελέτη ήταν η πρώτη που έδειξε πως ακόμη και μια μόνο μερίδα καρυδιών μπορεί να προσφέρει μετρήσιμη νοητική ώθηση.

Καρύδια
Καρύδια / Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα φιστίκια Βραζιλίας «δίνουν δύναμη»

Τα φιστίκια Βραζιλίας είναι από τις πλουσιότερες πηγές σεληνίου, ενός βασικού θρεπτικού συστατικού για την υγεία του θυρεοειδούς.

Μόλις 3 φιστίκια καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες – όμως δεν πρέπει να μην γίνεται υπερκατανάλωση, καθώς η υπερβολική πρόσληψη σεληνίου μπορεί να είναι τοξική.

Παρά την υψηλή τους περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα φιστίκια Βραζιλίας περιέχουν επίσης μαγνήσιο, χαλκό και φώσφορο, ενώ μια μικρή μελέτη έδειξε μάλιστα ότι ακόμη και μία μόνο μερίδα τον μήνα θα μπορούσε να μειώσει τη χοληστερόλη ταχύτερα από τις στατίνες.

Η διατροφολόγος δημόσιας υγείας, Δρ Έμμα Ντέρμπισαϊρ, προσθέτει ότι ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες συχνά εμφανίζουν έλλειψη σεληνίου, γεγονός που καθιστά τα φιστίκια Βραζιλίας μια χρήσιμη επιλογή με μέτρο.

Φιστίκια Βραζιλίας
Φιστίκια Βραζιλίας / Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αμύγδαλα βοηθούν το έντερο

Τα αμύγδαλα ξεχωρίζουν για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με μια μερίδα 30 γρ. να προσφέρει περίπου 4 γραμμάρια, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, της ανοσίας και της πέψης.

Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου, αν και απαιτείται περισσότερη εκτεταμένη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Αμύγδαλα / Φωτογραφία: Unsplash
Αμύγδαλα / Φωτογραφία: Unsplash

Τι ισχύει με τα βούτυρα ξηρών καρπών

Τα βούτυρα ξηρών καρπών γνωρίζουν τεράστια άνοδο σε δημοτικότητα. Βούτυρα από αμύγδαλα, φουντούκια και φιστίκια Αιγίνης προωθούνται ως πιο υγιεινές εναλλακτικές του φυστικοβούτυρου και πράγματι παρέχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προϊόντα ίδια. Υπάρχουν πολλά βούτυρα ξηρών καρπών στην αγορά που είναι γεμάτα με φοινικέλαιο ή ζάχαρη. Είναι σημαντικό να επιλέγετε αυτά που περιέχουν 100% ξηρούς καρπούς, με ίσως μόνο μια πρέζα αλάτι.

Ψωμί με φυστικοβούτυρο
Ψωμί με φυστικοβούτυρο / Φωτογραφία: Unsplash

Οι ολόκληροι ξηροί καρποί παραμένουν ελαφρώς πιο πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μπορεί να είναι καλύτεροι για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Επειδή τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι τόσο συμπυκνωμένα, είναι εύκολο να καταναλώσει κανείς πολύ περισσότερα απ’ όσο νομίζει, μια κουταλιά της σούπας μπορεί να περιέχει το ισοδύναμο από αρκετές χούφτες ξηρούς καρπούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι θερμίδες αυξάνονται γρήγορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ξηροί καρποί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ