Μια έρευνα ανέλυσε τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο και τις πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων, την αντίληψη του κοινού για την καθαριότητα και την παραγωγή αποβλήτων ανά κάτοικο.
Είναι πάντα καλό να είσαι προετοιμασμένος ταξιδιώτης. Έχοντας όλα τα ταξιδιωτικά σου έγγραφα έτοιμα, το ξενοδοχείο και τις κρατήσεις σου κανονισμένα, καθώς και μια λίστα με όλα τα αξιοθέατα που πρέπει να δεις, μπορείς να εξασφαλίσεις ένα ταξίδι που θα θυμάσαι. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να ορίσεις τις προσδοκίες σου από τον προορισμό σου.
Για να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό, η ομάδα της Eagle Dumpster Rental ανέλυσε τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο και τις πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων, την αντίληψη του κοινού για την καθαριότητα και την παραγωγή αποβλήτων ανά κάτοικο.
Για την έκθεσή της, χρησιμοποίησε στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα από τη βάση δεδομένων για την ποιότητα ζωής Numbeo, τη βάση δεδομένων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων Atlas D-Waste και πηγές για συγκεκριμένες πόλεις. Στη συνέχεια, έδωσε σε κάθε προορισμό μια «βαθμολογία καθαριότητας δρόμων».
«Η καθαριότητα των δρόμων έχει σημαντική επίδραση στην εμπειρία των επισκεπτών», δήλωσε ο Brian McDaid, εμπειρογνώμονας ανακύκλωσης στην Eagle Dumpster Rental. «Πέρα από την προφανή δυσάρεστη εικόνα, οι βρώμικοι δρόμοι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και να μειώσουν την ομορφιά των προορισμών».
«Η αυστηρή εφαρμογή των νόμων για την καθαριότητα»
Αφού εξέτασε όλες τις πληροφορίες, ανακήρυξε την Σιγκαπούρη ως την καθαρότερη πόλη στον κόσμο. Η πόλη-κράτος κατέκτησε την πρώτη θέση χάρη στην «ελάχιστη δυσαρέσκεια» των κατοίκων της πόλης όσον αφορά τη διάθεση των απορριμμάτων και στο γεγονός ότι παράγει σχετικά μικρή ποσότητα απορριμμάτων — 320 κιλά — ανά κάτοικο ετησίως.
«Η αυστηρή εφαρμογή των νόμων για την καθαριότητα στη Σιγκαπούρη, σε συνδυασμό με την προηγμένη τεχνολογία διαχείρισης απορριμμάτων, δημιουργεί αξιοσημείωτα καθαρούς δημόσιους χώρους», δήλωσε ο McDaid. «Η ολοκληρωμένη προσέγγισή τους περιλαμβάνει την εκπαίδευση του κοινού, βαριά πρόστιμα για ρίψη απορριμμάτων και αποτελεσματικά συστήματα συλλογής».
Γιατί η Σιγκαπούρη είναι η πιο καθαρή πόλη στον κόσμο
Η Σιγκαπούρη θεωρείται μία από τις πιο καθαρές πόλεις στον κόσμο και αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό αυστηρών νόμων, κοινωνικής παιδείας και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Η καθαριότητα της πόλης δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα μακροχρόνιου σχεδιασμού και προσήλωσης στην τάξη και την υγιεινή.
Καταρχάς, η Σιγκαπούρη διαθέτει μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες παγκοσμίως σε θέματα καθαριότητας. Η απόρριψη σκουπιδιών στους δρόμους τιμωρείται με πολύ υψηλά πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 1.000 δολάρια Σιγκαπούρης για την πρώτη παράβαση. Σε επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, επιβάλλονται ακόμα και κοινωφελή έργα, όπως καθαρισμός δημόσιων χώρων. Παράλληλα, η πώληση και κατανάλωση τσίχλας απαγορεύεται σχεδόν ολοκληρωτικά, ώστε να αποφευχθούν ρύπανση και ζημιές σε δημόσιες υποδομές. Ενδεικτικά, ακόμη και η μη χρήση του καζανακίου στην τουαλέτα μπορεί να επισύρει πρόστιμο.
Η διαχείριση των απορριμμάτων στη Σιγκαπούρη είναι εξίσου αποτελεσματική. Το σύστημα αποκομιδής και ανακύκλωσης είναι καλά οργανωμένο, με ειδικούς κάδους και τακτική συλλογή. Ένα σημαντικό ποσοστό των απορριμμάτων καταλήγει σε εγκαταστάσεις καύσης, όπου μετατρέπεται σε ενέργεια (σύστημα Waste-to-Energy). Η τέφρα που παράγεται χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τεχνητών νησιών, όπως το Pulau Semakau, το οποίο λειτουργεί ως οικολογική χωματερή.
Εξίσου καθοριστικός παράγοντας είναι η παιδεία και η κουλτούρα του πληθυσμού. Από μικρή ηλικία, οι πολίτες μαθαίνουν τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την αξία της καθαριότητας. Η κοινωνική συνείδηση είναι τέτοια, ώστε η συμμόρφωση στους κανόνες θεωρείται αυτονόητη, όχι μόνο λόγω των ποινών, αλλά και λόγω κοινωνικής πίεσης. Η καθαριότητα έχει ενσωματωθεί στη συλλογική νοοτροπία της κοινωνίας.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η συνεχής επίβλεψη. Ειδικοί ελεγκτές καθαριότητας πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους σε δρόμους, δημόσιες τουαλέτες, μέσα μεταφοράς και επιχειρήσεις. Πολλές αναφορές παραβάσεων μπορούν να γίνουν και μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, γεγονός που διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών στη διατήρηση της τάξης.
Τέλος, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς πολιτική βούληση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης αντιμετωπίζει την καθαριότητα ως εθνική στρατηγική προτεραιότητα. Οι πολιτικές καθαριότητας εφαρμόζονται με συνέπεια, ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές αλλαγές, ενώ υπάρχει ξεκάθαρη στόχευση στην προβολή της πόλης ως παγκόσμιου προτύπου.
Συμπερασματικά, η καθαριότητα της Σιγκαπούρης δεν είναι αποτέλεσμα τύχης ή μόνο ατομικής ευθύνης. Είναι το αποτέλεσμα ενός συνόλου νόμων, κουλτούρας, ελέγχου και πολιτικής συνέπειας που έχουν διαμορφώσει ένα αστικό περιβάλλον απαράμιλλης καθαριότητας.
Οι υπόλοιπες πόλεις της λίστας
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κοπεγχάγη, όπου οι κάτοικοι επίσης εκφράζουν χαμηλό βαθμό δυσαρέσκειας για τις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων. «Η Κοπεγχάγη έχει πρωτοστατήσει στην αειφόρο διαχείριση των απορριμμάτων», δήλωσε ο McDaid. «Η έμφαση που δίνουν στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στις εγκαταστάσεις μετατροπής των απορριμμάτων σε ενέργεια έχει δημιουργήσει ορατά καθαρότερους δρόμους και πιο ικανοποιημένους κατοίκους».

Την τρίτη θέση στις πιο καθαρές πόλεις καταλαμβάνει η Πράγα. Η πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας κατέλαβε την τρίτη θέση χάρη στην αυτοαξιολόγηση της καθαριότητας και την εξαιρετικά χαμηλή παραγωγή απορριμμάτων, μόλις 330 κιλά απορριμμάτων ανά άτομο ετησίως.
Όσον αφορά την πόλη με τα χειρότερα αποτελέσματα, η πρώτη θέση στην κατάταξη καταλαμβάνει η Ρώμη, όπου οι κάτοικοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ και οι επισκέπτες συχνά παραπονούνται για τα σκουπίδια. Η πόλη παράγει επίσης αρκετά υψηλή ποσότητα απορριμμάτων ανά άτομο, 670 κιλά ετησίως.
«Οι ιστορικοί δρόμοι της Ρώμης βιώνουν μια σύγχρονη κρίση απορριμμάτων», δήλωσε ο McDaid. «Η αρχαία υποδομή της πόλης δεν σχεδιάστηκε για τους σύγχρονους όγκους απορριμμάτων, δημιουργώντας προκλήσεις τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες».
Ωστόσο, η Ρώμη μπορεί να μάθει πολλά από τις κορυφαίες πόλεις της λίστας για να βελτιώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους. «Οι καθαρότερες πόλεις δείχνουν ότι τα αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, η δημόσια εκπαίδευση και η κατάλληλη υποδομή μπορούν να δημιουργήσουν πιο ευχάριστο αστικό περιβάλλον για όλους, είτε επισκέπτονται την πόλη για μια μέρα είτε μένουν εκεί για μια ζωή», δήλωσε ο McDaid.