Ο αστείος Φώτης Σεργουλόπουλος με φουστανέλα, σε μπαλκόνι του «Μ. Βρετανία» [εικόνα] - iefimerida.gr

Ο αστείος Φώτης Σεργουλόπουλος με φουστανέλα, σε μπαλκόνι του «Μ. Βρετανία» [εικόνα]

Φώτης Σεργουλόπουλος: Ποζάρει με φουστανέλα και εξηγεί την ιστορία της
Φώτης Σεργουλόπουλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mε τον δικό του τρόπο γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ο Φώτης Σεργουλόπουλος, δημοσιοποιώντας μια φωτογραφία του στην οποία φοράει φουστανέλα.

Ειδικότερα, με αφορμή την 25η Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ο γνωστός παρουσιαστής ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία, στην οποία ποζάρει δίπλα στην ελληνική σημαία και με φόντο το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο Φώτης Σεργουλόπουλος έκανε και μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της εθνικής ενδυμασίας.

«Φουστανέλα. Η φουστανέλα είναι παραδοσιακό ανδρικό ένδυμα, των ποιμενικών κυρίως ομάδων, στα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια κοντή επί το πλείστον πολύπτυχη λευκή φούστα, η οποία κατασκευάζεται από πολλά ορθογώνια τρίγωνα τεμάχια υφάσματος, που ράβονται μεταξύ τους ίσιο με λοξό και μετά σουρώνονται στη μέση. Τις πιο πολλές φορές η φουστανέλα κατασκευάζεται σε δύο ξεχωριστά τμήματα και δένει στη μέση δεξιά και αριστερά.

Το γεγονός ότι οι παλαιότερες φουστανέλες είχαν κορμί, ήταν λιγότερο πτυχωτές και μακριές ως τη μέση της γάμπας, κάνει πιο πιθανή την προέλευσή της από το πουκάμισο, [1] ενώ ανάγει την ιστορική προέλευσή της ως εξέλιξη ενδυμασίας ακόμη και στην εποχή της αρχαιότητας και συγκεκριμένα από τον ανδρικό δωρικό χιτώνα, ωστόσο περί αυτού του θέματος υπάρχουν διάφορες απόψεις (βλ. παρακάτω). Το ρούχο χρησιμοποιήθηκε και από τους Βλάχους[2] και από τους Αλβανούς, ιδίως από τους Τόσκηδες, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από τους Αρβανίτες[εκκρεμεί παραπομπή] καθώς και από Ηπειρώτες, Θεσσαλούς, Ρουμελιώτες και Πελοποννήσιους κυρίως.

Βρετανοί συγγραφείς που καταγράφουν οδοιπορικό στην περιοχή της Σαμαρίνας (1914) θεωρούν ότι η αλβανική φουστανέλα προέρχεται από παρόμοιο ένδυμα που φορούσαν οι Βλάχοι και πιστεύουν ότι η αλβανική φουστανέλα υιοθετήθηκε και από τους Έλληνες ως καθολικά εθνική ενδυμασία μετά την Επανάσταση του 1821.[3] Μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα φοριόταν συστηματικά στην Ελλάδα, οπότε και σταδιακά αντικαταστάθηκε από “τα φράγκικα”, αυτό δηλαδή που σήμερα αποκαλούμε παντελόνι. Σήμερα διατηρείται ως μέρος της στρατιωτικής στολής της Προεδρικής Φρουράς, ενώ χρησιμοποιείται και σε εθνικές εορτές, επετείους και αλλού. #wikipedia #200 #greekliberation #greece #1821», έγραψε χαρακτηριστικά ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε παρακάτω την ανάρτηση που έκανε ο Φώτης Σεργουλόπουλος στο Instagram:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ