Οι άνθρωποι που έχουν μπλε μάτια αποτελούν μειοψηφία στον παγκόσμιο πληθυσμό και φαίνεται πως υπάρχει σοβαρός λόγος γι’ αυτό.
Σύμφωνα με μια μελέτη, όλοι τους κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο που έζησε πριν από 6.000 έως 10.000 χρόνια.
Μόνο το 8%-10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μπλε μάτια, καθιστώντας το χαρακτηριστικό αυτό πολύ σπάνιο.
Δανοί επιστήμονες διερεύνησαν γιατί αυτό το χρώμα ματιών είναι μοναδικό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν έναν κοινό γενετικό πρόγονο.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έδειξε ότι αυτός ο πρόγονος ζούσε κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με 800 εθελοντές με μπλε μάτια, αναλύοντας τα γενετικά τους δεδομένα.
Αυτά τα άτομα ζούσαν όλα στη Δανία, στην Ιορδανία ή στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, αποκαλύφθηκε ότι το 99,5% αυτών έφεραν την ίδια γενετική μετάλλαξη, η οποία ευθύνεται για το γαλάζιο χρώμα της ίριδας.
Η ίριδα είναι ένας επίπεδος, κυκλικός μυς που ρυθμίζει το άνοιγμα και το κλείσιμο της κόρης του ματιού, ανάλογα με την ένταση του φωτός. Το χρώμα της καθορίζεται από τη μελανίνη, μια χρωστική ουσία που υπάρχει στο δέρμα και στα μαλλιά.
Η γενετική μετάλλαξη που ευθύνεται για τα μπλε μάτια
Αυτά τα άτομα κληρονόμησαν την ίδια ιδιαιτερότητα στο γονίδιο HERC2. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι άνθρωποι της προϊστορικής εποχής είχαν καστανά μάτια πριν από την εμφάνιση αυτής της γενετικής μετάλλαξης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι παραλλαγές του γαλάζιου είναι πολύ λιγότερες από εκείνες του καστανού, κάτι που υποδηλώνει ότι:
- Τα μπλε μάτια εμφανίστηκαν πιο πρόσφατα στην ανθρώπινη Ιστορία.
- Όλοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο που έφερε πρώτος αυτή τη μετάλλαξη.
Η ακριβής χρονολογία αυτής της γενετικής αλλαγής δεν έχει προσδιοριστεί. Ωστόσο, βάσει των ανθρωπολογικών μελετών και συγκρίσεων, εκτιμάται ότι η μετάλλαξη αυτή ενδέχεται να συνέβη μεταξύ 10000 - 6000 π.Χ.
Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι είχαν ήδη εξαπλωθεί σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, κάτι που ενισχύει την υπόθεση ότι η γενετική διαφοροποίηση ξεκίνησε σε μια περιοχή γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, προτού εξαπλωθεί μέσω των πληθυσμιακών μετακινήσεων σε όλο τον κόσμο.