Όταν η Νταϊάνα πήγε στο πάρτι της Καμίλα και είπε «ξέρω τι συμβαίνει με τον Κάρολο» -«Τότε ξέσπασε η κόλαση...» - iefimerida.gr

Όταν η Νταϊάνα πήγε στο πάρτι της Καμίλα και είπε «ξέρω τι συμβαίνει με τον Κάρολο» -«Τότε ξέσπασε η κόλαση...»

Πριγκίπισσα Νταϊάνα και Καμίλα
Πριγκίπισσα Νταϊάνα και Καμίλα / Getty-Ideal images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή αύριο την 25η επέτειο του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο φρικτό τροχαίο στο Παρίσι, η «Daily Mail» δημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίο με τη διήγηση της ζωής της.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε αφηγηθεί συγκλονιστικά στον Αντριου Μόρτον τη ζωή της στο παλάτι, περιγράφοντας γλαφυρά τα όσα είχε ζήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Diana: Her True Story - In Her Own Words», είναι ο τίτλος του βιβλίου.

Στο σημερινό απόσπασμα, η πριγκίπισσα Νταϊάνα διηγείται τη στιγμή που αντιμετώπισε κατά πρόσωπο την Καμίλα και της είπε ότι γνωρίζει τα πάντα για τη σχέση της με τον πρίγκιπα Κάρολο.

«Η πιο γενναία στιγμή του γάμου μου όταν αποφάσισα να αντιμετωπίσω την Καμίλα»

«Η χειρότερη μέρα της ζωής μου ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι ο Κάρολος είχε επιστρέψει στην Καμίλα. Και μια από τις πιο γενναίες στιγμές ολόκληρων των δέκα χρόνων του γάμου μου ήταν όταν πήγαμε σε αυτό το φρικτό πάρτι.

Κανείς δεν περίμενε ότι θα πήγαινα στο πάρτι [που διοργάνωσε η Lady Annabel Goldsmith τον Φεβρουάριο του 1989 για τα 40ά γενέθλια της αδελφής της Καμίλα], αλλά μια φωνή μέσα μου είπε: "Πήγαινε για το καλό του πράγματος". Έτσι, προετοιμάστηκα τρομερά.

Αποφάσισα ότι δεν θα ξαναφιλήσω την Καμίλα για να τη χαιρετήσω. Αντ' αυτού, θα της έδινα το χέρι. Αυτό ήταν το μεγάλο βήμα που θα έκανα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και αισθανόμουν τρομερά γενναία και τολμηρή, και ότι "η Νταϊάνα θα φύγει, έχοντας κάνει το χρέος της".

Ο Κάρολος με πείραζε σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Ham Common (στο Ρίτσμοντ, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο), όπου ήταν το πάρτι. "Ω, γιατί έρχεσαι απόψε;" -πικάρισμα, πικάρισμα, πικάρισμα. Δεν τσίμπησα, αλλά ήμουν πολύ, πολύ νευρική. Τέλος πάντων, μπαίνω στο σπίτι και απλώνω το χέρι μου στην Καμίλα για πρώτη φορά και σκέφτομαι: "Φτου, το ξεπέρασα αυτό".

Νταϊάνα Καμίλα

Όταν η Νταϊάνα είπε «Καμίλα, θα ήθελα να σου μιλήσω...»

»Ήμασταν περίπου 40 άτομα εκεί και καθίσαμε όλοι μαζί και, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήταν όλοι στην ηλικία του συζύγου μου, ήμουν σαν ψάρι έξω από το νερό. Αλλά αποφάσισα ότι θα προσπαθήσω όσο πιο πολύ μπορώ. Θα έκανα κάτι που θα είχε αντίκτυπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τότε, μετά το δείπνο, ενώ ήμασταν όλοι επάνω και συζητούσαμε, ξαφνικά παρατήρησα ότι δεν υπήρχε ούτε η Καμίλα ούτε ο Κάρολος κάπου εκεί γύρω. Αυτό με ενόχλησε.

Οπότε πήρα τον δρόμο για να κατέβω κάτω. Ηξερα με τι θα έρθω αντιμέτωπη.

Προσπάθησαν να με εμποδίσουν να κατέβω κάτω. "Ω, Νταϊάνα, μην κατεβαίνεις εκεί κάτω''.

''Πάω να βρω τον σύζυγό μου, θα ήθελα να τον δω''. Ήμουν επάνω περίπου μιάμιση ώρα, οπότε είχα το δικαίωμα να κατέβω κάτω και να τον βρω. Κατεβαίνω κάτω και υπάρχει ένα πολύ χαρούμενο τρίο -η Καμίλα, ο Κάρολος και ένας άλλος άνδρας, που συζητούν.

Έτσι σκέφτηκα: "Σωστά, αυτή είναι η στιγμή σου" και μπήκα στη συζήτηση σαν να ήμασταν όλοι οι καλύτεροι φίλοι. Και ο άλλος άντρας είπε: "Νομίζω ότι πρέπει να πάμε επάνω τώρα". Έτσι σηκωθήκαμε, αλλά εγώ είπα: "Καμίλα, θα ήθελα να σου μιλήσω, αν είναι δυνατόν", και εκείνη έδειχνε πολύ άβολα και κατέβασε το κεφάλι της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και είπα στους άντρες: "Εντάξει, παιδιά, θα μιλήσω λίγο με την Καμίλα και θα ανέβω σε ένα λεπτό". Ανέβηκαν επάνω σαν κοτόπουλα, και ένιωθα επάνω να ξεσπάει η κόλαση. ''Τι θα κάνει;'' αναρωτιούνταν.

«Καμίλα, ξέρω τι συμβαίνει ανάμεσα σε εσένα και τον Κάρολο»

»Είπα στην Καμίλα: "Θα ήθελες να καθίσεις;". Έτσι, καθίσαμε, ήμουν τρομοκρατημένη, αλλά της είπα: "Καμίλα, θα ήθελα απλώς να ξέρεις ότι ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει".

Μου είπε: "Δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάς!".

Και της είπα: "Ξέρω τι συμβαίνει ανάμεσα σε σένα και τον Κάρολο, και θέλω απλώς να το ξέρεις αυτό".

Και μου είπε: "Ω, δεν είναι μια μυστηριώδης κατάσταση".

Της είπα: "Νομίζω ότι είναι".

Δεν ήμουν τόσο δυνατή όσο θα ήθελα, αλλά τουλάχιστον ξεκίνησα τη συζήτηση.

Νταϊάνα Καμίλα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλω τον σύζυγό μου»

»Μου είπε: "Δεν τον αφήνεις ποτέ να δει τα παιδιά όταν είναι στη Σκωτία".

Της είπα: "Καμίλα, τα παιδιά είναι είτε στο Highgrove είτε στο Λονδίνο".

''Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος του Καρόλου: δεν βλέπει ποτέ τα παιδιά''. Αλλά ποτέ δεν τα παίρνω μακριά. Τις προάλλες, για παράδειγμα, ο Γουίλιαμ είπε: ''Μπαμπά, θα παίξεις μαζί μας;''. ''Ω, δεν ξέρω αν έχω χρόνο'', του είπε. Γνωστή ατάκα, τη λέει πάντα. Οπότε, δεν μπορεί να γκρινιάζει γι' αυτό.

Τέλος πάντων, επιστρέφοντας στην Καμίλα. Μου είπε: "Έχεις όλα όσα ήθελες ποτέ. Έχεις όλους τους άντρες του κόσμου ερωτευμένους μαζί σου και έχεις δύο όμορφα παιδιά. Τι άλλο θα μπορούσες να θέλεις;'',

Έτσι είπα: "Θέλω τον σύζυγό μου".

Κάποιος κατέβηκε για να δει τι συμβαίνει, προφανώς. ''Για όνομα του Θεού, πηγαίνετε εκεί κάτω, τσακώνονται'', πρέπει να είπαν. Δεν ήταν καβγάς... Ήταν μια συζήτηση ήρεμη, θανατηφόρα ήρεμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπα στην Καμίλα: "Λυπάμαι που είμαι στη μέση. Προφανώς είμαι στη μέση και πρέπει να είναι κόλαση και για τους δυο σας, αλλά ξέρω τι συμβαίνει. Μη μου φέρεστε σαν να είμαι ηλίθια''.

«Έκλαιγα και έκλαιγα και έκλαιγα και έκλαιγα...»

»Έτσι ανέβηκα επάνω και ο κόσμος άρχισε να διαλύεται. Στο αυτοκίνητο κατά την επιστροφή, ο σύζυγός μου ήταν από πάνω μου σαν κακό εξάνθημα και έκλαψα όπως δεν έχω ξανακλάψει ποτέ... Ήταν θυμός, ήταν θυμός επτά ετών που είχε συσσωρευθεί και βγήκε προς τα έξω.

Έκλαιγα και έκλαιγα και έκλαιγα και έκλαιγα και δεν κοιμήθηκα εκείνη τη νύχτα. Και το επόμενο πρωί, όταν ξύπνησα, ένιωσα μια τεράστια αλλαγή.

Είχα κάνει κάτι, είχα πει αυτό που ένιωθα. Η παλιά ζήλια και ο θυμός εξακολουθούσαν να περιστρέφονται γύρω μου, αλλά δεν ήταν τόσο θανατηφόρα όσο πριν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν το πιστεύω ότι είπες τέτοιο πράγμα στην Καμίλα...»

»Και του είπα το Σαββατοκύριακο, τρεις ημέρες αργότερα: "Αγάπη μου, είμαι σίγουρη ότι θα ήθελες να μάθεις τι είπα στην Καμίλα. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Μπορείς να τη ρωτήσεις. Απλώς, είπα ότι σε αγαπώ... Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό".

Εκείνος είπε: "Δεν το πιστεύω".

Είπα: "Αυτό της είπα. Δεν έχω τίποτα να κρύψω, είμαι η γυναίκα σου και η μητέρα των παιδιών σου".

Αυτό πάντα τον κάνει να συσπάται ελαφρώς, όταν λέω "μητέρα των παιδιών σου". Μισεί να το συνειδητοποιεί.

Αυτό ήταν, πραγματικά. Ήταν ένα μεγάλο βήμα για μένα. Ήθελα απεγνωσμένα να μάθω τι του είπε -δεν του είχε πει τίποτα φυσικά!

«Μισούσα τον εαυτό μου, ο Κάρολος με έκανε να αισθάνομαι ανεπαρκής»

»Μισούσα τον εαυτό μου τόσο πολύ. Δεν πίστευα ότι ήμουν αρκετά καλή. Πίστευα ότι δεν ήμουν αρκετά καλή για τον Κάρολο, δεν ήμουν αρκετά καλή μητέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σύζυγός μου με έκανε να αισθάνομαι ανεπαρκής με κάθε δυνατό τρόπο: Κάθε φορά που έβγαινα στην επιφάνεια για να πάρω αέρα, με έσπρωχνε πάλι κάτω.

Ακόμα και αν έτρωγα πολύ φαγητό, ο Κάρολος έλεγε: "Αυτό θα το κάνεις εμετό αργότερα; Τι σπατάλη''.

Νομίζω ότι η βουλιμία με ξύπνησε τελικά. Ξαφνικά συνειδητοποίησα τι επρόκειτο να χάσω -και άξιζε τον κόπο;

Νταϊάνα Καμίλα

Όταν η Νταϊάνα πήγε σε ψυχίατρο και ξαναγεννήθηκε

»Η [πρώην συγκάτοικος της Νταϊάνα] Carolyn Bartholomew μού τηλεφώνησε ένα βράδυ [γύρω στο 1989] και μου είπε: "Αντιλαμβάνεσαι ότι όταν κάνεις εμετούς πέφτει το κάλιο και το μαγνήσιο και παθαίνεις αυτές τις φρικτές καταθλίψεις;".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπα: "Όχι".

''Λοιπόν, μάλλον από αυτό υποφέρεις. Το έχεις πει σε κανέναν;''

Είπα: "Όχι.

''Πρέπει να το πεις σε γιατρό''.

Είπα: "Δεν μπορώ".

Είπε: "Πρέπει. Σου δίνω μία ώρα να τηλεφωνήσεις στο γιατρό σου και αν δεν το κάνεις, θα το πω στον κόσμο''.

Ήταν τόσο θυμωμένη μαζί μου. Έτσι, λοιπόν, ήρθα σε επαφή με τον ψυχίατρο Maurice Lipsedge. Ήρθε -ήταν γλυκός, πολύ καλός.

«Πόσες φορές προσπάθησες να αυτοκτονήσεις;»

»Μπήκε μέσα και είπε: "Πόσες φορές προσπάθησες να αυτοκτονήσεις;".

Σκέφτηκα: "Δεν πιστεύω αυτή την ερώτηση", οπότε άκουσα τον εαυτό μου να λέει: "Τέσσερις ή πέντε φορές".

Έκανε όλες αυτές τις ερωτήσεις και μπόρεσα να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί του. Πέρασα μερικές ώρες μαζί του και μου είπε: "Θα έρχομαι να σε βλέπω μία φορά την εβδομάδα για μία ώρα και θα το συζητάμε".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε: "Δεν υπάρχει τίποτα κακό με σένα, το πρόβλημα είναι ο σύζυγός σου".

Και όταν το είπε αυτό, σκέφτηκα: "Ίσως δεν φταίω εγώ".

Με βοήθησε να ανακτήσω την αυτοεκτίμησή μου και μου έδωσε βιβλία να διαβάσω. Συνέχισα να σκέφτομαι: "Αυτή είμαι εγώ, αυτή είμαι εγώ, δεν είμαι η μόνη που φταίει!".

Ο Δρ Lipsedge είπε: "Σε έξι μήνες δεν θα αναγνωρίζετε τον εαυτό σας. Αν μπορέσετε να κρατήσετε το φαγητό σας στο στομάχι σας, θα αλλάξετε εντελώς".

Πρέπει να πω ότι από τότε είναι σαν να ξαναγεννήθηκα. Απλώς, είχα περίεργες εκρήξεις, πολλές περίεργες εκρήξεις, ειδικά στο Balmoral -πολύ άσχημα στο Balmoral- και στο Sandringham και στο Windsor. Αρρώστια όλο αυτό το διάστημα.

Πέρυσι, ήμουν εντάξει: Είχα βουλιμία μια φορά κάθε τρεις εβδομάδες, ενώ παλιότερα είχα τέσσερις φορές την ημέρα. Και ήταν ένα μεγάλο "ζήτω" για μένα. Αισθανόμουν πολύ πιο δυνατή ψυχικά και σωματικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δέρμα μου δεν είχε πρόβλημα ποτέ από τη βουλιμία ούτε τα δόντια μου. Όταν σκέφτεσαι όλο αυτό το οξύ είναι να απορείς! Έμεινα έκπληκτη με το γεγονός ότι δεν έπαθαν τίποτα ούτε τα μαλλιά μου.

Από τη δική μου οπτική γωνία, πίστευα ότι επειδή το κοινό έβλεπε μια χαμογελαστή φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο της ''Daily Mail'', θα πίστευε ότι ήμουν εντάξει. Υποθέτω ότι αναρωτήθηκαν, αλλά κανείς δεν το εξέφρασε.

«Μόνον οι μοδίστρες είχαν καταλάβει ότι έχω πρόβλημα...»

»Οι μοδίστρες το παρατήρησαν, αλλά είναι σαν τους γιατρούς που λένε: "Ω, χάσατε λίγο" ή "Βάλατε λίγο" ή "Τι συνέβη εδώ;". Πρέπει να προσέχεις τον εαυτό σου. Οι άλλοι είχαν ασχοληθεί μαζί μου μόνο σε αυτό το πλαίσιο.

Έχω αυτό που έχει η μητέρα μου. Όσο ματωμένος κι αν αισθάνεσαι, μπορείς να κάνεις την πιο εκπληκτική παράσταση ευτυχίας. Η μητέρα μου είναι ειδική σε αυτό. Το πήρα, κράτησα τους λύκους μακριά από την πόρτα. Επειδή είχα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου, όλοι νόμιζαν ότι περνούσα υπέροχα. Αυτό επέλεξαν να σκεφτούν -τους έκανε πιο ευτυχισμένους αυτό που σκέφτονταν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να λένε ότι έφταιγα εγώ που ήμουν η Μέριλιν Μονρόε της δεκαετίας του 1980 και ότι το λάτρευα. Αλλά ποτέ δεν κάθισα κάτω και είπα: "Ζήτω, τι υπέροχο". Ποτέ, γιατί την ημέρα που θα το κάνω αυτό θα έχουμε πρόβλημα. Εκτελώ ένα μεγάλο καθήκον ως πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Και αν πάω κάπου αλλού [στο μέλλον], θα πάω κάπου αλλού. Αν η ζωή αλλάξει, άλλαξε.

Κάρολος Νταιάνα

«Ήξερα από την αρχή ότι δεν θα γίνω η επόμενη βασίλισσα...»

»Από την πρώτη μέρα, πάντα ήξερα ότι δεν θα γινόμουν ποτέ η επόμενη βασίλισσα. Κανείς δεν μου το είπε αυτό -απλώς, το ήξερα. Αλλά τουλάχιστον όταν τελειώσω, όπως το βλέπω, τα 12 με 15 χρόνια μου ως πριγκίπισσα της Ουαλίας... Δεν το βλέπω να συνεχίζεται άλλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν μπορούσα να γράψω το ιδανικό σενάριο, θα έλεγα ότι θα ήλπιζα ότι ο σύζυγός μου θα έφευγε, θα έφευγε με την κυρία του και θα λυνόταν το θέμα, και θα άφηνε εμένα και τα παιδιά να κουβαλάμε (σ.σ.: ως πρίγκιπες) το όνομα της Ουαλίας μέχρι τη στιγμή που ο Γουίλιαμ θα ανέβαινε στο θρόνο. Και θα τους υποστήριζα σε όλη τη διαδρομή.

Μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά πολύ καλύτερα μόνη μου -δεν αισθάνομαι παγιδευμένη… Θα ήταν πολύ ωραίο να πάω και να κάνω πράγματα, όπως ένα Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, αλλά δεν είναι για μένα αυτή τη στιγμή.

Ξέρω όμως ότι μια μέρα, αν παίξω με τους κανόνες της ζωής -το παιχνίδι της ζωής-, θα μπορέσω να έχω αυτά τα πράγματα που πάντα επιθυμούσα, και θα είναι πολύ πιο ξεχωριστά επειδή θα είμαι πολύ μεγαλύτερη και θα μπορώ να τα εκτιμήσω πολύ περισσότερο.

Δεν θέλω οι φίλοι μου να πληγωθούν και να νομίζουν ότι τους έχω παρατήσει, αλλά δεν έχω χρόνο να κάθομαι και να κουτσομπολεύω. Έχω πράγματα να κάνω και ο χρόνος είναι πολύτιμος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον περασμένο Αύγουστο, ένας φίλος μου είπε ότι θα παντρευτώ κάποιον που είναι ξένος ή που έχει πολύ ξένο αίμα μέσα του. Μου φάνηκε ενδιαφέρον. Ξέρω ότι πρόκειται να ξαναπαντρευτώ ή να ζήσω με κάποιον.

Βλέπω τον εαυτό μου μια μέρα να ζει στο εξωτερικό. Δεν ξέρω γιατί το σκέφτομαι αυτό -και σκέφτομαι είτε την Ιταλία είτε τη Γαλλία, κάτι που είναι μάλλον εκνευριστικό. Αλλά όχι ακόμα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ