Το Παρίσι όπως δεν το έχουμε ξαναδεί, μέσα από το «Lupin» -Γνωστά και άγνωστα «διαμάντια», η πόλη με τα μάτια των ντόπιων - iefimerida.gr

Το Παρίσι όπως δεν το έχουμε ξαναδεί, μέσα από το «Lupin» -Γνωστά και άγνωστα «διαμάντια», η πόλη με τα μάτια των ντόπιων

Ο Ομαρ Σι ως Ασάν Ντιόπ στην σειρά Lupin του Netflix
Ο Ομαρ Σι ως Ασάν Ντιόπ στην σειρά Lupin του Netflix
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο νέος κύκλος της σειράς του Netflix «Lupin» θα κάνει πρεμιέρα σε λίγες ημέρες κι ενώ όλοι θα σπεύσουν να δουν εάν θα καταφέρει να σώσει το γιο του και να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από την αυτοκτονία του πατέρα του, κάποιοι άλλοι περιμένουν να θαυμάσουν – για άλλη μία φορά- τα γνωστά και μη «διαμάντια» της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Παρίσι είναι πολλά περισσότερα από τον Πύργο του Άιφελ – αν και πολλές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, δεν βλέπουν πέρα από τις καρτ ποστάλ της γραφικής πόλης. Ωστόσο, το Lupin, μια γαλλική παραγωγή που έκανε πρεμιέρα νωρίτερα φέτος και ήταν η πρώτη γαλλική σειρά που μπήκε στο top 10 του Αμερικανικού Netflix, δείχνει μια άλλη πλευρά του Παρισιού. Αυτή τη φορά, είναι μια τραχιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που καλύπτεται από μυστήριο και σκοτάδι.

Το Lupin ακολουθεί τον Ασάν Ντιόπ (τον υποδύεται ο Ομάρ Σι), έναν Γάλλο από τη Σενεγάλη που εμπνέεται από τον χαρακτήρα του Αρσέν Λουπέν στο «Αριστοκράτης Λωποδύτης» του Μορίς ΛεΜπλανκ. Η ιστορία των αρχών του 1900 ήταν η γαλλική απάντηση στον Σέρλοκ Χολμς, αλλά η σειρά του Netflix γυρίστηκε στο σύγχρονο Παρίσι. Όπως εξηγεί η Isabelle DeGeorges στο βίντεο «The Making of Lupin»: «Θεωρήσαμε ότι ο Ομάρ δεν έπρεπε να παίξει τον Αρσέν Λουπέν, αλλά πως έπρεπε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στον Αρσέν Λουπέν».

Οι δύο, διαφορετικές πλευρές του Παρισιού

Ο σχεδιαστής παραγωγής της σειράς, Françoise Dupertuis, ήθελε να δείξει τις δύο διαφορετικές πλευρές του Παρισιού: τις όμορφες τουριστικές παγίδες και τα όχι και τόσο όμορφα προάστια της πόλης. Η σειρά γυρίστηκε σε πολυτελείς συνοικίες, όπως το κομψό πρώτο διαμέρισμα (εκεί όπου στεγάζεται το Λούβρο, τον Κήπο του Λουξεμβούργου της αριστερής όχθης, ένα περιποιημένο πάρκο και τη διάσημη γέφυρα Pont des Arts κοντά στο Μουσείο Ορσέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλαμε επίσης να δείξουμε το σκληρότερο Παρίσι, εκεί όπου ζει η εργατική τάξη, τα προάστια της πόλης» λέει ο Dupertuis. Αυτές οι σκηνές γυρίστηκαν στις βόρειες, λιγότερο γοητευτικές περιοχές της πόλης. «Δουλέψαμε πάνω στις αντιθέσεις» προσθέτει.

Τα μυστικά μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας

Στην πραγματικότητα, οι μη Παριζιάνοι μπορεί να μην αναγνωρίζουν την πόλη σε πολλές από τις σκηνές. «Θέλαμε να κάνουμε γυρίσματα σε πιο ενδιαφέροντα, πιο μυστικά μέρη του Παρισιού, το Παρίσι που γνωρίζουν οι Παριζιάνοι που ζουν εκεί, που εργάζονται εκεί και που εξακολουθούν να θέλουν να ανακαλύψουν την πόλη» δήλωσε ο Dupertuis. «Τα διαφορετικά πρόσωπα του Παρισιού».

Ένα λιγότερο γνωστό «διαμάντι» που χρησιμοποιήθηκε ως τοποθεσία για τα γυρίσματα, ήταν η υπαίθρια αγορά του Σεντ Ουέν, μια αγορά με αντίκες όπου εργάζεται ο παιδικός φίλος του Ντιόπ, ο Μπέντζαμιν. Το Lupin γυρίστηκε επίσης σε παρισινά εστιατόρια γνωστά στους ντόπιους, όπως το «Le China» στη Βαστίλη, το οποίο θυμίζει τη Σανγκάη του 1930 και το « Café Prunier», ένα πολυτελές εστιατόριο που άνοιξε για πρώτη φορά ως κατάστημα πώλησης στρειδιών το 1872.

Ο Ομάρ Σι στην υπαίθρια αγορά του Σεντ Ουέν
Ο Ομάρ Σι στην υπαίθρια αγορά του Σεντ Ουέν
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, ορόσημα του Παρισιού μπαίνουν στο κάδρο δειλά από γωνίες και παράθυρα καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς, όπως σε μια σκηνή εστιατορίου όπου ο Ντιόπ και η πρώην σύντροφός του μιλούν απολαμβάνοντας το μεσημεριανό τους γεύμα σε ένα εστιατόριο κοντά στο La Porte Saint-Martin, ένα μνημείο που χτίστηκε το 1674. Ορισμένες σκηνές γυρίστηκαν στο Musée Nissim de Camondo, ένα ιστορικό σπίτι με έργα τέχνης του 18ου αιώνα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε σκηνές αναδρομής στο αρχοντικό, όπου ο πατέρας του Ντιόπ εργαζόταν ως μπάτλερ.

 Ορισμένες σκηνές γυρίστηκαν στο Musée Nissim de Camondo
Ορισμένες σκηνές γυρίστηκαν στο Musée Nissim de Camondo

Τα γυρίσματα στο Λούβρο

Για την ομάδα σχεδιασμού, η πιο αγαπημένη σκηνή γυρίστηκε στο Λούβρο για το πρώτο επεισόδιο, όπου ο Ντιόπ σκηνοθετεί μια κλοπή για να κλέψει το κολιέ της βασίλισσας αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σε μια δημοπρασία. «Είναι εκπληκτικό να έχεις ένα μουσείο για τον εαυτό σου, να περπατάς και να είσαι μόνος μπροστά από την Μόνα Λίζα» λέει ο Dupertuis. «Είναι ένα μαγικό μέρος, γεμάτο ιστορία. Νιώθεις τόσο μικρός όταν δουλεύεις εκεί».

Η σειρά του Netflix είχε άδεια να πραγματοποιήσει γυρίσματα μέσα και έξω από το Λούβρο για πέντε νύχτες. Η απόκτηση πρόσβασης ήταν δύσκολη – είναι μια μακρά, γραφειοκρατική διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος άδεια για να κινηματογραφήσει ο,τιδήποτε στο Παρίσι, πόσο μάλλον στο πιο φημισμένο μουσείο του. (Αν και αυτό δεν εμποδίζει αμέτρητες παραγωγές να το κάνουν – λέγεται ότι το μουσείο φιλοξένησε συνολικά 120 παραγωγές μόνο το 2015).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα γυρίσματα στο Μουσείο του Λούβρου πραγματοποιήθηκαν, μετά από άδεια, τις ώρες που ήταν κλειστό για το κοινό
Τα γυρίσματα στο Μουσείο του Λούβρου πραγματοποιήθηκαν, μετά από άδεια, τις ώρες που ήταν κλειστό για το κοινό

Σύμφωνα με τον Ομάρ Σι, πάντως, το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο συνεργείο κινηματογράφησης και ήταν «ευέλικτο και υποστηρικτικό». Οι τηλεοπτικές παραγωγές που κάνουν αίτηση για γυρίσματα στο Λούβρο, μπορούν να τα κάνουν μόνο όταν είναι κλειστό για το κοινό, οπότε το Lupin γυρίστηκε από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 8 π.μ. για να αποφευχθούν τα πλήθη (τα γυρίσματα έγιναν πριν την πανδημία).

Πάντως, μπορεί το Παρίσι να είναι το αστέρι της σειράς, το τελευταίο όμως επεισόδιο του πρώτου κύκλου οδηγεί τον θεατή στις ακτές της βόρειας Γαλλίας. Στο 5ο επεισόδιο του πρώτου κύκλου, όταν ο Ντιόπ δραπετεύει από τους απαγωγείς του, οι σκηνές μέσα στο τρένο και τα παράλια, είναι από την Ετρετά, μια παραθαλάσσια πόλη της Νορμανδίας. Κι εδώ τελειώνει το ταξίδι, προς το παρόν. Με μόλις 5 επεισόδια στον πρώτο κύκλο, οι θαυμαστές της σειράς ανυπομονούν για τη συνέχεια στις 11 Ιουνίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ μπορεί να περιμένουμε όλοι με αγωνία να δούμε τι θα συμβεί τελικά, ανυπομονούμε όλοι μας να δούμε περισσότερα από το Παρίσι μέσα από τα μάτια των ντόπιων – όχι την χολιγουντιανή έκδοση. Είναι αυτό που ο Ομάρ Σι είπε στην δημιουργία του βίντεο από τα παρασκήνια, δείχνοντας το Παρίσι στο σύνολό του: «Δε θέλαμε να μοιάζει με καρτ ποστάλ» τόνισε.

Φωτογραφίες: Netflix

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ