Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα ζευγάρια; Ένα ερώτημα που πάντα απασχολεί στις σχέσεις.
Και μπορεί να έλεγαν παλαιότερα ότι ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά, ωστόσο έρευνα έχει δείξει ότι η επιτυχία μιας σχέσης εξαρτάται από τη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στο ζευγάρι.
Ποιος είναι, λοιπόν, ο μαγικός αριθμός όσον αφορά το χάσμα ηλικίας στις σχέσεις; Ας ρίξουμε μια ματιά σε τι λέει η επιστήμη.
Σύμφωνα με μελέτη του Journal of Population Economics, η συζυγική ικανοποίηση μειώνεται σημαντικά σε ζευγάρια με μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας σε σύγκριση με εκείνα με παρόμοιες ηλικίες.
Ποια διαφορά ηλικίας είναι καλύτερη για μια σχέση
Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας από 0 έως 3 χρόνια έδειξαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από εκείνα με διαφορά 4 έως 6 ετών. Ομοίως, τα ζευγάρια με διαφορά 4 έως 6 ετών έδειξαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από εκείνα με διαφορά 7 και πλέον ετών.
Γενικά, η συζυγική ικανοποίηση μειώθηκε καθώς αυξανόταν η διαφορά ηλικίας.
Μια θεωρία, η οποία υποστηρίζεται από στοιχεία που παρέχονται στη μελέτη, είναι ότι τα ζευγάρια διαφορετικής ηλικίας είναι λιγότερο ανθεκτικά σε αρνητικά σοκ στη σχέση, συμπεριλαμβανομένων τόσο των οικονομικών δυσκολιών όσο και των ασθενειών.
Αν και δεν εξετάστηκαν ειδικά, αναφέρθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως τα παιδιά και η συνταξιοδότηση.
Ο/η νεότερος/η σύντροφος
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, κατά μέσο όρο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εμφάνισαν μεγαλύτερα επίπεδα συζυγικής ικανοποίησης όταν ήταν παντρεμένοι με νεότερους συντρόφους από εκείνους που είχαν μεγαλύτερους συζύγους, ανεξάρτητα από τη διαφορά ηλικίας. Ωστόσο, αυτή η αρχικά υψηλότερη ικανοποίηση φάνηκε να εξασθενεί μετά από 6 έως 10 χρόνια γάμου.
Φυσικά, ωστόσο, η διαφορά ηλικίας δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει μια σχέση και αυτός που θα καθορίσει αν εν τέλει θα είναι επιτυχημένη ή όχι.
Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στη ζωή, δεν υπάρχει χρυσός κανόνας που πρέπει να ακολουθηθεί όσον αφορά τις σχέσεις, και τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία προσπαθούν μόνο να εντοπίσουν και να αναλύσουν μοτίβα σχέσεων, όχι να τα δημιουργήσουν.