Το ελαιόλαδο είναι, πιθανότατα, το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού που αποκαλούμε «μεσογειακή διατροφή».
Είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Συνήθως χρησιμοποιείται ως ντρέσινγκ σε σαλάτες ή άλλα πιάτα, αλλά και για μαγείρεμα στο τηγάνι, στον φούρνο ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, αλλά αυτό που καταναλώνεται περισσότερο είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι που το καταναλώνουν σαν κανονικό ρόφημα, με ένα κουτάλι. Ο καρδιολόγος Αουρέλιο Ρόχας, ειδικός στην υγεία της καρδιάς, είναι υπέρ αυτής της πρακτικής.
Σε ένα από τα πιο πρόσφατα βίντεό του στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Ρόχας αναφέρει ότι συνηθίζει να τρώει «ένα κουταλάκι του γλυκού» εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κάθε μέρα.
«Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια», τονίζει.
Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των θετικών επιδράσεων του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στην ανθρώπινη υγεία, ο καρδιολόγος παραθέτει διάφορες επιστημονικές έρευνες.
Οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου:
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού κατά 30%
- Μειώνει την «κακή» χοληστερόλη LDL και τη φλεγμονή
- Προστατεύει το έντερο και προλαμβάνει την κυτταρική γήρανση
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και αρθρίτιδας