Το να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα μπορεί να θεωρείται ένδειξη παραγωγικότητας, αλλά το πολυδιεργασιακό μοντέλο (multitasking) ίσως τελικά βλάπτει την υγεία του εγκεφάλου μας.
Ένας τοπ γιατρός από τη Βρετανία προειδοποιεί ότι η συνεχής ενασχόληση με πολλές εργασίες ταυτόχρονα μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία του εγκεφάλου μας.
«Ενώ νομίζουμε ότι είμαστε παραγωγικοί, το να "πηδάμε" από το ένα καθήκον στο άλλο στρεσάρει τον εγκέφαλο», αποκάλυψε ο Dr Amir Khan σε ένα βίντεο που ανέβασε στο TikTok και το οποίο έχει πάνω από 45.700 προβολές.
Μιλώντας στους ακολούθους του, ο Dr Amir Khan παρουσίασε τις «πέντε καθημερινές συνήθειες που γερνούν τον εγκέφαλό μας σιωπηλά».
Τι προκαλεί το multitasking στον εγκέφαλο
«No 1: Το συνεχές multitasking. Νομίζουμε ότι είμαστε παραγωγικοί, αλλά το να πηγαίνουμε από το ένα στο άλλο στρεσάρει τον εγκέφαλο. Μπορεί να αποδυναμώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης. Με τον καιρό, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την προσοχή και τον συναισθηματικό έλεγχο», λέει ο ίδιος.
Πρόκειται για μια συχνή παρανόηση, καθώς όταν εστιάζουμε σε μία μόνο εργασία, ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί και τα δύο ημισφαίρια του προμετωπιαίου φλοιού σε αρμονία.
Μάλιστα, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες στο multitasking, μια ικανότητα που θεωρούνταν παλιότερα απαραίτητη για εκείνες, αφού έπρεπε να διοικούν το σπίτι, να μεγαλώνουν παιδιά, να φροντίζουν τον σύζυγο και να εργάζονται. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι και οι άνδρες μπορούν να ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο.
Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 2,5% των ανθρώπων μπορεί να εκτελέσει δύο εργασίες ταυτόχρονα χωρίς να μειωθεί η απόδοσή τους.
Στα σχόλια του βίντεο του Dr Khan, ένας χρήστης ρώτησε: «Δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι το multitasking και η χρήση διαφορετικών μερών του εγκεφάλου είναι θετικά;».
Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι το μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον σχεδιασμό, τη λήψη αποφάσεων, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την κοινωνική συμπεριφορά.
Όταν προσπαθούμε να κάνουμε μια δεύτερη εργασία ταυτόχρονα, τα αριστερό και δεξί ημισφαίριο αναγκάζονται να λειτουργούν ανεξάρτητα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει στρες στον εγκέφαλο.
«Αυτό που πραγματικά κάνει ο εγκέφαλος κατά το multitasking είναι να εναλλάσσεται γρήγορα μεταξύ εργασιών», σύμφωνα με την Dr Jennifer E. Davies, ειδικό στη νευροψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Μπράουν.

«Η χρόνια αυξημένη αρτηριακή πίεση και το άγχος μπορούν να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο», πρόσθεσε.
«Αυτή η συνεχής εναλλαγή εξαντλεί τον εγκέφαλό μας. Τον κουράζει ουσιαστικά και τον καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα την ικανότητά μας να συγκεντρώνουμε την προσοχή μας γενικά, ακόμα και όταν δεν κάνουμε multitasking», τόνισε στη συνέχεια.
«Το multitasking αυξάνει προσωρινά τα επίπεδα στρες, γεγονός που οδηγεί σε άνοδο της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών. Το multitasking σχετίζεται επίσης με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους».
Ερευνητές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η προσπάθεια να εκτελούμε πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα προκαλεί προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλεί έντονη ψυχολογική πίεση και καταπόνηση στην καρδιά.
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει και τους κινδύνους του «ψηφιακού multitasking», όπως το να στέλνεις μηνύματα ενώ βλέπεις τηλεόραση ή να σερφάρεις στο Διαδίκτυο ενώ ακούς μουσική.