Πώς να καθαρίσετε κατσαρόλες και τηγάνια από τα καμένα λίπη με ένα πάμφθηνο προϊόν που όλοι έχουμε στην κουζίνα - iefimerida.gr

Πώς να καθαρίσετε κατσαρόλες και τηγάνια από τα καμένα λίπη με ένα πάμφθηνο προϊόν που όλοι έχουμε στην κουζίνα

Κατσαρόλες και τηγάνια με καμένα λίπη
Κατσαρόλες και τηγάνια με καμένα λίπη / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχουν δεκάδες καθαριστικά προϊόντα που ευαγγελίζονται καθαριότητα και λάμψη στα σκεύη της κουζίνας. Ωστόσο είναι φορές που μένει κανείς με την υπόσχεση, πιασμένο χέρι από το τρίψιμο και μισοκαθαρισμένο τηγάνι.

Ψάξαμε, ρωτήσαμε, διασταυρώσαμε πληροφορίες στο αχανές διαδύκτυο και βρήκαμε πως τα καμένα λίπη ή ο πάτος ενός τηγανιού που έχει «πιάσει» γιατί ξεχάστηκε στο μάτι παραπάνω από όσο έπρεπε αφαιρούνται και με πολύ πιο απλό τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει συμβεί και στον πιο επιδέξιο μάγειρα. Μια στιγμή (καν’ την δέκα λεπτά) απροσεξία και το κοκκινιστό έπιασε στον πάτο της κατσαρόλας. Μπορεί να μην είναι καν αποτέλεσμα κάποιου ολέθριου μαγειρικού λάθους, αλλά αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας συνταγής.

Πάρτε για παράδειγμα ένα τηγάνι έπειτα από την προετοιμασία μιας λαχταριστής δόσης κεφτεδάκια. Λίπη, υπολείμματα κρέατος και αλευριού και το σκηνικό του εφιάλτη είναι ήδη εκεί, να περιμένει το ατελείωτο τρίψιμο στο νεροχύτη.

Ό, τι τρίψατε… «νερό κι αλάτι»

Διαβάζουμε λοιπόν πως το μυστικό συστατικό για να καθαρίσετε πιο γρήγορα με τα καμένα λίπη είναι το αλάτι. Για την ακρίβεια βρήκαμε δύο διαφορετικές μεθόδους που υπόσχονται μοναδικά αποτελέσματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το τηγάνι σας έχει αντικολλητική επίστρωση, τότε καλό θα ήταν να τσεκάρετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το αλάτι θα λειτουργήσει, ωστόσο να η επίστρωση «τραυματιστεί» είναι πιθανό να πρέπει να αγοράσετε καινούριο τηγάνι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη μέθοδος περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Βάζουμε 2-3 δάχτυλα νερό (δεν βράζουμε μακαρόνια, λίγο νερό) και 2 με 3 κουταλιές αλάτι στο σκεύος. Ανακατεύουμε να λιώσει το αλάτι και αφήνουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά.
  2. Μεταφέρουμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας και βάζουμε να βράσει για περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Αφαιρούμε, προσέχουμε να μην καούμε και ξεπλένουμε το σκεύος με απορρυπαντικό για τα πιάτα και σφουγγάρι.
  3. Αν κάποιοι λεκέδες επιμένουν, αφήνουμε ελάχιστο καυτό νερό στον πάτο του σκεύους, ίσα να καλύπτει την επιφάνεια, προσθέτουμε 2 ακόμη κουταλιές αλάτι και τρίβουμε με το πράσινο μέρος του σφουγγαριού.

Η δεύτερη μέθοδος είναι πιο σβέλτη και εξίσου αποτελεσματική:

  1. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ ½ φλιτζάνι ζεστό νερό και 4 κουταλιές αλάτι, ώστε να πάρουμε μια παχύρρευστη πάστα
  2. Απλώνουμε ομοιόμορφα την πάστα αλατιού στο σκεύος και αφήνουμε για 10-15 λεπτά
  3. Αφαιρούμε το αλάτι με ένα μαλακό, βαμβακερό πανί. Πλένουμε κανονικά με απορρυπαντικό για τα πιάτα και ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.

Γιατί το αλάτι μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό κατά του καμένου λίπους

Φαίνεται πως η πιο λογική εξήγηση για την καθαριστική ιδιότητα του αλατιού είναι πολύ απλά το γεγονός πως οι κόκκοι του λειτουργούν σαν σκράμπ, που σε συνδυασμό με το ζεστό νερό (το οποίο μαλακώνει τα λίπη) αφαιρούν τη βρομιά από τα σκεύη.

Όποιος άλλωστε διαθέτει Ελληνίδα μάνα γνωρίζει πως θαύματα στο καθάρισμα κάνει επίσης το ξίδι και η μαγειρική σόδα. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τα δύο παραπάνω, απλά μουλιάστε τα σκεύη σε νερό με ξύδι ή σόδα (αναλογία περίπου 1 προς 3) και στη συνέχεια πλύνετε κανονικά με απορρυπαντικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ