Ιταλική πόλη ψάχνει 100 κριτές για να δοκιμάζουν τιραμισού -Αλλά υπάρχει μια παγίδα - iefimerida.gr

Ιταλική πόλη ψάχνει 100 κριτές για να δοκιμάζουν τιραμισού -Αλλά υπάρχει μια παγίδα

Τιραμισού
Τιραμισού / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αντίστροφη μέτρηση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τιραμισού 2025 έχει ξεκινήσει, με τη διοργάνωση να φιλοξενείται στο Τρεβίζο της Ιταλίας στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

Συνολικά 240 ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν, θα διαγωνιστούν με τις καλύτερες δημιουργίες τους, διεκδικώντας τον τίτλο του κορυφαίου τιραμισού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να διασφαλιστεί η αμεροληψία και η εγκυρότητα του αποτελέσματος, οι διοργανωτές αναζητούν 100 κριτές, οι οποίοι θα επιλεγούν κατόπιν ειδικά διαμορφωμένου τεστ, ώστε να αναλάβουν το καθήκον της πιο… γλυκιάς γευσιγνωσίας.

Για να μπορέσει κάποιος να βρεθεί στη θέση του κριτή, θα πρέπει πρώτα να περάσει από ένα διαδικτυακό τεστ, που θα είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το τεστ περιλαμβάνει 15 ερωτήσεις σχετικά με τους κανόνες του διαγωνισμού, ενώ η επιλογή των 100 κριτών θα γίνει βάσει της συνολικής βαθμολογίας αλλά και της σειράς ολοκλήρωσης. Η θέση αφορά μόνο ενήλικες άνω των 18 ετών, είναι εθελοντική και χωρίς αμοιβή, ενώ τυχόν έξοδα μετακίνησης προς το Τρεβίζο δεν καλύπτονται από τους διοργανωτές.

Φωτογραφία: Unsplash
Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιτυχόντες κριτές θα ενημερωθούν μέσω e-mail από τη διοργάνωση έως και τις 26 Σεπτεμβρίου. Όπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Τιραμισού στο Τρεβίζο (10–11 Οκτωβρίου 2025).

Οι ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός, ωστόσο, κρίνονται αποκλειστικά από επαγγελματίες του κλάδου της ζαχαροπλαστικής. Κάθε κριτής τοποθετείται σε τραπέζι με έως δέκα διαγωνιζόμενους, πλάι σε έναν ακόμη κριτή και τον πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, έναν έμπειρο κριτή που αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς και στήριξης.

Η κάθε συνεδρία γευσιγνωσίας διαρκεί δύο ώρες και ο ρόλος των κριτών είναι ουσιαστικός: δεν περιορίζεται στην απόλαυση του γλυκού, αλλά περιλαμβάνει τον έλεγχο της ποιότητας των υλικών και του εξοπλισμού, καθώς και την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Φωτογραφία: Unsplash
Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H ιστορία του εμβληματικού τιραμισού

Το τιραμισού, εξάλλου, θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά ιταλικά γλυκά. Παρασκευάζεται με σαβαγιάρ, τα οποία εμποτίζονται σε καφέ, και στρώσεις από κρέμα μασκαρπόνε με ζάχαρη και αυγά, ενώ ολοκληρώνεται με πλούσια επικάλυψη κακάο.

Το όνομα του γλυκού μεταφράζεται ως «σήκωσέ με» ή «ανέβασέ με ψηλά», παραπέμποντας στην τονωτική δράση του καφέ που περιέχει. Η πατρότητα του τιραμισού αποδίδεται στον Ιταλό ζαχαροπλάστη Ρομπέρτο «Λόλι» Λιγκουανόττο, ο οποίος απεβίωσε τον Ιούλιο του 2024 σε ηλικία 81 ετών.

Ο Λιγκουανόττο δημιούργησε το γλυκό-σύμβολο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ εργαζόταν στο φημισμένο εστιατόριο Alle Beccherie στην Τρεβίζο της βόρειας Ιταλίας. Ανάμεσα στις πολλές αφηγήσεις για την «γέννηση» του τιραμισού, ξεχωρίζει εκείνη που αναφέρει ότι ο Λιγκουανόττο έριξε κατά λάθος μασκαρπόνε σε ένα μπολ με ζάχαρη και αυγά, ενώ σύμφωνα με τους ντόπιους, τελειοποίησε την καφεδάτη συνταγή με τη βοήθεια της Άλμπα ντι Πίλο-Καμπεόλ, συζύγου του ιδιοκτήτη του εστιατορίου Άντο Καμπεόλ.

Φωτογραφία: Unsplash
Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Άλμπα φέρεται να πρόσθεσε αργότερα τα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε εσπρέσο, στοιχείο που ολοκλήρωσε το διάσημο γλυκό. Ο δημοσιογράφος Τζίτζι Παντοβάνι, στενός φίλος του Λιγκουανόττο, κατέγραψε αυτήν την ιστορία στο βιβλίο Tiramisù, το οποίο συνέγραψε με τη σύζυγό του Κλάρα, θυμίζοντας ότι «σε ελάχιστο χρόνο, το γλυκό έγινε σήμα-κατατεθέν του Le Beccherie».

«Σερβιριζόταν σε στρογγυλή πιατέλα με σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ και δύο στρώσεις κρέμας και μασκαρπόνε. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, η συνταγή του τιραμισού δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε ένα γαστρονομικό περιοδικό της Τρεβίζο. Στη συνέχεια, το Le Beccherie το παρουσίασε στη Βενετία και αργότερα το διέδωσε σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα, το γλυκό έγινε διάσημο παντού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τιραμισού Ιταλία κριτές γλυκό τρεβίζο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ