Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι το νερό από το πλύσιμο ή το βράσιμο του ρυζιού αποτελεί φυσικό λίπασμα για κάποια από τα φυτά σας;
Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό από το ρύζι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και άζωτο, στοιχεία που ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών. Και η προσθήκη του στο χώμα μπορεί να βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν πιο δυναμικά ενώ παράλληλα, ενισχύει τη δράση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έδαφος, διευκολύνοντας την πρόσβαση των φυτών στα θρεπτικά στοιχεία.
Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το νερό από το ρύζι σε κάθε πότισμα. Μια φορά τον μήνα είναι αρκετή, ώστε να αποφευχθεί η σκλήρυνση του εδάφους.
Πώς να το ετοιμάσετε
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αυτού του νερού: από το ξέβγαλμα ή από το βράσιμο. Η επιλογή εξαρτάται από τη συνταγή που ακολουθείτε.
- Αν μια συνταγή απαιτεί ξέβγαλμα του ρυζιού για να φύγει το άμυλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για τα φυτά σας. Πλύνετε το ρύζι όπως συνήθως, τρίβοντας απαλά τους κόκκους μέσα στο νερό. Σουρώστε το ρύζι και κρατήστε το υγρό, το οποίο θα έχει μια θολή, λευκή όψη λόγω του αμύλου.
- Αν βράζετε το ρύζι και το σουρώνετε, όπως τα ζυμαρικά, το νερό αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί, αρκεί να μην περιέχει αλάτι.
Και στις δύο περιπτώσεις, μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ένα βάζο ή σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και να το χρησιμοποιήσετε αργότερα. Ωστόσο, πριν το εφαρμόσετε, καλό είναι να το αραιώσετε με καθαρό νερό, ώστε να μην είναι πολύ συμπυκνωμένο και να αποφύγετε την υπερλίπανση.
Ποια όμως φυτά θα λατρέψουν αυτό το νερό;
Σανσεβιέρια
Η σανσεβιέρια είναι γνωστή για την ανθεκτικότητά της και θεωρείται ιδανικό φυτό για αρχάριους. Μπορεί να μείνει έως και 4 εβδομάδες χωρίς πότισμα και να παραμείνει υγιής και καταπράσινη. Παρ’ όλα αυτά, θα εκτιμήσει μια μικρή «ένεση» θρεπτικών συστατικών από νερό ρυζιού κατά διαστήματα.
Η χρήση θα πρέπει να περιορίζεται σε μία φορά κάθε 2 έως 4 εβδομάδες, καθώς είναι ένα ευαίσθητο φυτό τόσο στο υπερβολικό πότισμα όσο και στην υπερλίπανση.
Μονστέρα
Πρόκειται για εντυπωσιακά φυτά με μεγάλα, γυαλιστερά φύλλα που έχουν χαρακτηριστικές οπές, οι οποίες τους δίνουν το ιδιαίτερο σχήμα τους. Είναι σχετικά ανθεκτικά και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Ωστόσο, ωφελούνται από λίπανση περίπου μία φορά τον μήνα, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Και για μια φυσική λύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό από το ρύζι.
Πόθος
Ο πόθος είναι ένα ακόμη δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου που «αγαπά» το νερό από το ρύζι περιστασιακά. Χρειάζεται αργό και προσεκτικό πότισμα κάθε μία έως δύο εβδομάδες. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε νερό ρυζιού στο πρόγραμμα ποτίσματος περίπου μία φορά τον μήνα, ώστε να φροντίσετε σωστά το φυτό και να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί πιο δυναμικά.
Ντομάτες
Το νερό του ρυζιού αποτελεί εξαιρετική ενίσχυση και για τον λαχανόκηπο. Οι ντομάτες, για παράδειγμα, το λατρεύουν. Πρώτον γιατί χρειάζονται πολύ νερό και δεύτερο γιατί το άμυλο που περιέχει αυτό, ενισχύει το μικροβίωμα του εδάφους, βοηθώντας το χώμα να γίνει πιο αφράτο και τις ρίζες να απορροφούν το νερό πιο αποτελεσματικά.
Πιπεριές
Όπως ακριβώς οι ντομάτες, έτσι και οι πιπεριές αναπτύσσονται πιο υγιείς και δυνατές όταν προσθέτετε περιστασιακά νερό ρυζιού στο χώμα τους. Οι πιπεριές φελούνται από την ικανότητα του νερού ρυζιού να ενισχύει την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος, γεγονός που τα βοηθά να γίνονται πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και συνολικά πιο εύρωστα. Παράλληλα, βελτιώνεται η απορρόφηση νερού — κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι πιπεριές χρειάζονται άφθονη υγρασία όταν βρίσκονται στη φάση παραγωγής καρπών.
Σπαθίφυλλο
Τα σπαθίφυλλα θεωρούνται οι «δραματικές ντίβες» της κηπουρικής. Από τη μία μέρα στην άλλη μπορεί να δείχνουν υγιή και ζωηρά και ξαφνικά να μαραίνονται και να δείχνουν καταπονημένα. Αν δυσκολεύεστε να φροντίσετε το σπαθίφυλλό σας, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο νερό ρυζιού.
Χάρη στο άμυλο και τις βιταμίνες που περιέχει, το νερό ρυζιού εμπλουτίζει το χώμα, ενισχύοντας το ριζικό σύστημα του φυτού. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για να παραμείνει δυνατό και, με τον καιρό, να ανθίσει με τα εντυπωσιακά λευκά άνθη του.
Αλόη βέρα
Αν υπάρχει ένα στοιχείο που χρειάζεται ιδιαίτερα η αλόη βέρα, αυτό είναι το άζωτο, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών, μακριών και δυνατών φύλλων της. Το νερό ρυζιού αυξάνει τη συγκέντρωση αζώτου στο έδαφος και, χάρη σε αυτό το πλεονέκτημα, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό λίπασμα.
Ορχιδέες
Οι ορχιδέες είναι εντυπωσιακές αλλά συχνά δύσκολες στη φροντίδα τους. Ευτυχώς, το νερό ρυζιού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο και για αυτά τα ευαίσθητα και απαιτητικά φυτά.
Τα θρεπτικά συστατικά του νερού ρυζιού μπορούν να τις βοηθήσουν να ευδοκιμήσουν, από τις ρίζες έως τα φύλλα, όπως ακριβώς και ένα εμπορικό λίπασμα. Είναι όμως απαραίτητο να αραιώνετε καλά το νερό ρυζιού με καθαρό νερό, ώστε να αποφύγετε τη σήψη των ριζών από τα υπολείμματα αμύλου.
Μελιτζάνες
Οι μελιτζάνες είναι φυτά με αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και μια επιπλέον ενίσχυση από το ασβέστιο, το κάλιο, το άζωτο και τον φώσφορο που περιέχει το νερό ρυζιού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη.
Ωστόσο, απαιτειται προσοχή στον χρόνο εφαρμογής. Η υπερβολική παροχή αζώτου κατά τη φάση της ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε φυτά με πολύ μεγάλα φύλλα, εις βάρος της καρποφορίας. Για τον λόγο αυτό, το νερό ρυζιού θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο και στις σωστές χρονικές στιγμές.
Χλωρόφυτο
Τα χλωρόφυτα, γνωστά και ως spider plants, είναι ακόμη ένα φυτό εσωτερικού χώρου που ωφελείται από την επιπλέον λίπανση για να παραμένει υγιές και ζωηρό. Η καλύτερη περίοδος για λίπανση είναι περίπου μία φορά τον μήνα την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο και τον χειμώνα οι ανάγκες μειώνονται.