Όλοι γνωρίζουμε ότι για να ετοιμάσουμε ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο ο σωστός συγχρονισμός είναι το παν.
Το να διαχειρίζεσαι πολλά κατσαρολάκια, κατσαρόλες και ταψιά κοντά στα μάτια της κουζίνας και τον φούρνο είναι αρκετά απαιτητικό. Οπότε, αν υπάρχει τρόπος να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και να γλιτώσουμε χρόνο θέλουμε να το ξέρουμε.
Ο Τζέιμι Όλιβερ, διάσημος τηλεοπτικός σεφ, μοιράστηκε τις κορυφαίες συμβουλές του για την προετοιμασία ενός από τα πιο βασικά πιάτα του χριστουγεννιάτικου δείπνου: τις ψητές πατάτες.
Αυτό που προτείνει είναι να προετοιμάσετε και να καταψύξετε τις πατάτες πριν από την ημέρα του γιορτινού τραπεζιού. Αλλά δεν μιλά μόνο για το καθάρισμα, το βράσιμο και το σπάσιμο. Yπάρχει ένα επιπλέον βήμα που θα σας γλιτώσει χρόνο ανήμερα των Χριστουγέννων.
Ο Όλιβερ είπε σε εκπομπή στο Radio 2: «Βεβαιωθείτε ότι τις ανακατεύετε πρώτα με το λίπος της επιλογής σας». «Το ενδιαφέρον είναι ότι μια ωμή πατάτα δεν καταψύχεται με καλή ποιότητα, αλλά μια μαγειρεμένη το κάνει», πρόσθεσε.
Ο Όλιβερ είχε ακόμη ένα κόλπο για να εξοικονομήσετε περισσότερο χρόνο, όταν έρθει η στιγμή να μπουν οι πατάτες στον φούρνο.
Προτείνει να αγοράσετε εκείνα τα πολύ οικονομικά εμαγιέ ταψιά και να καταψύξετε τις πατάτες μέσα στο ίδιο σκεύος στο οποίο θα τις ψήσετε, έτσι κάνετε ένα μόνο βήμα. «Μετά, ανήμερα των Χριστουγέννων, ή μάλλον, την Παραμονή, το βγάζετε [ώστε να ξεπαγώσουν στο ψυγείο όλη τη νύχτα] και η δουλειά έχει γίνει».
Ο Όλιβερ αναγνώρισε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το μαγείρεμα ενός μεγάλου ψητού ανήμερα των Χριστουγέννων, προσθέτοντας: «Το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι κάτι υπέροχο, αλλά έχει πολλά σκεύη και πολλές προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν μαζί».
Αν και η σειρά συνταγών του «Make Ahead» προτείνει να προετοιμάσετε τις ψητές πατάτες την παραμονή των Χριστουγέννων και να τις κρατήσετε στο ψυγείο σκεπασμένες όλη τη νύχτα, σημειώνει επίσης ότι μπορούν να μπουν στην κατάψυξη έως και έναν μήνα νωρίτερα και να ψηθούν κατευθείαν κατεψυγμένες.
Ο Όλιβερ προτείνει να χρησιμοποιήσετε λίπος χήνας ή ανάλατο βούτυρο αναμεμειγμένο με ελαιόλαδο για να καλύψετε τις πατάτες και να τους δώσετε τραγανή, κριτσανιστή κρούστα.
Ο Όλιβερ δεν είναι ο μόνος διάσημος σεφ που έχει προτείνει τρόπους για να γίνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ευκολότερο και πιο νόστιμο, αλλά μια ιδιαίτερα αγαπητή τηλεοπτική σεφ είχε μοιραστεί μια αρκετά παράξενη μέθοδο για το τέλειο ψητό γαλοπούλας το 2022.
Το κόλπο της Μέρι Μπέρι για ζουμερή γαλοπούλα
Η πρώην κριτής του Great British Bake Off, Μέρι Μπέρι, είπε στο podcast ροτ Dish ότι παλαιότερα είχε την τάση να παραψήνει τη γαλοπούλα, με συνέπεια να γίνεται στεγνή. Όμως βρήκε ένα σχέδιο για να κρατήσει τη γαλοπούλα ζουμερή, χωρίς να χάσει όλη την ημέρα.
Η Μπέρι είπε ότι θα έψηνε τη γαλοπούλα στο σπίτι της και θα τη μετέφερε με το αυτοκίνητό της στο σπίτι της κόρης της, της Άναμπελ, όπου θα γίνονταν οι γιορτινές συγκεντρώσεις.
Ωστόσο, είχε μια μάλλον ανορθόδοξη ιδέα για τη μεταφορά του πουλερικού, χρησιμοποιώντας έναν παλιό υπνόσακο.
«Αυτή τη φορά την ψήνω χωρίς αλουμινόχαρτο, θα τη σκεπάσω με αλουμινόχαρτο όταν είναι έτοιμη και μετά θα βάλω μερικές πετσέτες από πάνω», εξήγησε.
«Έχω έναν παλιό υπνόσακο χωρίς φερμουάρ και τον βάζω από πάνω, στη γωνιά της κουζίνας, και μετά θα τον μεταφέρω στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μέχρι το σπίτι της Άναμπελ.
Μόλις τη βγάλεις από τον φούρνο, συνεχίζει να μαγειρεύεται. Οπότε θέλεις να την κρατήσεις μονωμένη. Θα τη βάλω στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μέσα στον υπνόσακο και θα πίνουμε και θα περνάμε όμορφα μέχρι να έρθει η ώρα να την τεμαχίσουμε».